Для кого у Кременчуці подешевшають ліки?

25.03.2016, 09:04 Переглядів: 4 905

Для кого у Кременчуці подешевшають ліки?

Атракціон небаченої щедрості – кременчуцька влада компенсує по 9 гривень за ліки кожному пенсіонеру!

Кременчужани, як і всі інші українці, дуже потерпають через високу вартість ліків. Фахівці стверджують, що протягом 2015-го року ціна на деякі ліки зросла втричі, бо прив’язана до долара. Водночас зарплати та пенсії залишаються мізерними. Тому кременчужани вже не вперше звертаються до міської влади з проханням якимось чином знизити вартість ліків. Навіть надіслали електронну петицію з цього приводу міському голові Малецькому.

 

Втім раніше за електронну петицію запропонував схему зменшення вартості ліків депутат міськради Олександр Коркішко. Він пропонував створити мережу комунальних аптек, де ліки б реалізувалися за доступною ціною, а влада з міського бюджету дотувала б такі аптеки – адже без прибутку довго на ринку не протягнеш. Пропозицію депутат озвучив на грудневій сесії міської ради. Тоді начальник міського управління охорони здоров’я Максим Середа зазначив, що здешевити ліки більше ніж на 10% не вдасться, бо зменшити можна лише торговельну націнку, та це мало що дасть, бо закупівельна вартість препаратів зросла на 70-100%.

 

Та міський голова пан Малецький все-таки доручив розробити програму здешевлення ліків для кременчужан. Він зазначив, що це дуже серйозний документ і розробляти його доведеться не менше трьох місяців.

 

Три місяці минули. І на сесію 29 березня виносять програму «Доступна аптека» на 2016-2018 рр. Депутати мають її затвердити. «ТелеграфЪ» теж прочитав документ. І в нас виникло чимало запитань. Головне – чи знизиться завдяки цій програмі реальна вартість ліків для населення? Давайте подивимось, що пропонують розробники:

 

Створити мережу додаткових комунальних аптечних пунктів

 

2016-й рік

– комунальний аптечний пункт №3 у поліклінічному відділенні 3-ї міської лікарні

– комунальний аптечний пункт на Ревівці. 

Його відкриття коштуватиме 200 тис. грн., з них 100 тис. грн – кошти з міського бюджету.

 

2017-й рік

– комунальний аптечний пункт №4 у міській дитячій лікарні

– комунальний аптечний пункт на Лашках.

Його відкриття обійдеться у 800 тисяч гривень, з них 400 тисяч – з міського бюджету, ще 400 тис. грн. – кошти КП «Аптека №90».

 

2018-й рік

– комунальний аптечний пункт на дальній Раківці.

 

Його відкриття обійдеться у 800 тисяч гривень, з них 400 тисяч – з міського бюджету, ще 400 тис. грн. – кошти КП «Аптека №90».

 

20% гранична націнка на ліки

Програмою передбачено, що у кременчуцькій аптечній мережі ліки продаватимуться з максимальною націнкою 20%, не вище. Наразі, за словами начальника міського управління охорони здоров’я Максима Середи, чимало препаратів реалізуються з націнкою 40%. Влада збирається укласти меморандум з приватними аптеками, які працюють у міських лікарнях та поліклініках, щоб вони встановили націнки не вище 20%.

 

10% гранична націнка на ліки з пільгового списку №1

Розробники запланували затвердити соціально орієнтований перелік лікарських засобів вітчизняного виробництва, які в комунальних аптеках відпускатимуть пільговим категоріям кременчужан з граничною націнкою 10%, не більше. Реальний список ще не складений, та підгрунтям для нього має стати обов’язковий мінімальний асортимент лікарських засобів, затверджений МОЗ Наказом №1000 від 29.12.2011р. До переліку увійшли препарати вітчизняного виборництва, загалом 102 найменування, серед яких є парацетамол, валідол, антибіотик цефтриаксон, амброксол, амізон, а також обов’язкова валеріана та зеленка – два головних лікарських засоби для українців. Зеленкою намазався, валеріанкою запив – і живеш далі.

 

50% або Реімбурсація!

Реімбурсація – найцікавіший розділ програми. Реімбурсація – це компенсація покупцю вартості ліків. Розробники обіцяють, що пільгові категорії кременчужан можуть отримати за рахунок реімбурсації знижку до 50% на ліки. Звісно, «ТелеграфЪ» зацікавило, як же працюватиме ця реімбурсація. За програмою на неї виділяють такі кошти:

 

2016р. (ІІ півр.) – 600 тис. грн.

2017р. – 1 млн. 200 тис. грн.

2018р. – 2 млн. грн.

 

Начебто непогані суми. Та є проблема – скільки ж із цих коштів заплановано на одного кременчуцького пільговика? Наприклад, за даними кременчуцького управління Пенсійного фонду, в місті 63,9 тисячі пенсіонерів. Ділимо грошову суму на кількість пенсіонерів і отримуємо смішні (або сумні) цифри:

 

2016р. (ІІ півріччя) – 9,4 грн. на одного пенсіонера (600 тис. грн/63,9 тис. пенсіонерів)

2017р.18,78 грн. на одного пенсіонера на рік;

2018р.31,3 грн. на одного пенсіонера на рік.

 

Це – кошти на рік, якщо ж ділити їх на місяць, реально вийдуть копійки. Навіть, якщо припустити, що лише 50% пенсіонерів звернеться по реімбурсацію, у 2016-му виходить по 18,75 грн. на людину. Навряд чи така сума вирішить проблему здешевшання ліків. «ТелеграфЪ» запитав начальника міського управління охорони здоров’я Максима Середу про ці смішні цифри:

 

– На яку кількість пільговиків розрахована програма реімбурсації?

– Всі пільгові категорії.

 

– А пенсіонери?

– Пенсіонери у тому числі.

 

– Так їх у Кременчуці 63,9 тисячі,  якщо поділити на них 600 тисяч гривень на реімбурсацію, кожному припаде по 9 гривень на півроку, хіба це реальне здешевшання ліків?

– Ми розуміємо, що сума невелика, але треба ж із чогось починати. Крім того, не всі пенсіонери прийдуть за ліками. Є такі, хто прийде 10 разів, а є ті, хто взагалі не прийде. Мої батьки-пенсіонери купують ліки без знижок, і все в них нормально.

 

Процедура реімбурсації

Нас цікавило, як кременчуцький пенсіонер може отримати грошову компенсацію на ліки. Ми запитали про це начальника міськздороввідділу:

– Як людина може отримати реімбурсацію на ліки?

– Не варто думати, що це просто – прийшла бабуся і накупила дві торби ліків, які їй не потрібні. Людина має піти до лікаря в комунальній лікарні чи поліклініці, пройти обстеження і, якщо їй потрібне лікування, він випише рецепт. З цим рецептом вона приходить до комунальної аптеки і їй продають ліки зі знижкою до 40-50%. Щомісяця рецепти збираються, відправляються на перехресну перевірку, якщо все нормально, аптека отримує грошову компенсацію за ліки, продані пільговикам із вказаною знижкою.

 

– А якщо 600 тисяч гривень закінчаться за перший же місяць, ви дасте наказ лікарям більше не виписувати рецепти пільговикам?

– Ні, ми проситимемо додаткові кошти.

 

Список ліків на реімбурсацію

 «ТелеграфЪ» запитав начальника міськздороввідділу, чи складений перелік ліків для реімбурсації та чому він не представлений у проекті програми? Пан Середа відповів, що такого списку ще немає, його складуть лише після ухвалення програми. І він буде невеликий:

– Це буде 15 чи 30, можливо, кілька десятків життєво необхідних препаратів. Наприклад, якщо бабусі немає за що купити адельфан, то він, скоріше за все, піде за програмою реімбурсації. Взагалі, це будуть знеболювальні препарати, від тиску, протизапальні та серцеві. У старих людей зазвичай проблеми з опорно-руховим апаратом (артрити, артрози, радикуліти), підвищений тиск, серцево-судинні захворювання.На це і будемо орієнтуватися.

 

Ось така виходить програма «Доступна аптека» – переліки пільгових препаратів ще не складені, кошти, які планують витратити на реімбурсацію ліків, дуже незначні. Наступного тижня ми розповімо, чи прийняли депутати програму, та чи отримає кожен кременчуцький пенсіонер можливість купити ліки аж на 9 гривень дешевше.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ", №12 від 24 березня 2016 року.

Автор: Лариса АРТЕМЕНКО
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх