Гаси світло: з першого вересня дорожчає електроенергія

19.08.2015, 12:50 Переглядів: 11 089

Гаси світло: з першого вересня дорожчає електроенергія

Тариф підвищується вдруге за цей рік

З першого вересня українцям доведеться платити більше за електроенергію – настає другий етап її подорожчання (востаннє тарифи зросли з 1 квітня цього року). Постанова, яку ухвалила навесні цього року Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, передбачає підвищення тарифів для населення на електричну енергію у п’ять етапів до 2017 року:

 

- з 1 квітня 2015 р. (це ті тарифи, за якими ми платимо зараз)

- з 1 вересня 2015 р.

- з 1 березня 2016 р.

- з 1 вересня 2016 р.

- з 1 березня 2017 р.

 

Таким чином, за два роки тарифи на електроенергію для населення зростуть у 3,5 раза, буде дві групи споживачів залежно від обсягу споживання (зараз три групи). Один кіловат електроенергії коштуватиме 0,9 грн - для тих, хто споживає до 100 кВт та 1,68 грн - з обсягом споживання понад 100 кВт.

 

НКРЕКП мотивує підвищення тарифів на електроенергію для населення тим, що воно фактично сплачувало 20% собівартості її виробництва, транспортування, постачання. А решту компенсували промислові споживачі та бізнес, які платили за завищеними тарифами. І, в свою чергу, закладали цю ціну у вартість товарів та послуг, а населення все одно оплачувало собівартість електроенергії через ціни і товари. Логіка в цьому є, якщо зупиниться зростання тарифів для бізнесу та інших споживачів, крім населення. Однак поки що ми цього не спостерігаємо: навпаки, підприємства, що надають комунальні послуги, ініціюють підвищення своїх тарифів через зростання вартості електроенергії. Так, нещодавно це питання ініціювали керуючі компанії (під тиском громадськості міська влада рішення не ухвалила). Тепер підвищення ініціює водоканал, хоча востаннє він піднімав тарифи 1 травня цього року.

 

Гаси світло: з першого вересня дорожчає електроенергія

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх