Цифра замість аналогу: кременчужан змусять купити телетюнери або нові телевізори

30.03.2012, 11:23 Переглядів: 13 954

Вже незабаром українці не побачать звичного аналогового телебачення. Все телебачення в Україні переходить на цифровий формат. Тому, якщо не придбати спеціальний телетюнер, або не отримати його через ограни соцзахисту, у вашому телевізорі буде суцільна темрява.

Цифра замість аналогу: кременчужан змусять купити телетюнери або нові телевізори

Фото с сайта ogoom.com

 

З червня 2015 року в Україні буде ЛИШЕ цифрове телебачення. Аналогове, яке зараз дивиться більшість людей, морально застаріло і піде в історію. Перехід України від аналогового на цифрове мовлення закріплений міжнародною угодою. Її підписали у 2006 роцi у Женевi на вимогу Європи. Регулює всі питання переходу України на цифру Держкомтелерадіо.

 

Що таке цифрове телебачення і навіщо його нам нав'яжуть

 

Цифрове телебачення – це, по-перше, яскраве зображення та якісний звук, відсутність перешкод (на кшталт, «сніг» на екрані, канал або є, або немає взагалі). І найприємніша річ для кременчужан – жодної абонплати. На думку експертів, це новий якісний стрибок телебачення.

 

– Цифрове телебачення – це новий тип технології мовлення. Воно передає інформацію про картинку та звук в бітах. Цифровий мовник може передавати набагато більше інформації, ніж це можливо при використанні аналогової технології сьогодні, – розповідає «Телеграфу» директор Департаменту телебачення та радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов.

 

Наука йде вперед. Якщо наші бабусі раділи від появи чорно-білого телевізора, батьки – кольорового, ми – аналогового телебачення, то зараз нас чекає нове цифрове мовлення.

Кожні 20-40 років телебачення терпить радикальні зміни. Іншими словами, звичне телебачення йде в історію. Так само, як це сталось з касетами для магнітофона чи дискетами для комп'ютера.

 

Ціна питання

Нові телевізори із вбудованими телетюнерами (формат DVB-T2/MPEG4) вже з'являються в торговельних мережах міста. Таке «щастя» коштує щонайменше 7 тисяч гривень, максимальна ціна – 20 тисяч.

 

Телетюнер, який таки доведеться купити (якщо немає модного телевізора), зараз коштує від 550 гривен. Середня ціна – близько 700 гривень.

Телевізійна антена – в середньому 50 гривень.

 

Для незахищених верств з Держбюджету цього року піде 350 мільйонів 120 тисяч гривень на придбання сет-топ-боксів. Цього вистачить, за підрахунками Держкомтелерадіо, приблизно на 685-695 тисяч сімей.

 

 

Що пропонують зараз провайдери цифрового телебачення


Місцева телекомпанія «Візит» вже зараз пропонує канали в цифровому форматі. На вибір є кілька пакетів. Їх вартість – від 10 до 45 гривень на місяць. Аби дивитись цифрове телебачення, потрібно знову ж таки мати або новий телевізор (із тюнером), або – окремий тюнер (необов’язково найновішого формату). На «Візиті» нам розповіли, що розкодування тюнера обійдеться в 506 гривень, а щомісяця доведеться платити абонплату.

 

Олександр Мельник, власник телекомпанії «Візит», на наше питання: що запропонує його компанія, коли буде безкоштовне ефірне телебачення, відповів: «Безкоштовний сир буває лише у мишоловці».

 

– Вирішувати людині – придбати та розкодувати тюнер у кабельщика і платити далі щомісяця абонплату, або витратити гроші на тюнер і все життя дивитись безкоштовно, – каже Сергій Абрамов.

 

 

Які канали можна дивитись безкоштовно в цифровому форматі


1. Інтер

2. ТРК Україна

3. ICTV

4. Новий канал

5. СТБ

6. НТН

7. М1

8. MTV Україна

9. Enter Music

10. Enter Фільм

11. K1

12. K2

13. 1+1

14. 5 канал

15. ТЕТ

16. Тоніс

17. Star TV

18. Мега

19. Погода ТБ

20.Real Estate TV

21.Перший національний

 

* Російські канали приймає лише супутник, в пакетах цифрового телебачення «Візиту» – лише кілька російських каналів, немає навіть ОРТ.

 

Цифра замість аналогу: кременчужан змусять купити телетюнери або нові телевізори

 

До телевізора – коробочку

 

 

В Україні вже збудована і починає працювати мережа цифрового наземного ефірного телебачення. Її створила компанія «Зенобуд». На Полтавщині вишок цифрового телебачення – 10.

 

– Це означає, що через звичайну антену можна дивитися безкоштовно 20 (незабаром 32) українські телеканали у високій цифровій якості, про що сьогодні свідчить численна реклама по телеканалах країни. Для прийому цього сигналу необхідно між антеною та телевізором підключити спеціальний пристрій – телетюнер, або сет-топ-бокс, – каже Сергій Абрамов.

 

Його вже можна придбати в супермаркетах. Зараз він коштує як мінімум 550 гривень.

 

В нашій країні вводять формат DVB-T2 /MPEG4(експерти кажуть, він буде актуальним близько восьми років). У сучасні телевізори вже вбудовані телетюнери, і вони дають змогу дивитись цифрове телебачення (не ефірне), щоправда, теж до 2015 року. Бо в великих телевізорах – вже застарілий формат (DVB-T).

 

 

 

Бідним тюнери обіцяють видавати, але треба встигнути написати заяву


 

В уряді вже продумали, як малозабезпеченим бабусям дивитись серіали на своїх звичних телевізорах. 21 березня 2012 року Кабмін прийняв постанову «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення населення засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення» (про це повідомляє сайт Держкомтелерадіо).

 

Цим рішенням Кабмін визначив категорії громадян, які безкоштовно можуть отримати телетюнери. Це:

 

• усі інваліди першої та другої групи (у тому числі інваліди війни цих груп);

• інваліди війни третьої групи;

• особи, які виховують дитину-інваліда, за умови що дитина проживає разом з ними і не перебуває на повному державному утриманні;

• особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

• особи, на яких поширюється право на отримання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років.

В Держкомтелерадіо «Телеграфу» повідомили, що в управліннях є зразки заяв та уся необхідна інформація з питань одержання, підключення та користування телетюнером.

Доставляти тюнери будуть поштою, а черговість доставки визначатимуть по мірі надходження заяв. Тобто – хто раніше подасть заяву – той раніше отримає телетюнер (один на приміщення).

 

В Кременчуці про такі нововведення ще нічого не знають.

 

ВАЖЛИВО! Щоб безкоштовно отримати телетюнер, малозабезпеченим кременчужанам треба звернутись до управлінь праці та соцзахисту населення до 1 липня 2012 року із заявою.

 

– До нас жодної інформації щодо підключення та написання заяв на видачу тюнерів не надходило, – говорить заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Крюківського району Наталя Герасименко. – Ми звернулись із вашим питанням до головного управління. Чекатимемо роз'яснень.

 

Тож сподіваємось, що роз'яснення надійдуть, а управління встигне оформити всі заявки малозабезпечених.

 

Гаряча лінія

У Держкомтелерадіо працює телефон «гарячої лінії» (044) 239-61-09, за яким можна дізнатися про можливість безкоштовного одержання телетюнерів.

 

 

 

Які можуть виникнути проблеми


Держкомтелерадіо головну проблему вбачає в тому, що під час переходу аналогове телебачення і цифрове будуть створювати перешкоди один одному при паралельному віщанні. За словами Сергія Абрамова, важкою витратою може стати купівля тюнера для сім'ї, що не належить за поняттям до малозабезпеченої, але за фактом є бідною.

Кременчужани. На думку деяких городян, це – черговий спосіб влади та бізнес-структур заробити на українцях. А проблему бачать в тому, що їх примусять платити за цифрове, поки що безкоштовне, телебачення.

 

– Спочатку все безкоштовне, а потім платити примусять, – каже кременчужанин Роман, працівник одного з магазинів міста. – Тюнери, які зараз коштують в межах $ 100, через рік два можуть обійтись у всі $ 200-300.

 

Роман також помітив, що сьогодні великі магазини електроніки масово розпродають великі телевізори.

 

– Як ви думаєте, для чого? – питає він. – Бо вже скоро масово завозитимуть панелі з DVB-T2.

 

Тому він радить не поспішати з купівлею телевізора, а ось з тюнером, можливо, варто і поспішити.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх