Роботодавцям обіцяють знизити податки за високі зарплати...

15.11.2012, 09:39 Переглядів: 5 702



...а за працевлаштування кадровим агенціям платитимуть не безробітні, а підприємства

 

Новий закон про зайнятість обіцяє рай для молодих фахівців, які погодяться працювати на селі. Людям, які втратили роботу, надаватимуть статус безробітного вже з першого дня. А роботодавцям встановлять 5-відсоткову квоту на працевлаштування не досить конкурентноспроможних громадян. Також запрацюють нові правила для оформлення оголошень про працевлаштування, а центри зайнятості тісніше співпрацюватимуть з кадровими агенціями.

 

З 1 січня набуває чинності закон Закон «Про зайнятість населення», який змінить життя і роботодавців, і безробітних. У Кременчуцькому міськрайонному центрі зайнятості, який, до речі, з нового року змінить назву, кажуть: для закону поки що розробляють роз'яснення та нормативні акти.

 

Які нові норми прописані в законі


Сумлінним роботодавцям буде компенсовано єдиний соціальний внесок. Пільгу, згідно з новим законом, отримають роботодавці, які протягом 12 місяців платитимуть найманому працівникові більше трьох мінімальних зарплат. У такому випадку в наступному році їм буде компенсовано 50 %.

 

100 % єдиного соцвнеску роботодавцю відшкодовуватимуть, якщо вони створюють нові робочі місця для громадян, які на рівних не можуть конкурувати на ринку праці. Це одинокі матері; матері, дітям яких до 6 років; діти-сироти; люди, що повернулися з місць позбавлення волі; інваліди.

 

Тут для роботодавця – не лише «пряник» з відшкодування соцвнеску, а й обов'язок. Тепер 5 % колективу найманих працівників мають бути з категорії «недостатньо конкурентоспроможних», а за їх працевлаштування відповідає роботодавець.

 

Для молодих фахівців. При стажуванні (навіть без зарплати) роботодавець може вносити дані до трудової книжки із записом про проходження стажування, який зарахують до трудового стажу. Зараз такої норми немає, трудова книжка виписується тільки тим, кому платять офіційну зарплатню.

 

Також, завдяки закону, хочуть привабити молодих фахівців на роботи в села. Так, молодому спеціалісту, що їде в село за угодою не менше, ніж на три роки, мають надати житло та одноразову матеріальну допомогу у розмірі 10 мінімальних зарплат. Якщо особа пропрацює 10 років, житло їй передадуть. Щоправда, хто платитиме гроші та надаватиме житло, у законі не сказано.

 

В оголошеннях про роботу – жодного слова про стать та вік. В оголошеннях про вакансії заборонено вказувати вік і стать кандидатів, вимагати відомості про особисте життя (національність, сімейний стан, віросповідання, партійність). Це не стосується лише випадків, коли, за законом, роботу можуть виконувати лише особи певної статі (наприклад, жінкам заборонено працювати шахтарями).

 

Кадрові агенції братимуть гроші лише з роботодавців. Також заборонять кадровим агенціям брати оплату за послуги з тих, хто шукає роботу. Центри зайнятості тепер тісніше співпрацюватимуть із рекрутинговими агенціями і слідкуватимуть за законністю їхніх дій.

 

Що з нового закону безробітним? Статус безробітного людина одержує з 1-го дня звернення до центру зайнятості. Зараз – із 8-го. Збільшили максимальний розмір допомоги по безробіттю. Тепер він дорівнюватиме чотирикратному розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Крім того, безробітні зможуть безкоштовно навчатись або перекваліфіковуватись за гроші роботодавця – якщо одна сторона гарантує йому роботу, інша обіцяє працювати (на підставі укладеного договору).

 

А особи, старші за 45 років зі стажем роботи не менше 15 років, зможуть отримати ваучер для безкоштовного перенавчання або підвищення кваліфікації в обраному ними навчальному закладі. Зараз такої норми немає.

 

Також держава має намір вчити безробітних актуальним робітничим професіям за заявками підприємств (токар, слюсар, зварювальник), а той, хто навчився самостійно, може скласти іспит і отримати «корочку». Знову-таки, хто видаватиме «корочки» та прийматиме іспити – невідомо.

 

За матеріалами «Закону України про зайнятість» та газети «Все про бухгалтерський облік»

Автор: minchuk Джерело фото: http://hrm.ru
Теги: работа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх