Що робити, аби за компослуги не забрали останню праску

26.05.2012, 10:00 Переглядів: 5 318

У боржників за компослуги в Кременчуці вилучають  майно

Найкраща порада, звичайно – вчасно платити за комунальні послуги і не накопичувати борги. Та якщо це вже сталося – скористайтесь своїми правами, аби не позбутися власності.

 

Що робити, аби за компослуги не забрали останню праску
Три телевізори, домашній кінотеатр, DVD-програвач, пральна машина, праска, електронні ваги, мобільний телефон – це не перелік майна, викраденого в громадянина Шпака із комедії Леоніда Гайдая «Іван Васильович змінює професію». Це список речей, конфіскованих у боржників в оплату боргу за комунальні послуги. Речі далеко не нові й у більшості випадків слова доброго не вартують. На наших очах розгортається не комедія, а драма. І, скажемо прямо, змінити професію на державного виконавця бажання не виникло.
17 травня виконавча служба Автозаводського району провела рейд по примусовому стягненню заборгованості за компослуги. До участі запросили представників комунальних підприємств, завданням яких було тут же проводити роз'яснювальну роботу з боржниками. Для рейду відібрали 14 злісних неплатників. Суми боргу – від 7 тис грн до 40 тис грн.
Зараз підприємствам, що надають компослуги, простіше судитися з боржниками: приймається судовий наказ про стягнення. При цьому відповідача навіть не викликають до суду. Потім неплатнику дається 7 днів на добровільне виконання судового рішення (тобто оплати боргу). Не оплатив – чекай на візит державних виконавців, які можуть описати майно, накласти на нього арешт та відправити на продаж у рахунок боргів.
Жіночі сльози та хлопець з пістолетом

За деякими адресами делегації держвиконавців разом із представниками комунальних служб не відкрили двері (чи то господарів вдома не було, чи то вони просто зачаїлися).
Сама процедура опису та конфіскації майна – враження не з приємних. Багатих і «крутих» неплатників ми не побачили. Так, у квартирі на вулиці Гвардійській обстановка бідна. Старенькі доріжки на підлозі, давно не було і косметичного ремонту. Але чисто. Немолода господиня дозволила зайти і розповіла «Телеграфу», що живуть у квартирі і вони, і їхні діти, і онуки... Мовляв, говорила чоловікові, що потрібно платити, а він усе відкладав. За багато років накопичився борг – понад 27 тисяч. Усю суму в різні роки комунальні підприємства пред'явили до стягнення. Один раз у сім'ї вже описували телевізор, але потім залишили їм же на відповідальне зберігання. На цей раз старенький телевізор, DVD і не нову пральну машину, куплену «з рук», забирають. Господар квартири, який з'являється в розпал процедури опису майна, каже, що звертатиметься до суду.
А в квартирі на Молодіжному, де зареєстрована багатодітна сім'я (є й повнолітні діти), один з підлітків зустрів держвиконавців з «пістолетом» у руці. Найвірогідніше, це була іграшка або запальничка, але випробовувати на собі «зброю» співробітникам виконавчої служби не хотілося. Мати затулила сина, щоб він не кидався на непроханих візитерів...
– Навіщо ви обдираєте багатодітну сім‘ю? – кричав інший хлопець.
Борг за комунальні послуги цієї родини перевалив за 40 тисяч гривень.
Праску оцінили у 50 гривень…

У квартирі на Молодіжному зареєстрована ще одна багатодітна сім‘я. Діти виросли, і тепер з 10 дорослих людей комунальні служби намагаються стягнути майже 40 тисяч боргу. Двері держвиконавцям відкрив молодий чоловік. У квартиру пустив лише тих, хто описував майно, та понятих. Про себе він розповів, що все життя бідував по інтернатах. Зараз працює. Із матір'ю, що зареєстрована в цій же квартирі, не спілкується... Ще там проживає вагітна молода жінка (напевне, дружина хлопця з багатодітної родини). Судові виконавці описують та забирають на відповідальне зберігання телевізор, домашній кінотеатр та... праску, яку оцінили в 50 гривень.
Хлопець доводив, що телевізор – власність не його, а дружини. Згодом привіз у виконавчу службу паспорт на річ, де в гарантійному талоні стоїть підпис його дружини. Ймовірно, що телевізор сім‘ї таки повернуть.
Боржникові дається 5 днів на оскарження дій держвиконавців. Потім речі продає через аукціон уповноважене підприємство ПП СП «Юстиція». У всіх випадках стягнень сума описаного майна не перевищила 1 тис грн. Це не вирішить ані проблеми боржників, ані проблеми комунальних підприємств. Але потрапивши в таку халепу, важко буде видряпатися зі злиднів. Тож найкращий вихід – не накопичувати борги, а якщо це вже трапилося – намагатися зробити упереджувальні кроки. Багато хто вважає, що достатньо не відкрити двері. Проте це не так: відповідно до Закону «Про виконавче провадження» (ст. 11, п.15), суд може ухвалити окреме рішення про проникнення у житло.
Аби не втратити майно

 

Що робити, аби за компослуги не забрали останню праску

 

 

• Майте на увазі: на субсидію на житлово-комунальні послуги має право навіть боржник. Управляючі компанії не в праві відмовити вам у наданні довідок, необхідних для отримання цього виду допомоги, мотивуючи це тим, що ви маєте борги і повинні спочатку укласти угоду про їх реструктуризацію. Такої вимоги у законодавстві нині немає. Субсидія призначається на 6 місяців. Єдине, на що слід звернути увагу: після її призначення ви повинні сплачувати обов‘язковий платіж (він зазначений у довідці про призначення субсидії) – інакше на наступні 6 місяців допомогу вам не подовжать. Порахувати, чи «підпадає» ваша сім‘я під надання субсидії, неважко: для родини пенсіонерів плата за компослуги не повинна перевищувати 10% від доходу, для решти – 15%.

 

• Угода про реструктуризацію боргу з підприємством, що надає компослуги, може убезпечити від суду та опису майна. Але будьте уважні: варто знати, що термін позовної давності (у тому числі й по боргах за компослуги) складає 3 роки. Але часто юристи комунальних підприємств «обходять» цю норму, якщо навіть прогавили термін подання заяв до суду про стягнення боргів: пропонують підписати заяву на реструктуризацію всього боргу, а в цьому випадку суд буде на боці стягувача і присудить всю суму – бо боржник визнав за собою зобов‘язання.

 

• Сторони мають право укласти мирову угоду про закінчення виконавчого провадження, яка визнається судом. Наприклад, ви можете вже постфактум звернутися до підприємства, що надає послуги, та укласти заяву про реструктуризацію боргу.

 

• Якщо боржник не погоджується із сумою стягнутого боргу, він може звернутися до суду із заявою про скасування судового наказу. Ухвала суду про скасування судового наказу або визнан­ня судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню, є підставою для закінчення виконавчого провадження.

 

• Боржник має право оспорювати належність майна і результати його оцінки. Тобто якщо ви дійсно доведете, що телевізор не ваш, а вашої дружини або дядька, його не опишуть і не вилучать. Для початку зверніться до виконавчої служби з відповідною письмовою заявою.

 

• Для того щоб уникнути примусової реалізації майна, боржник може подати до суду заяву про відстрочку або розстрочку виконання, надавши при цьому документи, які підтверджують об'єктивні складнощі у виконанні судового рішення (довідки про доходи, стан здоров'я боржника тощо).

 

• Позовна давність (3 роки) не застосовується автоматично, наголошує адвокат Олена Дмитриченко. Тобто сторона у спорі (у даному випадку боржник) повинна заявити суду про термін позовної давності до винесення рішення. Але в даній категорії спорів слід враховувати, що стягнення боргів за компослуги відбувається в наказному провадженні (тобто без виклику боржника). В Постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ «Про практику розгляду судами заяв у порядку наказного провадження» зазначено, що коли із документів, доданих разом із заявою про видачу судового наказу, вбачається пропуск позовної давності, суд відмовляє у видачі наказу. Тоді така вимога може бути вирішена лише у позовному провадженні. Мається на увазі судове засідання, куди запрошують відповідача (боржника), і де він може захищатися.

 

Що не мають права вилучати у рахунок боргу


Одяг, взуття, білизну, постільні речі в розрахунку на кожну особу. Наприклад, «дозволяється» по 1 зимовому пальто, жінкам – 2 зимові плаття і 2 літні. Однак одяг, зношений на 50%, не вилучають. Залишають необхідний кухонний посуд та меблі, один холодильник на сім'ю, усі дитячі речі, продукти харчування із розрахунку на родину на 3 місяці, інструменти, необхідні для особистих професійних занять (швейні, музичні тощо). (Більш детально – у ст. 83 Закону «Про виконавче провадження»).

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх