Субсидії призначатимуть по-новому

4.10.2014, 08:30 Переглядів: 9 222

Субсидії призначатимуть по-новому

Для отримання субсидії нормативи споживання істотно зменшені

З 1 жовтня 2014 року субсидії на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначатимуться за новими правилами, які прописані у постанові Кабінету Міністрів від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». Така законотворчість є наступним кроком після, м'яко кажучи, відчутного підвищення тарифів на комуналку. Тепер змінилася санітарна норма житла для надання субсидій та нормативи споживання комунальних послуг. Іншим став і сам порядок надання субсидій.

 

Лідія Глоба, начальник Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) виконавчого комітету Автозаводської райради, розповіла нам, які саме зміни запровадили міністри в умовах вимушеної економії.

 

– Раніше субсидія призначалася на санітарну норму житла, виходячи з 21 кв. м на одну особу та додатково 10,5 кв. м на всю сім'ю. Для отримання пільг ці норми не змінились. – пояснює Л. Глоба. – А для надання субсидій Постановою Кабміну встановлено нову соціальну норму житла – вона становить 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на сім'ю. За надлишки площі, на яку субсидія не призначається, громадяни сплачують за комунальні послуги в повному обсязі.

 

Єдині нормативи для всієї країни

 

Друга істотна зміна – введення нових та єдиних для всієї України соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, виходячи з яких і призначатиметься субсидія. Це нормативи споживання природного газу, водопостачання і споживання електричної енергії. З 1 жовтня споживачі, що розраховують на субсидію, будуть вимушені увімкнути режим строгої економії, бо міністри значно знизили нормативи споживання послуг. Наприклад, до 1 жовтня 2014 року при отриманні субсидії норма споживання природного газу для приготування їжі на газовій плиті становила 9,8 кубометра на особу. Новий норматив значно зменшено – 6 кубометрів на особу. Кран з водою теж доведеться прикрутити: наприклад, раніше норма постачання гарячої води (для тих, хто отримує субсидію, встановлювалася органами місцевого самоврядування) в Кременчуці була 3,15 кубометра на особу, а зараз вона єдина для всієї країни і становить – 1,6 кубометра на особу.

 

Змінився і підхід до розрахунку обов'язкової частки платежу.

 

– Раніше право на отримання субсидії мали сім'ї, в яких витрати на ці послуги у межах встановлених норм споживання (разом з пільгами) були більшими за 15% (у пенсіонерів – 10%) середньомісячного сукупного доходу всіх членів сім'ї, – розповідає пані Глоба. – Ці відсотки і становили розмір обов'язкового платежу, надлишок сплачувала держава. Зараз розрахунок відсотка обов'язкового платежу сім'ї змінюється і визначатиметься для кожного домогосподарства індивідуально залежно від сукупного доходу. Що більший дохід, то більший відсоток обов'язкового платежу і навпаки. Тепер обов'язковий платіж може бути навіть 3 %, якщо доходи сім'ї дуже маленькі.

 

Постановою виключається можливість зменшення обов'язкового платежу громадян внаслідок економного споживання послуг, і перерахунок розміру зазначеної субсидії за фактичними обсягами споживання здійснюватися не буде. Але зекономлені кошти нікуди не пропадуть –їх можна буде використати у наступному місяці для сплати комунальних послуг.

 

Соціальний норматив споживання теплової енергії на опалення житла Постановою не передбачено. Для нарахування пільг і субсидій на оплату послуги з централізованого опалення застосовуються норми споживання, які встановлюють органи місцевого самоврядування. Л. Глоба зазначає, що, відповідно до листів підприємств «Полтаваобленерго» та «Теплоенерго», тарифи на послуги з централізованого опалення з початку опалювального періоду становитимуть: у будинках, обладнаних приладами обліку «Полтаваобленерго» – 305,16 грн./Гкал, «Теплоенерго» – 424,39 грн./ Гкал; у будинках, не обладнаних приладами обліку «Полтаваобленерго» – 7,88 грн. за 1 кв.м за місяць протягом опалювального періоду, «Теплоенерго» – 10,21 грн. за 1 кв.м за місяць протягом опалювального періоду.

 

Постановою передбачено, що нарахування плати за користування холодною і гарячою водою для інвалідів війни у разі відсутності лічильників здійснюватиметься згідно з новими соціальними нормативами.

 

Зміни до порядку надання субсидій

 

Окрім нових нормативів передбачено і зміни безпосередньо у порядку призначення субсидій як виняток. Тепер комісії позбавлені права ухвалювання рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла. Також передбачається враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі і декларують відсутність доходу, або доходи яких менші за прожитковий мінімум.

Ще одне важливе нововведення – субсидія надаватиметься одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок (нині субсидія на загальних підставах призначається лише власнику житлового приміщення).

 

Для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія призначається на соціальну норму житла 48,87 кв.м. (нині субсидія призначається на 21 кв.м без урахування додаткових 10,5 кв. м на сім'ю).

 

У Міністерстві соціальної політики вже відрапортували, що в опалювальному сезоні 2014-2015 рр. субсидії можуть отримати 1,6 млн сімей, тоді як у минулому сезоні їх призначили 1,3 млн сімей. Збільшення звернень за субсидіями вже очікують у місцевих УПСЗН. Л. Глоба припускає, що їх буде на 30 % більше, ніж минулого року.

Автор: Анна Ковальчук
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх