Що нарахували будинкові лічильники газу

24.12.2016, 08:36 Переглядів: 9 307

Що нарахували будинкові лічильники газу

З приходом осені економія скінчилася. У жовтні та листопаді в усіх багатоповерхівках, де встановлені будинкові лічильники газу, споживання за їхніми показниками перевищило встановлену Кабміном норму на людину – 4,4 кубометра

Газові лічильники – болюча тема у Кременчуці. У багатьох будинках люди продовжують наполягати на індивідуальних. У деяких мешканці таки погодилися на будинкові. А «ТелеграфЪ» продовжує моніторити ситуацію з будинковим обліком спожитого газу в кременчуцьких багатоповерхівках. Ми вже публікували дані за травень та червень: і тоді показники лічильників були явно на користь споживачів: у червні із 14 будинків, де були встановлені загальні лічильники, 10 зекономили; 2 були близькі до норми; 2 її перевищили.

 


Та що ближче до осені, то більше змінювалися показники лічильників у протилежний бік:


- у липні більшість будинків ще економила;

- у серпні – вже ні;

- у вересні зекономило лише 2 будинки із 14;

- у жовтні та листопаді всі багатоповерхівки, де здійснюється будинковий облік газу, показали споживання вище за норму (до речі, у листопаді до будинкового обліку додалося ще 12 будинків).


Хитрі сусіди?


Ми помітили ще одну цікаву річ: що менша різниця між кількістю особових рахунків та зареєстрованих, то вищі нарахування (за лічильником) на одну людину. Будинок на вулиці Тараса Бульби, 20 споживає надто багато газу: у жовтні – 11,34 куба на людину (у 2,5 раза більше за норму – 4,4); у листопаді – 10,76 куба на людину. Кількість особових рахунків у будинку – 110, кількість зареєстрованих – 152. Тобто, судячи з даних – більшість мешканців тут одинаки.


Подібна ситуація і в будинку на Першотравневій, 40. Лічильник у листопаді показав 9,65 кубометра на людину. Кількість особових рахунків – 165, кількість зареєстрованих – 175. Знову одинаки, які чомусь багато готують. Або є інша версія: люди не реєструються, щоб менше платити за компослуги – у підсумку через хитрих потерпають чесні.

 

Що нарахували будинкові лічильники газу

 

Чи коректно працюють лічильники?

Що нарахували будинкові лічильники газу


На наші питання відповів Богдан Оксененко, керівник ПАТ «Кременчукгаз».


– Богдане Вікторовичу, на вашу думку, чому споживання зросло?


– Зараз ми займаємось аналізом, але поки що не вистачає даних. Уже встановлено 150 лічильників, у грудні-січні їх буде введено в експлуатацію, буде більшою база для аналізу. Є будинки, в яких споживання набагато перевищує норму: 9, 10, 11 кубометрів на людину. Ми розуміємо, що це ситуація ненормальна, аналізуємо добове споживання. Коректор, який стоїть на лічильнику, дозволяє це робити погодинно. Перше питання, яке ставили: можливо, є витоки. Але графіки цього не показують, бо є години, в які споживання майже на нулі. Намагаємося проаналізувати, щоб зрозуміти, які додаткові фактори впливають на високе чи низьке споживання газу в кожному конкретному будинку. Ми в процесі аналізу.


– Чим, на вашу думку, пояснюється зростання споживання газу у жовтні та листопаді?


– По-перше, влітку люди на дачах, а зараз вони вдома. По-друге, температурний режим у квартирах. Це теж потрібно аналізувати по кожному будинку. Завжди було так, що в холодних квартирах люди обігрівалися газовими плитами. По закінченню опалювального періоду будуть дані за рік (будинкові лічильники почали встановлювати з квітня – ред.)


– За нашими спостереженнями, у двох будинках високе споживання, але, судячи з даних, у квартирах зареєстровано по одному, максимум два мешканці. Можливо, люди не реєструються, щоб таким чином зменшити собі оплату за комунальні послуги?


– Це теж один із факторів. Живе більше, ніж зареєстровано, тому споживання газу ділиться на меншу кількість осіб, і цифра споживання достатньо висока. Але поки що не всі встановлені нами лічильники введені в експлуатацію, у грудні-січні їх кількість збільшиться. І тоді буде більшою база для аналізу.


– Чи допускаєте ви можливість некоректної роботи самих лічильників?


– У першу чергу ми перевірили саме роботу лічильників, налаштування коректорів у приладах, усі питання технічного характеру. В нас є служба метрології, яка займається вузлами обліку. Некоректностей, які б могли вплинути на результат обліку – немає. Стосовно самих лічильників: достатньо велика кількість їх вибраковується. Та коли це відбувається, ми повертаємо прилад виробнику, але не перекладаємо витрати на споживача: виставляємо рахунки за нормою 4,4 кубометра газу. Ми поставили набагато більше лічильників, ніж ввели в експлуатацію, тому що йде процес гарантійних ремонтів, заміни, і це потребує часу.


– Ви проаналізуєте весь масив даних, що далі? Що від цього споживачам?


– Ми хочемо дати рекомендації, як можна зекономити. Зараз намагаємося відповісти на декілька питань. По-перше, як я вже сказав: чи правильно обліковує лічильник? Усе перевірили. Друге: подивитися можливість витоків на газопроводах. Третє: можливо, самі системи в квартирах людей – на плитах, на кранах дають незначні витоки, яких споживачі не помічають, бо запах газу не відчувається. І цими питаннями ми однозначно займаємось.


– Наш експерт Анатолій Колієнко, професор кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Полтавського національного технічного університету звертав увагу ще й на старі плити з низьким коефіцієнтом корисної дії та, відповідно, – завищеними витратами газу.


– Однозначно. Стан плит – болюча тема. Але якщо раніше планове технічне обслуговування робили за рахунок тарифу раз на п’ять років, то тепер це передбачено лише за рахунок споживача: змінилося законодавство, і за технічне обслуговування мереж та обладнання в квартирі відповідає споживач.


– Експерт казав ще про одну проблему, яка може суттєво вплинути на показники лічильника – тиск газу у мережі безпосередньо перед газовими приладами. Якщо тиск нижчий за нормативний, це впливає на обсяги спожитого газу і на показники лічильника. Хто перевіряє тиск газу?


– Ми перевіряємо. Саме коли я казав про перевірки, я й мав на увазі відповідність тиску: ми перевірили його на кожному приладі обліку. Але я не кажу про тиск на кожній плиті.


– Пан Колієнко також звертав увагу, що лічильники газу налаштовані на певний діапазон даних, і якщо обсяг газу не вписується у діапазон, то він обліковується за граничною межею, отож, відповідно, можуть бути завищені показники.


– Так, у лічильника є діапазон, в якому він видає коректні дані. Але ми підбирали типорозміри лічильників залежно від обсягів споживання: кількість плит, кількість особових рахунків. У принципі, ультразвукові лічильники «Курс» (виробник Дніпро), які ми встановлюємо, мають широкий діапазон розрахунку, і фактичне споживання в будинках потрапляє в діапазон лічильника.

 

150 лічильників встановлено ПАТ «Кременчукгаз» у місті, але не всі наразі введені в експлуатацію – йде технічне налаштування.

 

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: sq.com.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх