У КрНУ презентували книгу «Польські сторінки історії Кременчука»

1.06.2013, 15:00 Переглядів: 5 528

У КрНУ презентували книгу «Польські сторінки історії Кременчука»
Книгу «Польські сторінки історії Кременчука» написали кременчуцькі науковці, співробітники Кременчуцького національного університету ім.М.Остоградського (КрНУ). Ініціював та профінансував видання голова Спілки поляків в Полтавській області пан Маренич (у Кременчуці він відомий як власник торгової мережі «Оптовичок»). Книга чудово проілюстрована, науковці знайшли та розмістили у виданні історії багатьох непересічних поляків, які відіграли свою роль у житті Кременчука – від короля Яна Казиміра до піаніста Рубінштейна та вихованця дитячого будинку для дітей репресованих батьків Людвига Войславського.

Презентація «Польських сторінок історії Кременчука» відбулася 31 травня в університеті ім. Остроградського. На урочистості прибув Генеральний консул Республіки Польщі в Україні пан Ян Едвард Гранат. Кременчуцьку владу представляв віце-мер пан Малецький. Пан Малецький зазначив, що поки невідомо, коли Україна приєднається до Євросоюзу, та, щоб це нарешті сталося, такі спільні українсько-польські культурні заходи конче необхідні. Пан Генеральний консул відповів, що Польща хотіла б не лише захищати та підтримувати Україну перед європейськими партнерами, а й стати меценатом певних культурних проектів в Україні.


Голова обласної Спілки поляків пан Маренич сказав так:

 

– Я как бы всегда воспринимал ученых, как людей таких непростых, пишут-пишут, как понарасписывают, так и непонятно про что... Я ученых попросил: напишите, чтоб было кратко и понятно, без политики, а чисто исторические факты. Если мне будет понятно, так и всем будет понятно... И они написали книгу понятно, коротко, ее читаешь и не оторвешься... Я даже удивился...  

 За ті дві години, що минули після презентації, «ТелеграфЪ» дочитати книгу «Польські сторінки історії Кременчука» ще не встиг. Та гортали ми її з інтересом, і навіть вициганили у віце-мера екземпляр на пам’ять – бо такі справді цікаво. Про короля Яна Казиміра, який дозволив кременчуцькій Успенській церкві ловити рибу у Крюкові та  звільнив Кременчук на 4 роки від жовнірських постоїв, кременчужани, можливо, і знають. А от про Людвига Войславського ми почули вперше. Маленький поляк виховувався спершу у крюківському, а потім у кременчуцькому дитячому будинку для дітей, чиї батьки були репресовані. І дитина не загинула, вона виросла і стала кандидатом технічних наук (в Україні) та першим керівником Товариства польської культури в Харкові. У «Польських сторінках історії Кременчука» таких цікавих історії багато.

Знайти книгу можна у бібліотеці КрНУ, в АСМБР, та у міськвиконкомі.

У КрНУ презентували книгу «Польські сторінки історії Кременчука»

На сторінках книги можна побачити чимало дуже симпатичних гербів польських шляхтичів, які жили у Кременчуці.

У КрНУ презентували книгу «Польські сторінки історії Кременчука»
Автори книги (зліва направо): Алла Лушакова, Володимир Маслак, Жанна Осікович, Віктор Саранча.


Голова обласної Спілки поляків пан Маренич (зліва) передає примірники книги Генеральному консулу Республіки Польщі пану Гранату.

У КрНУ презентували книгу «Польські сторінки історії Кременчука»
Генеральний консул Республіки Польщі пан Гранат вручає кременчуцьким посадовцям пам’ятні подарунки.

Автор: Лариса Артеменко Фото: Александр Гринченко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх