Ефект зачинених дверей: мер Кременчука почав демонстративно опікуватися КрНу

5.12.2011, 14:45 Переглядів: 3 918

Мер стверджує, що він «давно ні на кого не ображається», та запрошує ректора КрНУ на усілякі офіційні заходи

17 листопада керівництво Кременчуцького національного університету скасувало святковий захід за участю мера та зачинило двері актової зали, де він мав відбуватися. Це було зроблено через образливу, на думку керівництва КрНУ, публікацію у газеті міської ради. Після цієї події міська влада кардинально змінила своє ставлення до університету та його керівництва. Мер стверджує, що він «давно ні на кого не ображається», та запрошує ректора КрНУ на усілякі офіційні заходи. До того ж міська влада зголосилася допомагати університету.

 

Міська влада виплачуватиме стипендії студентам-активістам

 

Пан Бабаєв

Під час зустрічі зі студентами КрНУ міський голова пан Бабаєв повідомив, що влада прийняла рішення вдвічі збільшити кількість стипендій міської ради для студентів кременчуцьких навчальних закладів. «Якщо зараз їх отримують 15 студентів, то з нового року стипендії отримуватимуть 30 студентів!» – сказав пан Бабаєв.  Він наголосив, що додатково започатковані стипендії отримають, у першу чергу, студенти-активісти.  «ТелеграфЪ» одразу нашорошив вуха. А, власне, чому активісти? Як на наш смак, таке рішення виглядає цілком у дусі відділу агітації та пропаганди – були такі відділи у часи, коли міський голова служив замполітом. Найперше та найважливіше завдання студентів – навчатися, аби стати пристойними фахівцями. Бо активісти-пропагандисти вже відіграли свою сумнівну роль у соціалістичній економіці СРСР. То чому мерія вирішила наділяти додатковими стипендіями саме активістів, а не відмінників?  Невже, щоб сформувати в навчальних закладах групи впливу? До речі, вчасно вирішили. Бо під час офіційної виборчої кампанії таке рішення можна було б оцінювати по-різному.


Втім, для вищої школи існує Положення про стипендії, там чітко визначено, хто і в якому обсязі може отримувати стипендії.

 
Мер Кременчука зустрівся одразу з двома ректорами

 

 Фото международного отдела КрНУ Фото международного отдела КрНУ
Фото международного отдела КрНУ

 

Ректор КрНУ професор Загірняк звернувся до міського голови пана Бабаєва з пропозицією призначити офіційну зустріч з президентом університету шляхів сполучення (Ланьчжоу, Китай) професором Ененом. Пан Рен Енен прибув до Кременчука з офіційним візитом у рамках двосторонньої угоди про співпрацю Кременчуцького національного університету (КрНУ) та університету шляхів сполучення Ланьчжоу. За міжнародним протоколом, членів офіційної делегації має прийняти  і міський голова.


Тож у понеділок, 28 листопада, пан Бабаєв вперше приймав у міськвиконкомі таку кількість науковців – китайських та кременчуцьких. Мер Кременчука розповів пану Енену та членам китайської делегації про історію та промисловість нашого міста. У відповідь пан Енен зазначив, що дружба та співпраця між університетами може трансформуватися у дружбу між Кременчуком та Ланьчжоу (4 мільйони населення, до речі, а університет там фінансується просто на фантастичному рівні).


Потім сторони обмінялися протокольними подарунками, сфотографувалися для історії та попрощалися, страшенно задоволені один одним.

 

Депутати проситимуть фінансової допомоги для університету

 

Пан Загірняк
 

 29 листопада на запрошення міського голови пана Бабаєва на сесії міськради виступив ректор Кременчуцького національного університету (КрНУ) професор Загірняк. Депутати вперше слухали в сесійній залі науковця такого рівня – ім’я ректора Кременчуцького університету внесене до ювілейного 25-го випуску довідника Who is Who (США). До цього випуску потрапили прізвища лише 60 тисяч найвидатніших мешканців Землі – всесвітньо відомих науковців, політиків, митців, тощо. Професор Загірняк позначений у довіднику як науковець, який вніс вагомий вклад у розвиток світової науки.


Пан професор  розповів депутатам про сьогоднішні фінансові проблеми Кременчуцького національного університету. Майже 70% студентів навчаються безоплатно, за держзамовленням. Держава мала б відшкодовувати університету фінансові витрати на їхню освіту пропорційно кількості студентів-бюджетників, тобто у межах 70%. Та у 2011 році вона відшкодовувала лише 20% витрат, а у третьому кварталі  державне фінансування взагалі зменшилось до 10% від потреби.


Ректор університету повідомив, що їм вдалося отримати в Міністерстві освіти додаткові 200 тисяч на виплату стипендій та 380 тисяч гривень на оплату комунальних послуг. Ще 400 тисяч зарезервували на грудень поточного року. Та цих сум не вистачить для забезпечення усіх обов’язкових платежів. Тому ректор звернувся до депутатів Кременчуцької міськради з пропозицією надіслати до Міністерства освіти звернення з проханням збільшити фінансування КрНУ у поточному році. Депутати міськради одностайно проголосували за таку пропозицію. Міський голова зазначив, що текст депутатського звернення доопрацюють і надішлють до Міністерства освіти.


Власне, ідея звернення належить не ректору, а міському голові пану Бабаєву. Організувати таке звернення він запропонував ректору під час розмови в університеті, в присутності журналістів 17 листопада. Тоді мер радив зробити звернення від політичної фракції – поруч із ним за дивним збігом обставин сидів голова депутатської фракції БЮТ пан Холод. У повітрі одразу запахло політикою. Та ректор ухилився від пропозиції пов’язати університет з певною політичною силою і запропонував зробити звернення від депутатського корпусу в цілому. Мер погодився.

 

Стасюк з Конституцією

 

Пан Стасюк
 

А на сесії міськради знову запахло політикою – та так, що ми аж чхали.  Після ректора КрНУ на трибуну вийшов депутат Стасюк.  Деякі джентльмени завжди носять краватки, а депутат Стасюк завжди носить Конституцію. Він і цього разу її приніс – помахав книгою в повітрі, розповів, що «мер в місті один, він старається» і не можна перед ним зачиняти двері, а також пообіцяв: «Ми в єдиному пориві будемо захищати цей навчальний заклад!». У преси одразу виникло питання: де був депутат Стасюк зі своїм єдиним поривом весь цей рік? А вісім років де був? А чотири? Чому він піднявся в єдиному пориві лише тоді, коли українські депутати різних рівнів заметушилися та кинулись в народ в очікуванні виборів 2012 року? Він же сам простодушно сказав: «Університет – це ж тисячі студентів!». Так, там вчиться більше восьми тисяч студентів.


Депутат Стасюк публічно заявив: «Я – член команди Олега Мейдановича!». Тоді як нам оцінювати публічно задеклароване владою бажання допомагати університету? Як виважене рішення, чи як політичний піар-хід?


Можливо, щоб уся ця комбінація більше скидалась на щире бажання допомогти, варто було б випустити на сесійну трибуну когось більш віртуозного? Бо коли депутат Стасюк – член команди Олега Мейдановича – запитав ректора, чи звертався той по допомогу до народного депутата Надоші та чи отримав її, дійство стало страшенно схожим на штовханину між двома народними депутатами – чинним і майбутнім. Причому «ТелеграфЪ» не припускає, що балотуватися у нардепи піде депутат Стасюк.

 

ПО ТЕМІ:

 

Перед мером вперше зачинили двері ("Кременчуцький ТелеграфЪ" №47)

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх