Кременчужани й далі платитимуть за опалення за здирницькою формулою

19.03.2017, 09:00 Переглядів: 6 391

Кременчужани й далі платитимуть за опалення за здирницькою формулою

Суд відхилив позов про скасування «Роттердам+»

З 2016-го року українці платять за донбаське вугілля як за дороге імпортне, привезене з Роттердаму. Так діє формула обрахунку «Роттердам+». Українці звернулися до українського суду, аби скасувати чинність цієї формули. Суд відмовив у задоволенні позову. Тож ми й далі платимо за електроенергію та опалення за здирницькою формулою «Роттердам+».

 

У березні 2016-го року НКРЕКП (Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) затвердила нову формулу розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ) – у формування ОРЦ долучили вартість вугілля для ТЕС. А гранична вартість вугілля, у свою чергу, обраховувалась за формулою «Роттердам+» – вартість вугілля у порту Роттердам + доставка в Україну + перевантаження у порту.


Голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що застосування формули «Роттердам+» забезпечить «автономність (незалежність) України від зони АТО при виконанні плану накопичення» вугілля.


Автономність – свята справа, тож українці мовчки почали платити за вугілля для ТЕС як за дороге роттердамське (1730 грн/тонна). Через це зима для нас вийшла важкою, бо платіжки за опалення були величезні (і досі такими залишаються). Та урядовці нам час від часу нагадували, що це – плата за енергетичну незалежність України, тож маємо терпіти.


Натомість у грудні 2016-го в Україні почалася блокада торгівлі з окупантами. Організатори блокади перекрили залізничні шляхи з окупованих територій Донбасу. Відповідно, припинилися і поставки вугілля звідти. Прем’єр Гройсман та президент Порошенко оголосили, що в Україні через брак вугілля склалася критична ситуація в енергетичній галузі.


Так українці наживо дізналися, що «роттердамське» вугілля завозиться в Україну не з Роттердаму, а з окупованих територій Донбасу – тобто країна торгує з терористичними угрупованнями ДНР та ЛНР і ні про яку енергетичну незалежність від них мова не йде.


Отже, ми наочно побачили, що застосування формули «Роттердам+» не забезпечило нашій країні енергетичну незалежність від терористів. Тоді навіщо з нас деруть гроші за вигаданими «роттердамськими» цінами? Очевидно, що схема «Роттердам+» має були скасована та визнана нечинною. Ось лише уряд про це мовчить. Щоправда, була одна заява прем’єра Гройсмана, давно, ще влітку 2016-го:

 

Гройсман доручав

 


24 липня 2016-го року на засіданні Кабміну прем’єр Гройсман заявив:


– Я хотел бы, чтобы Министерство энергетики и НКРЭКУ разобрались, как формируется цена на уголь, почему такая формула «Роттердам плюс доставка» и какой выход есть из этой ситуации. Сделать это нужно срочно, даю одну неделю на то, чтобы внести предложения, которые рассмотрят и президент, и правительство, чтобы урегулировать эту проблему!».


Прем’єр також додав, що спілкувався з цього приводу з президентом Порошенком і той «стурбований цим питанням».
Відтоді як прем’єр та президент виявили «стурбованість» питанням «Роттердам+», збігло вісім місяців. 2016-й закінчився, почався 2017-й, а питання ціноутворення за формулою «Роттердам+» уряд не вирішив.


Ляшко заявляв

 


Не лише прем’єр висловлював «стурбованість» формулою «Роттердам+». 1-го березня у Кременчуці лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив «Телеграфу», що «Роттердам+» – корупційна формула і має бути скасована. Радикал сказав:


– Немає роттердамського вугілля!!! Є корупційна формула «Роттердам+», яку прийняли у НКРЕКП, прийняв рошенівський Вовк у овечій шкурі (Вовк – прізвище голови НКРЕКП, він – креатура президента Порошенка, ред.), щоб відгрібати корупційні бабки! Ця формула має бути скасована! А Вовк – притягнутий до відповідальності!


Та попри палку заяву у Кременчуці, нардеп Ляшко не виступив у Верховній Раді із вимогою про скасування формули «Роттердам+» як корупційної – хоча якраз почався пленарний тиждень.


Шаповалов мовчав

 


Зрештою, кременчужани мають власного нардепа – Юрія Шаповалова, який мав би чи міг би ініціювати звернення щодо скасування формули «Роттердам+». Та Шаповалов теж цього не зробив.

 

Українці звернулися до суду


Натомість в Україні знайшлася група людей, яка звернулася до суду з позовом про скасування формули «Роттердам+» та визнання її нечинною.


Позивачів було четверо: Андрій Герус, екс-член НКРЕКП, експерт в енергетичній галузі, Дмитро Боярчук, ПП «Вимал», ГО «Об’єднання «Самопоміч» у місті Києві». Відповідачем позивачі визначили НКРЕКП. Власне, позов був про скасування Постанови НКРЕКП № 289 «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії».


29 грудня 2016-го року Київський окружний адміністративний суд відмовив позивачам у задоволені позову щодо скасування постанови НКРЕКП.
Позивачі подали апеляцію.


28 лютого 2017 Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі ухвалу Київського окружного адміністративного суду про відмову у задоволенні позову про скасування Постанови № 289 НКРЕКП.


Після цього Андрій Герус написав у Фейсбуці:

 

Кременчужани й далі платитимуть за опалення за здирницькою формулою


«Судді Федотов Ігор, Оксененко Олег, Ісаєнко Юлія всі клопотання відхили. Всі виклики свідків у справі відхилили. За 30 хвилин розібралися і вирішили залишити рішення першої інстанції у силі. «Роттердам+» працює далі».


14-го березня, після розгону поліцією редуту учасників блокади торгівлі з окупантами в районі станції «Кривий Торець», Герус написав:


– Вчора розігнали блокаду і знову поїде вугілля з ОРДЛО по ціні «Роттердам+».


У вівторок, 14-го березня, набуло чинності рішення Кабінету Міністрів про Порядок переміщення товарів до зони АТО. Порядком передбачений дозвіл на завезення в Україну за визначеною процедурою вугілля з окупованих територій Донбасу.


Про скасування формули «Роттердам+» в уряді мовчать. В НКРЕКП теж. Ми й далі платимо за донбаське вугілля наче за роттердамське.

 

Кому вигідний «Роттердам+»?

 

Читачі «Телеграфа» вважають, що формула вигідна політикам та олігархам..

 

 

Як ми вже побачили, формулу «Роттердам+» поки не вдається викреслити з нашого життя, певні потужні сили цьому дуже активно опираються.
«ТелеграфЪ» запропонував читачам проголосувати на сайті – відповісти на запитання «Чому ми платимо за донбаське вугілля за ціною імпортного роттердамського?».


Як бачите, думка читачів кардинально відрізняється від офіційної державної доктрини. Влада переконує нас, що «Роттердам+» потрібен для забезпечення енергетичної незалежності України. Натомість читачі переконані, що «Роттердам+» потрібен олігархам та їхнім політикам для отримання надприбутків.
На підтвердження версії читачів існують певні факти.


Кому вигідне здорожчання вугілля за формулою «Роттердам+»? Тому, хто видобуває і везе дешеве вугілля з Донбасу, а ціну йому визначатиме, як за «роттердамське». Найперше, ці бізнес-структури Ахметова.


Так, агенція «Bloomberg» зафіксувала у травні 2016-го року стрімке подорожчання облігацій ДТЕК Ріната Ахметова – на 40%. На це звернули увагу розслідувачі «Наших грошей».


За дивним збігом обставин, таке стрімке зростання ціни облігацій ДТЕК відбулося після запровадження НКРЕКП нової схеми розрахунку вартості електроенергії, зокрема і введення в дію формули «Роттердам+». Перед тим облігації ДТЕК мали найнижчі показники котирування.
У той не найкращий для ДТЕК період її облігації активно скуповувала інвестиційна компанія ICU. Про це у квітні 2016-го в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заявив гендиректор ДТЕК Максим Тимченко.


Компанія ICU – давній партнер бізнес-структур Петра Порошенка. Коли Порошенко став президентом, він призначив співвласницю ICU Валерію Гонтарєву головою Нацбанку України (голова НБУ – квота президента).


Інший співвласник ICU Володимир Демчишин у той же період був призначений головою НКРЕКП (голова НКРЕКП – теж квота президента). У грудні 2014-то Демчишин очолив Міністерство енергетики та вугільної промисловості.


А НКРЕКП замість Демчишина очолив Дмитро Вовк. Ми всі пам’ятаємо, що він – колишній менеджер корпорації Рошен. Та повз увагу громадськості якось непомітно прослизнуло те, що до Рошену Вовк працював в інвесткомпанії ICU. Він був помічником віце-президента компанії Валерії Гонтарєвої.
Як ви розумієте, після запровадження НКРЕКП «Роттердам+» та подорожчання облігацій ДТЕК, подорожчали й ті облігації ДТЕК, які скупила ICU.
До речі, інвест-банкір президента Порошенка Макар Пасенюк – директор компанії ICU. Саме Пасенюк займався передачею долі президента в Рошен у «blind trust» (сліпий траст).


Якщо президент, давній бізнес-партнер ICU, призначає на посаду голови НКРЕКП колишнього співробітника ICU Вовка, мабуть, йому це для чогось потрібно. Невже все заради забезпечення незалежності України від поставок вугілля з окупованих терористами територій?

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Автор: Лариса Артеменко Джерело фото: oask.gov.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх