У Кременчуці показали йогурт з майбутнього

9.07.2019, 16:03 Переглядів: 9 058 Коментарів: 7

 

На заводі «Данон Кремез» запустили нову сучасну виробничу лінію продукції, яка має шанси вийти на ринок ЄС. Там журналісти й побачили йогурти, датовані завтрашнім числом. Виявляється, це технологія...


Танки та стерильність

 


У виробничий цех компанії «Данон» у Кременчуці просто так не зайдеш. Журналістам проводять ретельний інструктаж з техніки безпеки. Потім просять зняти усі прикраси та годинники (дівчата та хлопці з пірсингом навіть ніяковіють, але що ж робити, якщо не знімається). Із прикрас виняток хіба що для обручок без каміння. Потім починаємо одягатися: на кожного чекають нові чистенькі черевики (навіть не бахіли!) Кожному видають беруші (щоб убезпечити від шуму обладнання), разові чепчик на голову, халат, а дівчатам, у кого манікюр з лаком — ще й рукавички. Аби не дай Боже нічого стороннього не потрапило в харчові продукти, які потім з'їдять споживачі.


 


Миємо руки (навіть у рукавичках), автомат випускає на руки дозу спирту — і лише після санпропускника «вертушка» автоматично відкривається та пропускає нас туди, де пахне молоком та стоять величезні ємності, у яких готуються йогурти, сирки та інша молочка. 10-тонні ємності називаються танками.


А де ж люди?

Хвилин 20 нам показують, як у стерильних умовах дозріває продукція молокозаводу, яке її пастеризують, стерилізують, аби туди не потрапили «вороги» у вигляді шкідливих мікроорганізмів. Нас запевняють, що винятково завдяки стерильності (а не консервантам) йогурти можуть зберігатися до 30 діб.


 


Беруші не знадобилися — у цеху гуде не гучно, а слухати доволі цікаво. Навкруги крім нас нікого, складається враження, що обладнання працює саме собою. А де ж люди? Як пояснив Борис Жигалов, операційний директор компанії «Данон», обслуговує цех підготовки продукції усього два оператори: усі процеси автоматизовані та комп'ютеризовані. Ми познайомилися і з двома працівницями, від яких залежить доля десятків тонн молочки.


Йогурт «з майбутнього» та його майбутнє

Далі рушаємо у інший цех - дивитися «новонароджену» лінію фасування готової продукції «Ампак». Тут розливають у преформовані стакани нову продукцію — йогурти «Грецькі» - натуральні без наповнювачу (для виробництва використовується грецький фермент), а також з двома видами наповнювачів: персик та манго. Згодом смаків буде більше десятка.

Мер міста Віталій Малецький, який теж прибув на відкриття нової лінії, пожартував:


- Кажуть, у Греції все є. А якщо у Кременчуці роблять «Грецький» йогурт, значить, і у Кременчуці все є.


На автоматизованій лінії ми й побачили ці йогурти «з майбутнього»: на етикетці стоїть не сьогоднішня, а завтрашня дата — 10.07.19 року. Та виявляється, ніякої помилки — усе за технологією.


 


- Продукт має охолодитися до потрібної температури. На складі він охолоджується до температури +6 градусів і нижче, набирає потрібну консистенцію, і лише після цього йде у продаж. Якщо його одразу випустити у продаж, йогурт втратить консистенцію, - пояснила Олена Гайдукова, директор заводу «Данон Кремез».


На майбутнє самої продукції керівництво компанії покладає великі надії. Як зазначила генеральний директор компанії «Данон» в Україні Наталі Алькер, відкриваючи нову лінію, це не лише розширення внутрішнього ринку в Україні, але й у перспективі — експорт продукції до країн Європейського Союзу. Ці можливості вона назвала реалістичними, тим більше, що вже зараз продукція херсонського заводу «Данон Дніпро»: питні дитячі питні йогурти «Растішка» та йогурт «Активіа» експортуються в ЄС, зокрема, в Польщу. Там йогурти з України називаються «Данонки».


 


За оцінками Наталі Алькер (на фото), на сертифікацію кременчуцьких йогуртів за стандартами ЄС піде принаймні рік. Натомість Сергій Мовчан, директор з корпоративних відносин, запевнив, що «Данон Кремез» впорається з сертифікацією до кінця року. Адже нову надсучасну лінію запустили в рекордний для такого обладнання термін — за півроку.


Факти про нову лінію «Ампак» і не тільки:

  • створено 12 додаткових робочих місць (усього на «Данон Кремез» наразі 355 працівників);
  • використовується упаковка з поліпропілену, який на 100% підлягає вторинній переробці (Борис Жигалов запевняє, що після миття здає формочки фірмі-переробнику в Києві, проте для Кременчука наразі це лише потенційна можливість);
  • завдяки новій лінії «Данон Кремез» планує збільшити виробництво у 2019 році на 1,2 тис тонн, у 2020 році — на 3,66 тис тонн на рік (останнім часом обсяги виробництва на кременчуцькому заводі знижувалися, але тепер зростатимуть, запевняє керівництво);
  • 7 тис тонн на рік — такою є повна потужність нової лінії.
Фото: Артем Коваленко
Автор: Тетяна Донченко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

938
9 липня 2019 18:04

слюною давлюсяstuck_out_tongue_winking_eye


1 1
1 088
9 липня 2019 18:55

Молодцы! Респект!

Людям Работу, городу Налоги!


1 1
0
9 липня 2019 23:28

В йогурте молоко не пострадало)))


2 1
0
10 липня 2019 06:13

Цитата: почемучка

слюною давлюсяstuck_out_tongue_winking_eye

Кусочек чёрного хлеба решить проблему голода

blush


2 0
739
1
10 липня 2019 06:56

 Усе розповіли гарно, от тільки за ціну ні слова...


1 1
0
10 липня 2019 08:35

а яке малецький відношення до данону має?

пішов передвиборчий піар?


3 0
938
10 липня 2019 10:11

Тепер зрозуміло чому років 10 назад у одному з супермаркетів на Аврорі продавали сьогодні хліб з завтрішньою датою виробництва)) - тому що взавтра буханка дійде до кондиції))

Тоді вже треба писати дату пакування і дату початку споживання


1 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх