Про нові податки

8.01.2015, 09:52 Переглядів: 8 587

Про нові податки

29 грудня народні депутати, спільно із Кабміном пана Яценюка, «народили» у Верховній Раді державний бюджет на 2015 рік. Він не настільки «страшний», як ним лякали людей опозиціонери, але й не настільки прогресивний, як того вимагає Міжнародний валютний фонд. Українцям треба звикати жити по-новому, але бути готовими до того, що найближчим часом держбюджет переглянуть, аби отримати від МВФ чергову купу грошей.

Вранці 29 грудня українці прокинулися з новим державним бюджетом, зі змінами до бюджетних законів та Податкового кодексу, які реально дуже важливі, бо стосуються кожного з нас. Що змінили народні обранці тієї ночі, якою буде мінімальна зарплатня та пенсія в наступному році, які податки ми будемо сплачувати, скільки коштуватиме долар та якою буде інфляція у 2015 році – усе це було вирішено лише за одну ніч. Більшість із ухвалених 29 грудня законів почала діяти вже з 1 січня 2015 року.

 

Бюджет далекий від ідеального

 

Представляючи проект бюджету в парламенті, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк не приховував того, що він «трохи недороблений»:


– Цей бюджет дуже далекий від досконалості. Саме тому ми при прийнятті Закону України «Про державний бюджет» передбачаємо чітку норму про обов'язковий його перегляд у термін не пізніше 15 лютого. Ми коригуватимемо його за результатами переговорів з міжнародними фінансовими організаціями, – пояснив він.


Доходи держбюджету планується збільшити на 25,8% – до 475,2 млрд грн, тоді як витрати – на 19,4%, до 527,2 млрд грн. Граничний обсяг дефіциту бюджету заплановано на рівні 63,67 млрд грн.


Майже 90 млрд грн заплановано на фінансування національної безпеки і оборони. Безпосередньо на ці цілі виділяється 80 млрд грн, а додатково до них 1,8 млрд грн – мобілізованим, які будуть призвані до збройних сил, 2,9 млрд грн – на інші органи безпеки і оборони та ще 6,9 млрд грн – на держгарантії для підприємств «Укроборонпрому» для виробництва нової техніки і ремонт існуючої.


До бюджету закладені доходи від продажу радіочастот для мобільного зв'язку 3G в розмірі не менше 6 млрд грн і дивіденди «Укрнафти» – 1,78 млрд грн (спочатку уряд про них «забув»).


На капітальні видатки скеруємо 4,5 млрд грн, з яких 3 млрд грн – на фонд національного розвитку з акцентом на інфраструктурні проекти на селі, 0,5 млрд грн – на добудову київського центру «Охматдит», і 1 млрд грн буде розподілений по регіонах.


До держбюджету внесена норма про надання Києву, як столиці, до 15 лютого 1,9 млрд грн субвенції для виконання зобов'язань за здійсненими запозиченнями.


Дефіцит «Нафтогазу» зі 110 млрд грн в 2014 р. планується скоротити до 32 млрд грн, а в разі підвищення споживчих цін на газ до ринкового рівня зекономлені гроші підуть на субсидії, які необхідно буде надавати населенню.


Бюджет передбачає отримання 65,4 млрд грн доходів від Нацбанку і 17 млрд грн – за рахунок приватизації. Ще 9,9 млрд грн заплановано заощадити за рахунок реструктуризації портфеля держоблігацій Нацбанку на нові.


Обсяг експорту товарів та послуг зменшиться на 8,9%, обсяг імпорту – на 12,8%, тобто уряд очікує, що баланс зовнішньої торгівлі покращиться.

 

Межа виживання


У проекті закону України «Про державний бюджет України на 2015 р.» передбачено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2015 р. – на рівні 1 тис. 176 грн, з 1 грудня – 1 тис. 330 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:
– дітей віком до 6 років з 1 січня 2015 р. – 1032 грн, з 1 грудня – 1167 грн,
– дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня 2015 р. – 1286 грн, з 1 грудня – 1455 грн;
– працездатних осіб з 1 січня 2015 р. – 1218 грн, з 1 грудня – 1378 грн;
– осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2015 р. – 949 грн, з 1 грудня – 1074 грн.

 

Пільги й соціальні питання

 

Питання про зміну терміну обов'язкової середньої освіти знято з порядку денного. Ставка вчителів залишилася незмінною – 18 годин на тиждень (планувалося її збільшення до 22-25 годин). Залишено право пільгового проїзду для школярів і працівників шкіл (прийняття рішення з цього питання тепер покладено на місцеві органи влади). Продовжено фінансування харчування школярів пільгових категорій 1-4 класів (ця стаття витрат перекладається на місцеві органи влади).


Збережено харчування в лікарнях інвалідів, дітей-сиріт та малозабезпечених (місцева влада може прийняти рішення про забезпечення харчуванням усіх хворих).


Стосовно пільгового проїзду вирішено, що до 1 червня 2015-го він залишається без змін. Після цього пільга надаватиметься інвалідам 1-ї та 2-ї груп, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, малозабезпеченим дітям, учасникам бойових дій.


Планується прийняти рішення про можливу індексацію зарплат, пенсій та інших соцвиплат за підсумками першого півріччя 2015 (тобто, можливо, їх піднімуть з огляду на рівень інфляції).


У 2015 році максимальний розмір заробітної плати співробітників держорганів і бюджетних установ не перевищуватиме 7 мінімальних зарплат (близько 8600 гривень). Ця норма не поширюється на учасників АТО, на Національне антикорупційне бюро і на Агентство по боротьбі з корупцією. У держкомпаніях обмеження становлять 10 мінімальних зарплат за винятком стратегічних підприємств. Якщо органом державної влади здійснюються заходи щодо скорочення своєї чисельності, то там максимальний розмір зарплат може досягати 9-10 мінімальних.

 

Виведення зарплат із тіні

Головний крок у цьому напрямі полягає в тому, що різко знижуються діючі ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ).


– Ми йдемо на ризик: зменшивши істотно ставку ЄСВ, можемо недоотримати відповідні доходи. Але сподіваємося, що український бізнес почне виводити з тіні зарплати, – прокоментував новацію прем'єр.


Документ передбачає зниження ставки єдиного соціального внеску з нинішньої 41% до 16,4% (впродовж трьох років) для тих роботодавців, які погодяться здійснити низку кроків для виведення зарплат із тіні.


Даний закон також передбачає об'єднання соцфондів: фонду страхування від нещасних випадків на виробництві та фонду страхування від тимчасової непрацездатності, що сприятиме скороченню адміністративних витрат фондів на 600 млн грн.

 

 

Долар та падіння виробництва
Проект держбюджету передбачає падіння реального ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%, середньорічний курс 17 грн за долар і середню ціну імпорту газу 345 доларів за 1000 куб. м.

 

Бюджетна децентралізація

 

Верховна Рада залишила у віданні місцевих бюджетів (міста обласного значення та районні бюджети) 60% від податку на доходи фізосіб, 15% цього податку передаються в обласні бюджети, а 25% – до держбюджету. Київ же тепер до держбюджету буде перераховувати не 50% цього податку, а 60%. Одночасно з цим норма відрахувань до держбюджету з податку на прибуток підприємств знижена зі 100% до 90% (ця норма діє і для Києва).


З 50% по 75% збільшено відрахування до держбюджету з рентної плати за користування надрами (крім нафти і природного газу).


До місцевих бюджетів передані акцизний податок від реалізації через роздрібну мережу пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, нафтопродуктів, біодизелю і скрапленого газу, надходження від ліцензій на право експорту, імпорту та оптової торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією і ряд інших зборів. Скорочені відрахування до держбюджету екологічного податку (з 65% до 20%), а відрахування до місцевих бюджетів збільшені (з 35% до 80%).

 

«Розкуркулення» олігархів

 

Депутати Верховної Ради проголосували за урядовий законопроект щодо контролю за трансферним ціноутворенням, який покликаний вивести з тіні основні олігархічні бізнеси.


Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк перед голосуванням зазначив, що в ході консультацій із депутатами були досягнуті домовленості про додавання в першу редакцію закону трьох пунктів:


- збільшити розмір штрафу за незадекларовані операції з 1% до 5% від суми операції,
- обмежити штраф за операціями, за якими не було подано документацію і звітність, 200 мінімальними зарплатами,
- запровадити застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для всіх операцій по експорту-імпорту товарів, які котируються на міжнародних біржах.


Проект закону покликаний боротися з практикою, коли прибутки компаній виводилися в офшори за допомогою угод з пов'язаними іноземними компаніями за заниженою ціною.


"Антиолігархічний" закон передбачає також наступні пункти:


1. З так званої "спільної діяльності" з державою при видобутку нафти і газу олігархи будуть платити 70% ренти.
2. З дивідендів, які вони отримують у своїх закордонних офісах, вони будуть платити 20%.
3. При вивезенні металу, хімії, зернових оподаткування повинно розраховуватися за цінами міжнародних бірж.

 

Прокуратура та міліція


Штат прокуратури буде скорочений з 20 до 15 тис осіб. Працівникам прокуратури скасували допомогу при виході на пенсію. Залишили без змін заробітну плату суддів (раніше планувалося збільшення втричі). Суддям і прокурорам обмежили пенсію - 60% від їхньої заробітної плати.
Штатна чисельність МВС буде скорочена зі 172 до 152 тис. осіб, при цьому у бюджеті заплановано збільшення коштів на потреби відомства (з 18,38 млрд грн в 2014 р. до 22,56 млрд грн).

 

Зміцнення банків
Банківська система країни перебуває у скрутному становищі. З початку року банкрутами були визнані 33 банки, і це не кінець. За даними НБУ, дефіцит капіталу найбільших і великих банків становить близько 66 млрд грн.


У ніч на 29 грудня Верховна Рада прийняла закон про спрощену докапіталізації та реструктуризацію банків, який передбачає оперативне прийняття рішень із вливання капіталу в банки і Фонд гарантування вкладів фізосіб. На капіталізацію банків в 2015 р. бюджетом передбачені 36 млрд грн, а на поповнення Фонду гарантування вкладів планується виділити 20 млрд грн.

 

Готуйтеся до нових податків


Разом із бюджетом був прийнятий пакет законів, спрямованих на скорочення тіньового сектору економіки, збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів, а також стабілізацію платіжного балансу. Також урядники сподіваються, що це допоможе отримати додаткові мільярди фінансової допомоги від МВФ та інших західних донорів.


Кількість податків і зборів буде зменшено з 22 до 9. Серед тих, що залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.


ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ


Спочатку уряд пропонував обкласти податком житло незалежно від його площі, але потім звільнив від нього квартири до 60 кв. м і будинки до 120 кв. м. Не оподатковуватиметься також нежитлова нерухомість, яка використовується в аграрному секторі, промисловості, кіоски та ринки.


Податок буде нараховуватися на різницю між площею нерухомості і неоподатковуваним розміром, тобто власники квартир платитимуть лише за ті метри, що перевищують ставку у 60 кв. м.


У законі встановлений лише верхній рівень ставки податку – 2% мінімальної зарплати за 1 кв. м на рік, або за станом на зараз – 24 грн. Цей податок – місцевий, тому рівень ставки будуть визначати місцеві ради.


ПОДАТОК НА РОЗКІШНІ АВТО


Уряд ввів податок на розкішні автомобілі. У розумінні уряду, «розкішними» є авто віком до п'яти років з двигуном будь-якого типу об'ємом понад 3 л. Річний податок на такі авто становитиме 25 тисяч гривень.


АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК


З'явився новий збір на підакцизні товари (тютюнові та алкогольні вироби, нафтопродукти), який піде в місцеві бюджети, – 5% від обсягу реалізації (раніше передбачалася вилка 2-5%).


ДОДАТКОВИЙ ЗБІР З ІМПОРТУ


Імпорт продовольчих товарів обкладається додатковим збором від 5 до 10%. Цей збір не поширюватиметься на мазут, вугілля, ліки, а також медичні вироби для гемодіалізу та онкохворих, за переліком Кабміну.


ПОДАТКИ НА ПАСИВНІ ДОХОДИ


Ставка на такі доходи, як проценти, дивіденди та роялті для юросіб підвищена з 15% до 20%. Виняток зроблено за ставкою для дивідендів, що виплачуються платникам податку на прибуток, – вона складе 5%.


Касові апарати будуть обов'язковими (крім торговців на ринках і на пересувних лотках) для 3-ї категорії спрощенців з 1 липня 2015, для 2-ї категорії – з 1 січня 2016.

Автор: alexeyladyka
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх