Тарганів у педіатричному відділенні кременчуцької дитячої лікарні знищать у червні

20.05.2013, 11:11 Переглядів: 3 614

Тарганів у педіатричному відділенні кременчуцької дитячої лікарні знищать у червні

Три мами поскаржились «Телеграфу» на тарганів та інші незручності у педіатричному відділенні кременчуцької дитячої лікарні. Головний лікар запевнив, що тарганам настане смерть у червні – бо тоді у відділенні проведуть капітальний ремонт. І витратять на це 3,8 млн. гривень. Сподіваємось, що такої грандіозної суми капіталовкладень не витримає жоден тарган

«Дорогой «ТелеграфЪ», хочу попросить о помощи. Я с годовалым ребенком лежу в детской больнице, в терапевтическом отделении младшего возраста. Сообщаю, что в больнице ужасные условия, детям дают суп, в котором плавают черви. Сестры и лечащий врач не носят повязки, пол моют раз в день кое-как. Напечатайте, пожалуйста, статью об этой больнице!»

 

Ось такий драматичний лист надійшов електронною поштою до редакції. Ми зв’язалися з його автором, і молода мама розповіла наступне:


– У моєї дитини бронхіт, ми в цій лікарні вже три тижні, нам його ніяк не вилікують. Дитину годуємо лікарняною їжею, я пішла за супом, узяла тарілку, а там черв’як – біленький, масивний такий. Я мало не знепритомніла від огиди, понесла тарілку на кухню, точніше у їдальню, вони там подивилися і одразу вилили суп у раковину. Сказали, що будуть скаржитись на центральний харчоблок, бо у самому педіатричному відділенні їжу не готують, її беруть з якогось спільного харчоблоку. А потім жінка прийшла з того харчоблоку, сиділа там, хихотіла. Я чула, як вона сказала: а що мамочці не подобається, черв’як же засушений, підсмажений, проварений? І мені каже: хіба у вас такого не трапляється, він міг з крупою до супу потрапити? А я кажу: коли у мене в крупі черв’яки, я таку крупу дитині не даю! Так ті, що в їдальні у відділенні працюють, хоч вибачились, а та жінка похихотіла і пішла! Ну і як це назвати? Шкода, що я трохи протупила, треба було одразу той суп на телефон сфотографувати, якось не подумала, що вони його так швидко виллють.


«ТелеграфЪ» поспілкувався ще з двома мамами. Вони разом із дітьми перебували у педіатричному відділенні лікарні саме в той час, коли наша дописувачка знайшла у супі черв’яка. Ось що розповіли жінки:


– Так, я чула цю історію з черв’яком. На власні очі я черв’яка не бачила, бо той суп одразу вилили у раковину. Нам сама мамочка і розповіла про цей кошмар, дуже обурювалась. Зате я бачила тарганів у тумбочці, це дуже неприємно, такі великі! А ще я блоху впіймала, ходила скаржитись, навіть принесла показати, а мені сестричка сказала: ну ви вже нас зрозумійте, їх у понеділок травили у підвалах, так вони, мабуть, поповзли на перший поверх, у відділення.


Друга пацієнтка педіатричного відділення зазначила, що у неї претензій до лікарняної їжі немає:


– Коли ми поступили до відділення, нас одразу попередили, що дитину можна годувати лише лікарняною їжею, не можна нічого приносити з дому, жодних «вкусняшок». Я вирішила, що робитиму так, як сказали – заборонила мамі носити з дому їжу для дитини, годувала її лише тим, що давали у лікарні. Звісно, їжа ніяка, але вона такою і повинна бути, бо це дієтичне харчування. У тарілках, слава Богу, я нічого такого не знаходила, черв’яків не було, дитина їла нормально. А от таргани дуже замучили, неприємно їх бачити, вони у тумбочках з’являлися, такі великі. Медсестри пояснювали, що вони повзуть з підвалів – їх там весь час травлять, а вони переповзають туди-сюди. Взагалі, умови у педіатричному відділенні не дуже добрі, від каналізації іноді смердить, теж неприємно.

 

«Черв’яка не було», – стверджує головний лікар

 

Наслухавшись тарганячих історій, «ТелеграфЪ» звернувся до головного лікаря дитячої лікарні пана Пересипа. Він призначив нам час, відповів на запитання і показав педіатричне відділення та його їдальню. Фотографувати відділення головний лікар не дозволив, пославшись на те, що не отримав дозволу віце-мера пана Калашника, який курирує міську медицину.  Втім, сфотографувати тарганів нам все одно не вдалося б, бо хитрих гадів хтось, мабуть, попередив, і вони ухилилися від зустрічі.


Головний лікар пан Пересип надав коментар з приводу ситуації, що склалася:


– Щодо скарг, які до редакції направили громадянки, можу доповісти наступне. До мене, як до головного лікаря, жодна з пацієнток не зверталася ані з усною, ані з письмовою заявою.   Отримавши інформацію газети про наявність черв’яка у супі для дитини, я призначив службове розслідування. Жоден із працівників педіатричного відділення для дітей молодшого віку не підтвердив інформацію про черв’яка. Завідувач педіатричного відділення  засвідчив, що до нього не надходили скарги від пацієнток на якість їжі для дітей. Таким чином, за результатами службового розслідування інформація про черв’яка, який нібито знаходився у суповій тарілці, не підтвердилась.  По другій претензії – щодо бліх, які нібито спіймала одна з мам, можу відповісти наступне. Інформація видається мені вкрай сумнівною, ми бліх у відділенні не знайшли, крім того, носіями бліх є домашні тварини – коти, собаки – а їх у підвалах лікарні немає. Підвали регулярно перевіряються та дезінфікуються.  Щодо третьої претензії – таргани, яких бачили дві мами у тумбочках, – маю сказати, що я теж свого часу бачив у педіатричному відділенні тарганів. З ними ведеться постійна боротьба, на жаль, вона не завжди дає бажані результати. Таргани піднімаються до педіатричного відділення з підвалу, через систему вентиляції та каналізації. На жаль, ці системи дуже застаріли. 30 років тому, коли будувалася лікарня, їх зробили за останнім словом тодішньої техніки, та минув час, і зараз ми маємо дуже серйозні проблеми з каналізацією. Через стару каналізацію у палатах іноді з’являється неприємний запах, а у деяких палатах росте цвіль – пацієнтів ми там не розміщуємо. Ми проводимо регулярну дезінфекцію та косметичні ремонти, але вони проблеми не вирішують. Проблему має вирішити капітальний ремонт відділення, він запланований на липень цього року. Міська влада, міський голова приділяє значну увагу дитячій лікарні, ви знаєте, яке високоякісне реанімаційне відділення обладнали у нашій лікарні. На ремонт педіатричного відділення міська влада запланувала виділити 800 тисяч гривень. І ще 600 тисяч – на закупівлю нових меблів та обладнання. Все буде нове, інакше тарганів не позбутися. Крім того, ми плануємо повністю поміняти систему каналізації. Віце-мер пан Калашник тримає питання ремонту на особистому контролі. Єдине, що може зашкодити нашим планам – це проблеми з наповненням міського бюджету, ви знаєте, що цього року він наповнюється дуже важко. Та ми дуже хотіли б сподіватися, що ремонт педіатричного відділення таки відбудеться, і ми забезпечимо, нарешті, пацієнтам достатньо комфортні умови лікування.

 

Фотографувати педіатричне відділення головний лікар не дозволив, пославшись на те, що не отримав дозволу віце-мера пана Калашника, який курирує міську медицину.

 

Прокуратура провела перевірку харчоблоку


«ТелеграфЪ» отримав інформацію, що у квітні прокуратура Кременчука проводила перевірку харчоблоку міської дитячої лікарні. Ми звернулись до прокуратури за коментарями.  За дорученням першого заступника прокурора Кременчука, радника юстиції пані Середи нам повідомили, що перевірка санітарного стану централізованого харчоблоку дитячої лікарні здійснювалась планово, за дорученням обласної прокуратури, а не за скаргами. Робили перевірку представники міської прокуратури та санітарної служби Кременчука.

 

За результатами перевірки харчоблоку прокуратура внесла відповідне подання. Після розгляду подання особи, винні у виявлених порушеннях, були притягнуті до відповідальності. А притягував їх до відповідальності головний лікар дитячої лікарні.  Зафіксовані порушення мають, скоріше, дисциплінарний характер, вони не стосуються якості  харчових продуктів та готової їжі.  Водночас представник прокуратури зазначив «Телеграфу», що крупи та борошно під час перевірки прокурорами не оглядалися, їхня якість не перевірялася. Санітарний стан педіатричного відділення теж не перевірявся, це не було передбачено планом заходу.


Таким чином, встановити, чи існував у супі білий вгодований черв’як, наразі практично неможливо. Що ж стосується тарганів, керівництво лікарні обіцяє їх  остаточно знищити у червні, під час капітального ремонту. За останньою інформацією, міська влада запланувала виділити на ремонт педіатричного та приймального відділень дитячої лікарні 3,8 мільйони гривень. Хочеться сподіватися, що гроші таки відшукають, попри складнощі з наповненням бюджету.  Таргани – погана кампанія для маленьких дітей, час вже їх розлучити.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх