Бюджет-2017: плани та реалії міських програм

18.12.2016, 08:30 Переглядів: 4 403

Бюджет-2017: плани та реалії міських програм

22 грудня міська рада має затвердити бюджет-2017. У цьому огляді ми розповімо, як забезпечені фінансово міські програми. На деяких із них, найдорожчих та соціально найважливіших, ми зупинилися окремо

Загалом у місті реалізується близько 50 цільових програм. У наш огляд потрапили ті з них, на які витрачатиметься понад 200 тис грн (див. діаграму). Деякі програми освіжили перед сесією, і з інфографіки ви наочно побачите, наскільки великі плани збігаються з реальністю.


Програма соціально-економічного розвитку


Найдорожча із міських програм.
Передбачає комплекс заходів, зокрема капітальний ремонт житлового фонду (це 5 млн грн.), капітальне будівництво, на яке передбачено 25,5 млн грн та внески до статутних фондів комунальних підприємств.
Серед об’єктів, на які заплановані гроші – сквер імені Олега Бабаєва, реконструкція парку «Придніпровський», краєзнавчий музей, дитсадок на вулиці Манагарова, реконструкція Центру адмінпослуг (колишня школа № 14).


Програма ремонту доріг


Ця програма достатньо забезпечена ресурсами і, як видно, стоїть у пріоритеті. Кошти закладені з урахуванням коригування за 2016 рік і відкладеного ремонту вулиці Академіка Герасимовича (вартість 12,6 млн грн), який не зробили у 2016 році. Щодо об’єктів, які фінансуватимуться у 2017 році:
• капремонт від вулиці Сумської до вулиці Лікаря Богаєвського
• капремонт вулиці Небесної Сотні
• поточні ремонти доріг.
Також передбачені кошти на поточний ремонт доріг.


Пільгові перевезення


На Програму відшкодування пільгових перевезень її розробники просять майже 50 мільйонів гривень, зокрема сюди включені борги перевізникам за 2016 рік у сумі 13,2 млн грн. Як сказано у Програмі, потреба додаткового фінансування за 2016 рік виникла у зв’язку з підвищенням вартості проїзду з 1,5 до 2 грн у тролейбусах та із 2 до 3 грн в автобусах загального користування (це той транспорт, який перевозить пільговиків у так званому «звичайному» режимі.


Наразі на момент затвердження бюджету Програма профінансована на чверть.


«Турбота»


Це програма соціального захисту та соціального забезпечення населення, теж одна із найдорожчих.
«Турбота» передбачає надання матеріальної допомоги соціально вразливим категоріям громадян (орієнтовно на це піде 6 млн грн, у розрахунку 1 тис грн на одну особу), а також оздоровлення ветеранів, продуктові набори малозабезпеченим, організація гарячого харчування безпритульних і тих, хто опинився в складних життєвих обставинах.


Сюди ж входить організація діяльності центру реабілітації для дітей-інвалідів, фінансова підтримка громадських організацій ветеранів та інвалідів.
Є й заходи соціального захисту дітей: безкоштовні сніданки для учнів 1–4 класів, а також безплатний проїзд учнів до 12 років.
Передбачено й облаштування пандусів для інвалідів, і послуги соціального таксі. При цьому планується купити два авто з підйомниками для інвалідів для Автозаводького та Крюківського районів (по 950 тис грн за кожну автівку). Але земельна депутатська комісія пропонує виключити ці пункти, мотивуючи це тим, що дешевше буде замовити послуги соціального таксі у приватних перевізників, і авто з підйомниками у місті є.
Варто зазначити, що загалом Програма «Турбота» забезпечена фінансово наполовину.


Програма охорони материнства та дитинства


У 2017 році, як і в 2016, фінансуватиметься надання так званих пологових сертифікатів, які забезпечують безплатні пологи для жінок, зареєстрованих у Кременчуці.


Відповідно до Програми плануються глобальні ремонти операційного блоку та хірургічного відділення в дитячій лікарні, їх орієнтовна вартість складає 25 млн грн.


Проте кошти на капітальні ремонти наразі закладені у сумі трохи більше за 6,4 млн грн.

 


«Лікарня Придніпровська»


Це колишня залізнична лікарня, фінансування якої не передбачено державною медичною субвенцією, як інших медзакладів. Втім місто прийняло лікарню у комунальну власність і зберігає її профіль. Планується вкласти у заклад кошти з міського бюджету, щоб надалі він став госпрозрахунковим підприємством.
Зокрема плануються капремонти операційного блоку, блоку інтенсивної терапії, терапевтичного відділення, утеплення фасаду лікарні, придбання рентгенапарату з функцією томографії.


Загалом відповідно до Програми в 2017–38,4 млн грн., із них власні кошти підприємства, отримані від медичних послуг – 21 млн грн, а потреба бюджетного фінансування (згідно з Програмою) – 17,4 млн грн. Проте в бюджеті‑2017 закладено майже вдвічі менше.


«Стоп інфаркт»


Це нова програма, спрямована на профілактику та лікування інфаркту міокарда. Вона реалізовуватиметься на базі профільної Третьої міської лікарні.
Медики порахували, що у Кременчуці близько 100 чоловік на рік потребує невідкладного стентування і стільки ж – коронарографії. Завдяки Програмі управління охорони здоров’я обіцяє, що ці невідкладні медичні втручання будуть безплатними. На програму дали трохи більше половини від потреби.


Підтримка учасників АТО


У 2016 році відповідний розділ був у Програмі «Турбота», однак на 2017 рік департамент соцзахисту розробив окрему Програму підтримки учасників АТО та членів їхніх сімей. Левова частка коштів призначена на надання одноразової матеріальної допомоги демобілізованим бійцям, пораненим, сім’ям загиблих.
Також передбачене відшкодування вартості навчання демобілізованих бійців, соціальні послуги на базі територіального центру, і навіть культурні заклади з екскурсійним обслуговуванням.


Є в Програмі й розділ про фінансову підтримку організацій ветеранів та інвалідів на суму майже півмільйона гривень.
Проте реальний обсяг фінансування Програми на 2017 рік майже вдвічі нижчий за потребу, заявлену управлінням праці та соцзахисту населення.


Програма установки теплових лічильників


Це одна з найкоштовніших міських програм після будівництва доріг, її вартість обраховується сумою у понад 29 мільйонів гривень. Її розробляли поспіхом, враховуючи те, що кременчужани (на відміну від інших міст, наприклад Дніпра, де заздалегідь міська влада подбала про встановлення теплових лічильників) виявилися незахищеними. І змушені переплачувати за тепло.
Однак парадокс у тому, що в проекті міського бюджету‑2017 грошей на лічильники не передбачено.

 


Програми з культури


Левова частка коштів, які реально закладені в бюджеті, призначені не стільки на розвиток культурного середовища, скільки на утримання парку «Придніпровський» та новостворених у 2016 році комунальних закладів культури (парків):


124,8 тис грн – парк «Придніпровский»
512,6 тим грн – парк «Міський сад»
552, 8 тис грн. – парк «Крюківський»
607,6 тис грн – «Парк Миру»


Також майже 800 тис грн. призначено на Програму розвитку культури і туризму і 50 тис грн. – на Програму охорони культурної спадщини.

 

29 млн 40 тис грн

вартість установки теплових лічільників у місті відповідно до нової програми, але поки що на неї не закладені кошти в бюджеті

 

 

 

Наостанок. Коли ми написали про те, як бюджет у цілому розподілений по галузях, читачі запитували, куди є підуть такі великі гроші?

 

 

Зазначимо: дві третини міського бюджету йдуть на виплату зарплати бюджетникам та оплату енергоносіїв. Що залишається від цього і куди піде - в нашому сьогоднішньому огляді. Згодом, коли депутати приймуть бюджет, ми розпишемо його окремо по кожній галузі.

 

Скачати проект міського бюджету-2017 можна у відкритому доступі на сайті Кременчуцької міської ради за цим посиланням, питання №65.


Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх