«Денег нет, но вы держитесь там…»

9.07.2016, 14:00 Переглядів: 5 784

«Денег нет, но вы держитесь там…»

або Що відповідає мер на петиції кременчужан

Розумні фахівці Агентства США з міжнародного розвитку та Українського незалежного центру політичних досліджень віднесли Кременчук до міст, де електронні петиції ефективні на 100%. Але, якщо вірити своїм очам, то лише кожну третю петицію можна назвати такою, що спрацювала повністю або частково.

 

5 січня 2016 року на сайті petition.kremen.gov.ua з’явилася можливість надсилати електронні петиції до міського голови Віталія Малецького та виконавчого комітету Кременчуцької міської ради. З того часу минуло півроку – кременчужани створили 101 петицію з найрізноманітнішими проханнями до мера. На 30 із них міський голова уже відповів.

 

На позачерговій сесії міськради 23 червня Віталій Малецький повідомив, що Кременчук – одне з 12 міст України, де на «добре» працюють електронні петиції. Дослідження проводилися фахівцями USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень у березні-квітні 2016 року в рамках проекту «Громадянин в дії». Фахівці віднесли Кременчук до міст, де ефективність петицій оцінена у 100%.

 

– Кременчук входить у топ міст по вимогах, які ставили експерти до електронних петицій, – заявив мер міста. – Це міста, в яких є найбільш практично діючий елемент електронних петицій, що б там не говорили.

 

«ТелеграфЪ» проаналізував відповіді Віталія Малецького на петиції, і у нас вийшло, що із 30 звернень, на які міський голова уже дав відповідь, вимоги лише 5 петицій були виконані у повній мірі, 6 були задоволені частково, 7 не мали ефекту і на 12 звернень мер дав формальну відповідь, на кшталт: «ми працюємо», «ми за це не відповідаємо» або «коштів на це не передбачено». 

 

 

Окрім того, у травні мерія ввела для бажаючих підписати петицію ідентифікацію через банк, що швидко зменшило кількість бажаючих створювати та підписувати петиції. Кількість підписів зменшилася у 20 разів (156 у червні проти 3172 у квітні).

 

5 петицій, що спрацювали
 
Ціни в аптеках. Відповідаючи на петицію про контроль міського уряду над цінами в лікарняних аптеках, мер дотримав слова, і в останній день травня начальник міського управління охорони здоров'я Максим Середа заявив про те, що ціни в таких аптеках знизилися.
 
«Відремонтуйте дорогу на Молодіжний!» Петиція про капітальний ремонт проспекту Лесі Українки від вул. Козацької до Керченської не одразу, але спрацювала. 1 липня комунальне «Шляхове ремонтно-будівельне управління» (ШРБУ) почало роботи.
 
Потяги у годину-пік. Наказом по підприємству ПАТ ККУ «КВАРЦ», в період часу з 7.00 до 9.00 та з 16.00 до 18.00 припинено рух потягів через перетини колії з вулицями: проспект Свободи (60-річчя Жовтня), Троїцька (Красіна), Сумська, Кооперативна, Профспілкова. Натомість на перетині колії з вул. Першотравневою поїзди можуть перекривати рух – через маневрування рухомого складу по станції «Кременчук».
 
Бюджет – громаді. Питання створення «Громадського бюджету» розглянули на сесії міськради 31 травня, як і обіцяв у своїй відповіді мер. В 2016 році на проекти містян виділяється 1,1 млн грн. Для реалізації програми Кременчук розділять на 11 секторів. У кожному секторі можна буде втілити в життя 1 проект загальною сумою близько 100 тис грн.
 
«Ще сміттєвниць!» Петиція щодо встановлення у місті сміттєвниць (урн) через кожні 50 метрів мала ефект. Відповідаючи на цю петицію, Віталій Малецький пообіцяв, що до кінця літа кількість сміттєвих урн у місті збільшиться. На початку червня нові сміттєвниці приблизно через кожні 50 метрів встановили на вул. Соборній. Чекаємо на продовження.

 

6 петицій, що спрацювали частково

 

Школа-садок. Чекаємо на фінал. Поки що не відомо, чи спрацювала петиція щодо завершення будівництва дитячого садка-школи в районі кварталу 278. Роботи ще ведуться. Заступник мера з питань будівництва Дмитро Кравченко впевнений, що до кінця літа вони завершаться і школа прийме учнів у новому навчальному році.

 

Безхатні собаки. Частковий ефект мала і петиція про звільнення вулиць міста від безпритульних тварин. Мерія та комунальне підприємство «Спецсервіс-Кременчук» мають тверді наміри вирішити проблему безхатніх тварин у Кременчуці «цивілізованим шляхом» до 2020 року. До цього часу планується побудувати притулок для тварин. Наразі чисельність таких собак контролюється за допомогою їх стерилізації.

 

Велодоріжки – на папір. Така ж ситуація і з обладнанням автошляхів міста велодоріжками. З відповіді зрозуміло, що велодоріжки, якщо і з'являться у Кременчуці, то поки що лише на плані міста, але – не раніше 2020 року.

 

Згадати про крюків’ян. У відповіді на петицію з проханням про встановлення дитячого майданчика в парку «Крюківський» міський голова пояснив, що коштів на такий майданчик у бюджеті міста на 2016 рік не передбачено, але міська влада веде роботу із залучення інших джерел фінансування для вирішення цього питання. А ось ремонт лавок у парку мав завершитися ще 25 червня.

 

Інформація – публічно і вчасно. Частково спрацювала петиція, створена журналістами «Про усунення Кременчуцькою міською радою та виконкомом порушень Закону «Про доступ до публічної інформації». На даний час мерія допрацьовує свій сайт – у стадії розробки підрозділ «Набори відкритих даних» у розділі «Публічна інформація». Разом з тим, мер вважає, що публікувати вчасно проекти рішень органів влади, дотримуючись усіх вимог Закону «Про доступ до публічної інформації», неможливо.

 

Розбита набережна. З приводу занедбаної набережної у Придніпровському парку міський голова у своїй відповіді розповів, що дамба знаходиться на балансі Дніпродзержинського регіонального управління водних ресурсів і вони мають за неї дбати. Почистити навколо – почистили під час суботника.

 

Петиції, що не спрацювали

 

… світлофор на зупинці «Вул. Ковальова» біля спорткомплексу Sport life так і не з’явився, хоча мер обіцяв його появу у першому півріччі. Але на цьому місці все ж підсвітили дорожній знак «пішохідний перехід».

 

… рух проїзною частиною вулиці Редутної на перехресті з вул. Велика Набережна (50-річчя СРСР) не відновлений.

 

… ціни на проїзд у маршрутках у зв’язку зі зниженням ціни на пальне та з урахуванням реального пасажиропотоку не знижені, тарифи не перераховані.

 

… мер Віталій Малецький залишився із премією за засніжений січень, оскільки, за відповіддю керуючого справами виконкому Руслана Шаповалова, міському голові вже виплатили премію.

 

… вулиця Жовтнева не стала Музейною, Пролетарська – ім. Кузьми Скрябіна, а провулок Степана Бандери – Осіннім.

 

… на пропозицію встановити по всьому місту веб-камери, що безперервно транслювали б зображення на загальнодоступних інтернет-ресурсах, міський голова відповів, що питання «вивчається відповідними підрозділами виконавчого комітету».

 

… світлофор на «містичному перехресті» вулиць Шевченка та Івана Мазепи (Бутиріна) не встановлять – грошей у бюджеті не передбачено.

 

… обов’язково обілечувати пасажирів задля визначення реального пасажиропотоку в транспорті не будуть. Мер зазначив, що маршрутники і без цього повинні це робити, але, щоб вони про це не забували, підприємствам-перевізникам надіслали листи з нагадуванням.

 

… забороняти рух вантажівок через Крюківський міст мерія не буде. За словами міського голови, машинам, важчим за 13 тонн, в’їзд на міст і так заборонено, про що водіїв попереджають знаки, а тим, чиї машини легші, заборонити переїжджати міст неможливо.

 

… щодо нестворення алеї тоталітаризму в парку Миру мер відповів, що якби й хотіли, то грошей на неї все одно нема.

 

… створювати у місті пункти прийому небезпечних побутових відходів (батарейок, ртутних термометрів, ламп) не будуть. Ртутомісткі лампи і термометри вже давно безкоштовно приймають від громадян в КАТП-1628 (вул. Горького, 48/75), а куди дівати все інше – поки що думають.

 

… не знайшлося грошей на обладнання зупинок громадського транспорту табло з розкладом руху. Наразі пообіцяли, що має з’явитися електронна карта на сайті міської ради, на якій у реальному часі, завдяки GPS-навігації, відслідковуватиметься реальне місцезнаходження маршруток.

 

… не може вплинути мер і на закупівлю препаратів для вакцинації дітей у лікувальних установах, оскільки це здійснює Міністерство охорони здоров'я України, а розподіл між регіонами проводиться відповідно до визначених потреб Обласним центром імунопрофілактики.

 

… «Ваша дитина у поточному році на стаціонарному лікуванні у міській дитячій лікарні не перебувала», – з такого дивного речення починається відповідь Віталія Малецького на дуже емоційне звернення з проханням створити належні умови для перебування хворих у дитячій лікарні.

 

… «стакан» з-під Леніна на площі Перемоги лишається. Питання демонтажу та благоустрою території вивчаються. Про відповідальність організаторів невдалого демонтажу або їх матеріальну відповідальність у відповіді не йдеться.

 

… на безкоштовний спортивний комплекс «Street Fight» у бюджеті коштів не знайшлося, проте мер пообіцяв розглянути питання фінансування будівництва й облаштування сучасних багатофункціональних спортивних майданчиків під час формування проекту міського бюджету на 2017 рік.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх