Скільки платять кременчужанам

7.10.2012, 15:01 Переглядів: 8 485


Більшість пропозицій стартує від 2 тисяч гривень

Скільки платять кременчужанам

 

Дані Держкомстату про середню зарплату зазвичай викликають бурхливу реакцію серед відвідувачів нашого сайту. Багато хто зауважує, що цифри перебільшені, та нарікає на «криву» статистику. Тож скільки реально заробляють мешканці міста? Ми з‘ясовували це за допомогою опитувань серед працівників (на умовах анонімності) та «цінових» пропозицій на ринку праці.

 

«Можна й 10 тисяч заробити, але такі робітники «живуть» на заводі»

За мізки платять практично стільки ж, скільки й за фізичну працю. Така тенденція, що йде ще з радянських часів, зберігається й нині. Висновок ми робимо, судячи із аналізу зарплат: інженерно-технічні працівники на підприємствах заробляють практично стільки ж, як і робітники у верстатів (детальніше – на схемі). Виняток – провідні інженери: конструктори, технологи, програмісти – таким фахівцям часто встановлюють індивідуальні умови оплати праці.
Однак персональні надбавки нині призначають не лише фахівцям з вищою освітою, але й висококваліфікованим робітникам. Про таку практику нам розповів працівник стальзаводу – підприємства, де керівництво не любить афішувати зарплати.
– Спочатку ти працюєш на свою репутацію, а потім вона працює на тебе, – каже штампувальник стальзаводу. – Молодий робітник може тисячу отримувати, однак згодом налагоджувальник чи штампувальник 5-6 розряду відрядно заробить від 3 до 8 тисяч гривень. Хоча 8 тисяч – це вже за понаднормові години. Можна й 10 тисяч заробити, але такі робітники «живуть» на заводі. У висококваліфікованих працівників – і в робочих, і в інженерів – може бути персональний оклад, присвоєний головою правління.
Від 3 до 7 тисяч можуть заробити зварники, слюсарі на вагонному заводі, розповів робітник цього підприємства.
– Я на погодинній оплаті праці, в мене 4-й розряд. Отримую до 3 тисяч чистими. Більше заробляють ті, хто працює відрядно й понаднормово. Та на 7 тисяч треба працювати по 12 годин, – каже наш респондент.
За рівнем зарплат вагонний та стальзавод серед підприємств лідирують. Це визнають самі роботодавці. Трохи нижче стоять колісний завод і «Кредмаш», завод «Ампер».
– Ми відслідковуємо тенденції та умови оплати праці. Бо якщо я платитиму своєму працівнику менше – він піде на «Кредмаш», або кудись іще – зауважує Віктор Бугайчук, директор «Амперу».
Середня зарплата на підприємстві, за його словами, 3,3-3,5 тис грн – ми так зрозуміли, що на ці суми й орієнтуються в нашому місті машинобудівників. Проте все залежить від замовлень та завантаження підприємства. Так, якщо КрАЗ останнім часом працює нестабільно, то такі й заробітки в людей.
– Якщо виробництво працює по 8 днів на місяць, то більше 1200 гривень на руки не отримаєш, – каже КрАЗівець. Та якщо пощастило і працюєш в цеху на дільниці, де є робота – отримаєш 2-3 тисячі гривень.
Через міський центр зайнятості робітникам різних спеціальностей, залежно від розряду, пропонують сьогодні від 1,3 тис до 3 тис грн («чистими» – тобто на руки після сплати податків це буде 1145-2460 грн). Більшість пропозицій і для робітників, і для інженерів стартує від 2 тис грн.
І наостанок – міф про високі зарплати на «Укртатнафті». Не братимемо до уваги топ-менеджмент – ми спитали про доходи оператора технологічної установки з переробки нафти.
– «Чистими» на руки виходить десь 3200 гривень, – каже працівник 5-го розряду. – У старшого оператора – до 4 тисяч гривень. І це коли установка завантажена. Якщо виникає простій, одразу втрачаєш тисячу гривень.
Бажання претендентів не збігаються з пропозиціями роботодавців

«ТелеграфЪ» поцікавився рівнем зарплати, який пропонують кременчужанам через кадрові агентства. Так, продавцям і дрібним торговим представникам, працівникам на приватних підприємствах роботодавці не соромляться пропонувати від 1 тис грн плюс відсоток або премія. Можливі розміри того й іншого не вказують.
Наталія Василенко, директор кадрового агентства «Спеціаліст» (займається пошуком персоналу, крім робочих спеціальностей) говорить про розбіжність «бажань і можливостей» – тобто того, що хочуть претенденти на працевлаштування та пропонують роботодавці.
– Роботодавці вважають, що 2 тис грн – це нормальна зарплата, але на ці гроші люди прожити не можуть. І коли йде пропозиція щодо зарплати в півтори тисячі гривень, я просто не беруся за такі замовлення, – розповідає вона. – Є випадки, коли роботодавці кажуть, що платять, скажімо умовно, головному бухгалтеру 5 тис грн, але просять знайти такого ж на 3 тис грн – просто міняють персонал.
Відносно високі зарплати, за її словами, пропонують торговим представникам, супервайзерам, керівникам торгових відділів: від 2 до 6 тис грн. Чим вища зарплата – тим вищі й вимоги. «Найдорожча» вакансія в агентстві на сьогодні – фінансовий конт­ролер на 6 тис грн. На цьому місці хочуть бачити фахівця зі знанням англійської мови, який володіє багатьма комп'ютерними програмами. Однак іноді 3,5 тис грн готові платити й помічнику керівника (секретареві). Але такі вакансії недовго бувають вільними.
У кадровому агентстві «Статус», згідно з даними про вакансії, наданими «Приватній газеті», найбільш високо­оплачувана посада – керівника виробничої дільниці: на зарплату 3,5-5 тис грн.
Наостанок. Даний огляд вартості робочої сили на ринку праці не претендує на глобальне дослідження. Відгуки й зауваження приймаються – пишіть про реальні зарплати у коментарях.
МОВОЮ ЦИФР
2876 грн
такою є нарахована середня зарплата на одного мешканця Полтавщини (за даними Держкомстату). 
2357 грн
це «чистими» на руки (якщо вирахувати податки і внески), що фактично збігається з реальною картиною ринку праці.
Реальні зарплати у місті (на руки, грн)
Теги: зарплата
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх