Кредитні спілки лопаються, як мильні бульбашки

16.07.2009, 09:48 Переглядів: 7 808 Коментарів: -1
Як повернути свої гроші?.
– Я вважаю, що нам, ошуканим кременчуцьким вкладникам, час об‘єднуватися. І вимагати порушення кримінальних справ проти керівництва кредитних спілок, – каже Любов Корнєєва. Вона шукає однодумців. Її телефони: 2-16-08, 8-097-878-68-33.

Кременчужанка Любов Корнєєва розмістила вклади у трьох кредитних спілках. І тепер усі три відмовляються повертати гроші. Дві заяви до суду пані Корнєєва вже подала, готує третю. Кременчужанка закликає вкладників об‘єднуватися, щоб відстоювати свої права разом. У тому числі – вимагати порушення кримінальних справ проти керівництва кредитних спілок.

Любов Корнєєва прийшла до редакції «Телеграфа» зі своєю донькою-інвалідом. І розповіла неприємну історію, яка з нею трапилася:
– У 2008 році я розмістила гроші у трьох кредитних спілках. Кожен вклад строком на рік. Гроші збирала на лікування доньки – їй уже зробили 28 операцій, але потрібно ще. Коли лікарі відклали чергову операцію, я вирішила розмістити гроші на депозити, щоб мати ще якусь копійку. Термін дії двох договорів з кредитними спілками уже закінчився. Але гроші мені не видали. Третій договір «на підході». А враховуючи, що мені надіслали лист двозначного змісту, думаю, що й тут без суду я не обійдуся.

Останній «Акорд»

У кредитну спілку «Акорд» Любов Корнєєва вклала гроші під 26% річних. Термін дії договору закінчився 1 січня цього року. Та гроші їй не видали. Пані Корнєєва направила рекомендованим листом заяву. У ній просила повідомити, коли ж саме їй повернуть гроші? Відповідь надійшла за підписом голови КС «Акорд» Андрія Поліїта. Лист повідомляв, що Господарський суд Києва порушив провадження у справі про банкрутство цієї спілки. А відтак – спілці заборонено розраховуватися по депозитних договорах. (Юридичною мовою це називається «мораторій на задоволення потреб кредиторів»). Потім Любов Корнєєва написала лист до Держфінпослуг (Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України) – органу, який наглядає за кредитними установами. Звідти повідомили, що ще у січні цього року виявили порушення спілкою вимог законодавства. І навіть тимчасово зупинили дію ліцензії «Акорду», заборонивши залучати депозити. У листі також ідеться про те, що документи спілки (головний офіс у Києві) вилучили правоохоронці.

У Держфінпослуг порекомендували Любові Корнєєвій звертатися до суду, що вона і зробила.

«Первое кредитное общество» теж «зажало» вклади

«Первое кредитное общество» привабило Любов Корнєєву потужною рекламою. Депозит вона розмістила під 21 % річних, з правом поповнення. Свої зобов‘язання вкладник виконувала. За договором, кредитна спілка мала віддати гроші 14 березня. Натомість відсотки за вкладом пані Корнєєвій виплатили, а основну суму – ні.

– І тут я дочиталася, що, відповідно до договору, я можу пред‘явити претензії до кредитної спілки, звернувшись до Приморського райсуду Одеси. Бо в Одесі знаходиться офіс боржника! Проте в Автозаводському суді таки прийняли мій позов (форму його я знайшла в Інтернеті).

Чи може кредитна спілка обмежити вкладника, у який суд йому звертатися?

Олена ДМИТРИЧЕНКО, адвокат:

– За загальним правилом підсудності, позов розглядає суд за місцезнаходженням відповідача (у даному випадку – кредитної спілки). Проте із правила є винятки. Серед них позови, що стосуються прав споживачів (щодо товарів, робіт та послуг). Їх розглядають за місцем реєстрації позивача. Кредитна спілка надає фінансову послугу. Тож якщо позовні вимоги сформулювати із посиланням на Закон «Про захист прав споживачів» - суди зазвичай приймають такі заяви за місцем реєстрації позивача.

Гонконг нам не допоможе, або Туманний лист від «Всеукраїнської народної кредитної спілки»

У цю спілку пані Корнєєва вклала найбільше грошей. Повернути їх мають 19 серпня – термін дії договору ще не вичерпався. Однак днями Любов Корнєєва отримала розлогий лист від спілки на чотирьох сторінках.

«Влітку 2008 року на Міжнародній конференції кредитних спілок у Гонконгу, Україна була визнана лідером у розвитку кредитного руху,» – багатообіцяюче говориться на першій сторінці. Далі спілка скаржиться на фінансову кризу, на те, що позичальники не повертають кредити, на журналістську «брехню» про кредитні спілки… І нарешті констатує, що «опинилася в стадії вимушеної тимчасової неплатоспроможності». А Господарчий суд Одеської області призначив розпорядника майном спілки, у зв‘язку з чим накладено мораторій на вклади. «Таким чином, взаємовідносини вкладників і кредитної спілки регламентуються Законом України Про відновлення платоспроможності боржника...», - говориться у листі. Далі приводиться «План відновлення фінансової стабільності спілки». І серед заходів – залучення нових вкладів населення! Забезпечувати їх збираються майном тих, хто візьме в спілки кредити.

– Чому ж вони не цитують у листі повну назву закону? А вона звучить так: «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Вкладників натомість же запевняють, що все добре, і кредитна спілка вийде з кризи через рік, - Любов Корнєєва вже не вірить обіцянкам спілки і готує черговий позов до суду.

Остання надія на те, що депозити вкладників «Всеукраїнської народної кредитної спілки» застраховані.

На замітку

– Про процедуру банкрутства кредитна спілка має повідомити в офіційній пресі

– З моменту публікації оголошення вкладники мають місяць на те, щоб заявити у Господарському суді свої фінансові вимоги.

– Якщо кредитна спілка самоліквідується, то зобов‘язана про це повідомити вкладників. У них є два місяці на те, щоб заявити свої вимоги (Закон «Про кредитні спілки»).

(консультацію надав юрист Олександр ГАВРИЛОВ)

Як забрати вклад із кредитної спілки

• Написати заяву про намір забрати депозит у двох екземплярах, зареєструвати заяву, один екземпляр залишити собі

• Якщо вклад не віддають, написати скарги до Держфінпослуг або до Асоціації, куди входить кредитна спілка (НАКСУ або ВАКС)

• Подати заяви до прокуратури, МВС, позов до суду. Для забезпечення позову просити накласти арешт на рахунки і власність кредитної спілки. Якщо порушена кримінальна справа – писати позов з вимогою про вилучення заборгованості суми вкладу з посадових осіб кредитної спілки.

Коментар

Микола ФЕЛЬДМАН, представник організації «Громадський актив Кременчука»:

– Ми допомагали вкладнику «Первого кредитного общества». Я писав доповнення до його позовних вимог і заяву до міліції про злочин – привласнення спілкою його коштів. Суд вкладник виграв. А на заяву міліція дала відповідь про відсутність складу злочину. Проте в цьому випадку можна вимагати постанову про відмову у порушенні кримінальної справи і оскаржувати її у прокуратурі або суді.

Корисні адреси

Держфінпослуг України, 01001, Київ-1, вул. Б.Грінченка, 38, тел. (044)-235-51-31

НАКСУ (Національна асоціація кредитних спілок України) 01135, Київ, вул. В.Чорновола, 25, тел. (044)501-18-75

ВАКС (Всеукраїнська асоціація кредитних спілок) 02002, Київ, вул. М.Раскової, 23, оф. 218 б, тел. (044)390-32-84

Дві кредитні спілки вже фігурують у кримінальних справах

Керівники спілки «Полтава і полтавці» - вже на лаві підсудних. Їм інкримінують привласнення та розтрату грошей вкладників. За такими ж фактами порушено кримінальну справу й щодо керівництва КС «Лубно».

Понад мільйон триста тисяч гривень привласнило керівництво кредитної спілки «Полтава і полтавці». Справу розслідували півроку, зараз її розглядає Крюківський районний суд. Список потерпілих – кілька сторінок, а обвинувальний висновок прокуратури – сто сторінок. Максим Горковенко, помічник прокурора, розповів деякі подробиці справи. Окрім привласнення та розтрати коштів вкладників, виявлено й службову підробку. Підробляли заяви людей на отримання кредитів – потерпілі навіть не знали про те, що вони «позичили» гроші у спілки. У справі є й факти привласнення депозитів вкладників. За такі дії посадові особи спілки можуть отримати від 7 до 10 років ув‘язнення з конфіскацією майна та заборону обіймати певні посади на строк до трьох років. (стаття 191, ч.5 Кримінального Кодексу України).

За цією ж статтею порушено й кримінальну справу стосовно посадових осіб кредитної спілки «Лубно». Її зараз розслідує Полтавська обласна прокуратура. Філія «Лубно» у Кременчуці, зібравши гроші з вкладників, закрилася. Проте головний офіс у Лубнах існує. Загалом в області понад тисячу вкладників, ошуканих цією спілкою.

– Прокуратура продовжує приймати заяви від вкладників. Усі факти будуть долучені до порушеної кримінальної справи, - каже Максим Горковенко.

За його інформацією, справа про банкрутство цих двох спілок не порушувалася, а отже, вкладники мають шанси відсудити свої гроші.



 
Теги: гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: -1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх