Долар лякає, але не сильно

19.07.2007, 18:07 Переглядів: 2 603

Долар лякає, але не сильноВ Америці «затоварилися» житлом – у світі це відгукнулося падінням долара. Проте українцям можуть «гикнутися» навіть не світові тенденції, а політика Нацбанку..

Долар лякає, але не сильно

Всеукраїнські видання сповістили про рекордний обвал долара у світі у відношенні до євро. Так низько долар не падав протягом 11 років, відзначили аналітики.
Причиною обвалу вони називають ситуацію на ринку нерухомості США. Американці роздали велику кількість кредитів на житло своїм малозабезпеченим громадянам. Ті вчасно не повертають гроші. Тепер облігації, випущені під забезпечення кредитів, в Америці стрімко дешевшають, а квартири купують мало. Тому й долар похитнувся. До речі, у Росії - долар теж подешевшав
Як вплине світове падіння «баксів» на українців? На минулому тижні деякі кременчуцькі банки не купували долари. Причин не пояснювали. Проте вже з понеділка цього не спостерігалося, як і черг у обмінних пунктах. Населення не панікувало. Курс продажу долара в середньому складав 5,04 грн., а купівлі – 5,01 грн, що практично не відрізняється від курсу, задекларованому Нацбанком України – 5,05.
Проте ділові українські видання зосереджують увагу не стільки на ситуації на світовому фінасовому ринку, скільки на постанові Нацбанку, якою він наділив себе правом самостійно змінювати курс гривні у відношенні до долара. «За прогнозами експертів,  курс американскої валюти знизиться до 4,8-4,95 гривні за долар», пише газета «Аргументи і Факти».

Як поведуться «бакси» у відношенні до гривні?

У якій валюті зберігати заощадження? Коментують фахівці.
Вадим Корольов, заступник голови правління «АвтоКрАЗбанку»:
- Вважаю, що в перспективі курс гривні у відношенні до долара буде зміцнюватися. У першу чергу, це пояснюється ростом євро у відношенні до долара на світових ринках. Курс євро/долар перпевищив позначку 1,38 і досяг нового історичного максимуму. Крім того, національна валюта довгий час була недооцінена. Разом із тим, офіційний курс гривні до кінця року навряд чи зміниться. До повного завершення виборів курс залишатиметься на попередніх позиціях – 5,05 грн./долар. У наступному році Нацбанк, швидше за все, розширить валютний коридор. У цьому випадку курс грн./долар може скласти 4,2/4,5, а до євро – 6,3 грн./євро.
Курс гривні на готівковому ринку сьогодні коливається у межах 4,90-5,02 грн./дол. Клієнтам я раджу вкладати гроші диференційовано – у різних валютах. Це зведе до мінімуму втрати при зміні курсу однієї валюти по відношенню до іншої.

Геннадій Чичибабін, провідний економіст відділу клієнтських рахунків Кременчуцької філії АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК»:
- Правління Нацбанку заявило на 2007 рік валютний коридор 5,00-5,20 грн./долар. За межі цього коридору долар виходити не буде, принаймні його утримуватиме Нацбанк, регулюючи попит і пропозицію на валюту . Тобто причин для того, щоб побоюватися значного падіння долара в цьому році немає.
 І все ж заощадження краще зберігати у національній валюті: банки пропонують більші відсотки по вкладах у гривні. Багаті люди не тримають заощадження в доларах, якщо хочуть заробити на відсотках.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2007/07/19/6370.html -->
 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх