Подорожчання валюти спровокувало підвищення цін на бензин, авто, їжу

13.02.2014, 09:36 Переглядів: 3 819

Подорожчання валюти спровокувало підвищення цін на бензин, авто, їжу

Експерти кажуть, що курс коливатиметься, доки не владнається політична ситуація в країні

Минулого тижня долар в банках Кременчука купували дорожче в середньому на 20-30 копійок. Сьогодні він коштує 8,91 грн. При цьому придбати валюту проблематично – люди скуповують її, а от на продаж не несуть. Експерти в знеціненні гривні та подорожчанні долара звинувачують Євромайдан і події в країні. Кажуть, що, можливо, вартість валюти збільшиться до 15 грн.


– Якщо ситуація погіршиться, наприклад, буде силовий розгін Майдану – почнеться паніка, долар стане зростати. Як сильно впаде гривня? У такому випадку все можливо – навіть 15 гривень за долар. Паніка не піддається економічній логіці, – вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.


Курс гривні може повернутися до позначки 8,50 грн, якщо уряд протягом місяця отримає транш у $ 2 млрд від Росії, кажуть експерти інвестиційної компанії Eavex Capital. Такої точки зору дотримується і виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.


– Звичайно, зараз курс національної валюти залежить від політичного фактора, хоча він не єдиний, і ще мінімум місяць впливатиме на ситуацію, – впевнений керівник відділу аналітики Forex Сlub Микола Івченко. – Якщо ситуація не нормалізується, і протистояння затягнеться на місяць або два, долар може підскочити до 9. Але як тільки політична криза розв’яжеться, всі заспокояться, валюта теж стабілізується, і курс повернеться до 8,3-8,5 грн за долар.
Тим часом в НБУ кажуть, що попит на валюту скоро зменшиться.


– Зараз немає підстав стверджувати, що це довгостроковий тренд, – заявив голова Нацбанку Ігор Сорін. – Ми впевнені, що найближчим часом зайвий попит на валюту знизиться. Ринок почне працювати в більш вузькому коридорі курсових коливань. Зараз ми посилюємо моніторинг та контроль за динамікою ринку з метою зниження спекулятивного попиту, вводимо тимчасові правила, які повинні стабілізувати валютний ринок.


А поки що долар приніс нові ціни


7 лютого, з самого ранку, цінники на кременчуцьких АЗС змінилися. Наприклад, на заправках «Авіас» вартість літра А-95 і дизпалива збільшилася за кілька днів на 20 копійок. Тепер літр А-95 коштує 10,80 грн, дизпаливо – 9,40 грн. Трейдери пояснюють це падінням гривні: на міжбанку курс долара перевищив 9 грн, а в імпортерів усі контракти укладені у валюті.


– Близько 90% роздрібної ціни палива припадає на валютну складову, адже нафта і нафтопродукти ми купуємо за кордоном, а податки, зокрема, акцизний збір, встановлені в євро, – відзначає Сергій Куюн, директор консалтингової компанії «А–95».


Українські НПЗ ціни на паливо тримали до останнього, проте їм належить лише трохи більше 20 % ринку.


– Найближчим часом в регіонах ціни на паливо сягнуть київських, а столичні підвищаться ще більше, – каже Сергій Куюн.


У Києві з минулого четверга по середу: на АЗС Shell А-95 подорожчав з 11,29 до 11,39 грн за літр, дизпаливо – з 9,99 до 10,09 грн за літр.


– Принаймні до кінця наступного тижня паливо буде дорожчати – ще як мінімум на 7-10 коп за літр. Далі все залежатиме від курсу гривні: якщо він стабілізується, зростання цін зупиниться. Якщо ні – продовжиться, – зазначив пан Куюн.


Падіння курсу гривні вплинуло також на вартість автомобілів.


– Ціни на авто, як і на інші товари, що імпортуються, безпосередньо залежать від курсу долара і євро. Тому якщо валюта продовжить дорожчати, машини злетять у ціні пропорційно до падіння гривні, – кажуть у корпорації «АІС» і додають: ціни на всі автомобілі найближчими днями збільшаться приблизно на 10%.
Аналогічно долар спровокував зростання цін на товари, завезені з-за кордону. Так, оперативно відреагували на подорожчання валюти продавці побутової техніки та електроніки. Особливо це стосується інтернет-магазинів, які вказують ціну в доларах. З початку січня вони притримувалися курсу 8,3 грн/дол, але цього тижня вказують 8,9 грн.


«Зелений» зіпсував настрій і туристам. Так, вартість турів обраховується вже по новому, завищеному курсу. Через такі ціни зникає будь-яке бажання подорожувати, попит падає.


Не позаздриш сьогодні позичальникам, які взяли в банку кредит у валюті, бо тепер їм доводиться купувати недешевий долар. Якщо падіння гривні триватиме, банкіри не виключають, що будуть випадки непогашення кредитів.


При цьому зростання цін на нерухомість наразі не очікується. Складна політична ситуація впливає на бажання людей купувати нове житло.
Також навряд чи суттєво подорожчає заморська їжа. Це може статися лише в тому випадку, якщо збільшиться попит. Делікатеси – не самий ходовий товар, тому імпортерам доводиться влаштовувати розпродажі, щоб позбутися продуктів, які так довго лежать на полицях.

 

Автор: editor
Теги: валюта
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх