Поневіряння виселених кременчужан продовжуються (ВИДЕО)

24.10.2010, 12:06 Переглядів: 4 659
ЖЕП «Автозаводське» згноїло речі громадян, доки ті відстоювали у суді своє право на житло.
«Вилучені речі відповідно акту опису знаходяться на збереженні в приміщенні КГЖЕП «Автозаводське», – це цитата з листа мера до громадян. Чи можна назвати це неподобство збереженням речей?

Ця сумна і брутальна історія триває вже півтора роки. Сумна, бо гірко дивитися на людей, позбавлених і житла, і особистих речей, і віри в справедливість. Брутальна, бо посадові особи у міській владі, до яких зверталися громадяни по справедливість та захист прав, і досі не заглибилися у їхню проблему та не захистили людей. 

Наприкінці 2008 року Автозаводський районний суд ухвалив 29 заочних рішень про визнання мешканців малосімейного гуртожитку по провулку Толстого, 36 такими, що втратили право на житло. Рішення були винесені заочно (тобто люди, яких виселяли, не були присутні на суді, а доказами слугували акти про непроживання, складені працівниками ЖЕПа).

Далі все відбувалося як у поганому детективі. Людей тихцем зняли з реєстрації. А в березні 2009 року працівники житлово-експлуатаційного підприємства «Автозаводське» та управляючої компанії «Житлорембудсервіс» самочинно (без участі судових виконавців) влаштували людям примусове виселення. Вони зривали замки та вивозили речі, коли господарів не було вдома («ТелеграфЪ» № 17 від 23.04.09, матеріал «Людей виселяють на вулицю»).   

Громадяни написали скарги до прокуратури, за поданням якої всі 29 судових рішень були скасовані та направлені на новий розгляд. Потім ті люди, які дійсно не мали іншого житла, відстоювали свої права у суді. Багатьом це вдалося. Здавалося б – відкривай кімнату, забирай речі та живи. Але й тут на потерпілих чекав черговий удар.  Бо доки вони судилися, їхні речі буквально перетворилися на мотлох. 

15 жовтня ми побачили це на власні очі. Разом із трьома мешканцями гуртожитку, Надією Полушкіною, Оленою Грабар та Валентиною Холодняк, йдемо на господарчий двір ЖЕПа «Автозаводське». Люди викликали головного інженера ЖЕПу Сергія Любенка, щоб відкрив склад, де зберігаються речі. «Склад» – це вогкий гараж на господарчому дворі. Пан Любенко відчинив двері, і в ніс одразу вдарив запах цвілі. Тут розкошує грибок. Речі людей навалені купою. 

– Он сусідчині дивани, зовсім нові були, дивіться, все грибком побите! А де ж мій кришталь? Та хіба можна тут щось знайти і щось забрати? Воно ж усе непридатне! – обурюється Надія Полушкіна. Свого кришталю вона так і не знаходить, але витягає із купи речей почорнілу та перепрілу ковдру, а слідом за нею вивалюються побиті черепки якогось посуду…

– Хто ж вам винен, що ви не забирали свої речі раніше? – відповідає на вислови обурених громадян Сергій Любенко. 

– Та хіба ж ми просили вивозити наше майно? Ви ж робили це самочинно! Просто покрали ці речі! – парирує Валентина Холодняк. 

«ТелеграфЪ» теж поставив запитання Сергію Любенку як посадовій особі ЖЕПу. 

– Скажіть, хіба можна назвати те, що ми зараз побачили, відповідальним зберіганням речей (а саме так про це говорили людям)?

– Це питання не до мене.  

– Тоді до кого? 

– … (Мовчання)

– Чи забрали б ви самі речі у такому стані?

– … (Мовчання)

– Чому ви мовчите, вам нічого сказати? 

– … (Мовчання)

–  Люди зараз вимагають компенсації за пошкоджені речі. Чи буде ЖЕП «Автозаводське» робити це у добровільному порядку?

– Я нічого коментувати не буду. Якщо потрібно видати речі людям – я їх видам у будь-який час. 

Прямо на господарчому дворі ЖЕПа «Автозаводське» люди склали акт про непридатність їхніх речей. Підписати його Сергій Любенко відмовився…

Відомо, що нещодавно мешканці гуртожитку написали колективну скаргу на ім’я міського голови Миколи Глухова. Чи почує нарешті влада цих людей? Чи вони отримають чергову відписку?

Надію Полушкіну «кинули» на житло двічі

Ця жінка, яка тримає зіпрілий у ЖЕПівському гаражі випускний фотоальбом сина – 60-річна Надія Полушкіна.  Вона стоїть у квартирній черзі  на житло з 1978 року. Зараз – дев’ята. Її разом з іншими мешканцями гуртожитку визнали такою, що втратила право на житло, але потім вона поновила свої права через суд. 

Наприкінці 2009 року жінці навіть пообіцяли квартиру в будинку №37, що в кварталі 287. Було це перед президентськими виборами, коли уряд Юлії Тимошенко (на той час прем’єра і кандидата у Президенти) виділив кошти для добудови житла для громадян, які стоять на квартирній черзі.  

– В квартирному управлінні було все розписано. Тільки Павло Опанасович (Довгий, начальник квартирного управління – Ред.) сказав: «Чекайте ордерів». Мовляв, Юлія Тимошенко приїде та сама їх вручатиме. Я вже й ходила в той будинок, жінка-прораб відкривала мені квартиру, я її подивилася. Краще б не дивилася! Коли поїхала 23 грудня, а Павло Опанасович і голову опустив… Ті ж квартири ніяк поділити не могли. Так мені житло й не дісталося. Може, Юля винна, а може, й не Юля…

«Ключі від безплатних квартир застрягли», – матеріал з таким заголовком вийшов у «Телеграфі» № 50 від 10.12.09. Йшлося про те, що списки щасливчиків, які мали отримати житло, переписували тричі – через те, що уряд міняв порядок розподілу квартир. Напевне, знаючи про скандальну ситуацію, пані Тимошенко так і не приїхала до Кременчука вручати ключі.

Згодом міська влада зверталася до уряду, щоб з бюджету виділили кошти для добудови ще 20-ти квартир, яких не вистачило потерпілим від диво-розподілу громадянам. А нардеп Олег Бабаєв обіцяв поклопотати в уряді про гроші на квартири. Та досі немає ні квартир, ні грошей…

Як пояснив мер захоплення речей мешканців

 

Як пояснив мер захоплення речей мешканців
Ще в 2009 році мешканці горезвісної малосімейки написали лист до Президента України. Скаргу «спустили» до Полтавської облдержадміністрації, а звідти – до виконкому Кременчука. 
Відповідь мешканці отримали за підписом міського голови Миколи Глухова. Цитуємо мовою оригіналу:
«Оскільки фактичне місце проживання громадян невідоме, повідомлення про необхідність звільнити кімнати пров. Л.Толстого, 36 на підставі рішення суду, їм не надсилалось, і тому 17.03.2009 року комісією у складі представників КГЖЕП «Автозаводське», паспортиста ТОВ «Житлорембудсервіс», майстра ПП  «Нінт», за участю свідків та дільничного інспектора Автозаводського РВ було відкрито кімнати за зазначеною адресою, вилучено на зберігання речі та опечатано, про що складено відповідні акти. Вилучені речі відповідно акту опису знаходяться на збереженні в приміщенні КГЖЕП «Автозаводське», про що громадянам відомо, але заяви до КГЖЕП «Автозаводське» від власників про повернення їм майна станом на 17.04.2009р. не надходили». 
Брутально якось виходить. Людей нібито не могли знайти, щоб повідомити про необхідність звільнити кімнати. Зате мер стверджує, що мешканцям було відомо, куди повезли їхні речі. 

Ще в 2009 році мешканці горезвісної малосімейки написали лист до Президента України. Скаргу «спустили» до Полтавської облдержадміністрації, а звідти – до виконкому Кременчука. Відповідь мешканці отримали за підписом міського голови Миколи Глухова. Цитуємо мовою оригіналу:«Оскільки фактичне місце проживання громадян невідоме, повідомлення про необхідність звільнити кімнати пров. Л.Толстого, 36 на підставі рішення суду, їм не надсилалось, і тому 17.03.2009 року комісією у складі представників КГЖЕП «Автозаводське», паспортиста ТОВ «Житлорембудсервіс», майстра ПП  «Нінт», за участю свідків та дільничного інспектора Автозаводського РВ було відкрито кімнати за зазначеною адресою, вилучено на зберігання речі та опечатано, про що складено відповідні акти.

Вилучені речі відповідно акту опису знаходяться на збереженні в приміщенні КГЖЕП «Автозаводське», про що громадянам відомо, але заяви до КГЖЕП «Автозаводське» від власників про повернення їм майна станом на 17.04.2009р. не надходили». Брутально якось виходить. Людей нібито не могли знайти, щоб повідомити про необхідність звільнити кімнати. Зате мер стверджує, що мешканцям було відомо, куди повезли їхні речі.

 

ЖЕП «Автозаводське» «динамить» громадян

Фото з архіву «Телеграфа». Червень 2010 року. ЖЕП так і не виконав прохання громадянки про ремонт.

Світлана Маліннікова – сусідка Надії Полушкіної. Її колись нові, а тепер попрілі дивани та килим угледіла пані Надія у гаражі. Про пані Світлану, яка теж поновила свої права на житло через суд, «ТелеграфЪ» писав у червні цього року. Тоді вона звернулася письмово до ЖЕП «Автозаводське» з проханням зробити ремонт у її кімнаті, де з того часу, коли її виселили, потік дах та відпали шматки стін.  Також просила дати машину, щоб привезти назад речі.  

– Відповіді на своє письмове звернення від ЖЕПа я так і не отримала, хоча вказала адресу, на яку просила її надати. У своїй кімнаті так і не живу, бо вона стала непридатною для проживання. Усно головний інженер ЖЕП «Автозаводське»  Сергій Любенко сказав мені, щоб я зверталася до суду. Я згодна на кімнату в іншому гуртожитку, написала заяву Довгому, і в приймальню міського голови зверталася. Але поки що питання не вирішилося.

А речі гниють у вогкому гаражі...

«ТелеграфЪ» чекає на відповідь від міської влади 

Редакція «Телеграфа» в інформаційному запиті до мера Миколи Глухова нагадала історію людей та доклала фото, що свідчать, в якому стані зберігаються їхні речі. ЖЕП «Автозаводське» є комунальним підприємством, а, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», ст.17  

«Відносини органів місцевого самоврядування з  підприємствами, установами   та   організаціями,   що перебувають  у  комунальній власності відповідних територіальних громад,  будуються на засадах їх  підпорядкованості,  підзвітності  та  підконтрольності органам місцевого самоврядування».

Тому ми попросили надати відповіді і тепер чекаємо на них:

1.Чи будуть громадянам, як потерпілій стороні, у добровільному порядку відшкодовані збитки підприємством ЖЕП «Автозаводське» (або виділені на це кошти виконкомом)?

2.Чи буде зроблений ремонт за кошти ЖЕП «Автозаводське» (або бюджету) у потерпілої Маліннікової С.? 

3.Чи будуть принесені вибачення людям з боку міської влади за матеріальні та моральні страждання?

(Видео читателя газеты 'Кременчугский ТелеграфЪ')



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх