Скелелаз з Кременчука Ігор Пічка завоював бронзу чемпіонату України

26.10.2020, 16:31 Переглядів: 2 920

   

Змагання серед молоді проходили у Нікополі

З 15 до 19 жовтня у Нікополі відбувся молодіжний чемпіонат України зі скелелазіння вид болдерінг. У змаганнях взяли участь юні спортсмени з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Київської, Полтавської, Харківської областей та м.Києва. Серйозні маршрути, жорсткі судді і масштаб заходу показав, що це дійство - підготовка до майбутніх Олімпійських ігор 2020. Саме там скелелазіння буде дебютувати як олімпійський вид спорту. Кременчук на змаганнях представив Ігор Пічка. 


Змагання проходили у два етапи: кваліфікація та фінал. Для вікової групи 2007-2008 (35 учасників) кваліфікація проходила у фестивальному форматі - було підготовлено 8 трас, різної складності на лаз яких відводилося 1,5 години для групи, до фіналу виходило 6 осіб. У фінальному раунді спортсменів чекали 3 траси.


 


У своїй віковій групі Ігор Пічка вийшов у фінал і за підсумками фіналу посів третє місце.


Ігор навчається у кременчуцькому ліцеї №10 «Лінгвіст». До змагань готувався на стендах «Цех» та «Spase» м.Києва в школі скелелазіння Jiwa тренер Шалагин Михайло.


 

Болдеринг - в перекладі з англійської означає «лазіння по валунах». Цей різновид скелелазіння містить лазіння на невеликій висоті з декількома короткими перехопленнями від 6 до 10. Зараз боулдерінг успішно конкурує з заняттями силових видів споту оскільки дає навантаження на всі групи м'язів, розвиває не тільки м'язову силу і масу, але і мислення, спортивний азарт.


У Боулдері є свої рівні складності лазіння: траверс і лазіння вниз, лазіння по стіні, нависання або ущелині. Уміння лазити по ущелині або лазіння з нависанням дозволяє спортсменові навчиться володіти своїм тілом, правильно і синхронно працювати ногами і руками. Такі траси виробляють у спортсменів почуття гнучкості, впевненості і витривалості.


 


Лазіння по траверсу - це рух в одному напрямку по поверхні. Траверс дозволяє спортсменові навчиться правильно ставити ноги і поліпшити витривалість.
Лазіння вниз один з найважчих розвиває силу рук, і вчить правильно балансувати тілом.


Види боулдерінгу різниться за рівнем висоти:

  • сидячий боулдерінг старт здійснюється з позиції сидячи на мате або на землі;
  • низький боулдерінг для лазіння на невеликій висоті до 5 метрів;
  • високий боулдерінг або хайбол (англ. - «великий валун») лазіння спортсмена на висоту вище 5 метрів;

?
Для занять боулдерінгом необхідне бажання і невеликий особистий спортивний інвентар, який включає скальники і магнезію. Займатися боулдерінгом можуть не тільки професійні спортсмени, а й люди які мають хоча б невелику спортивну підготовку.


Щороку відкриваються болдерінгові зали і скеледроми, багато людей різних вікових груп приходить в цей спорт і залишається в ньому. Паралельно з кількістю зростає і якість скеледромів і їх технічні можливості, рівні складності, і відповідно відвідуваність і кількість охочих. Адже ні для кого не секрет, що скелелазіння увійшло в офіційну програму Олімпійських ігор, популяризація та залучення нових і розвиток вже наявних спортсменів одна з важливих задач. Цей вид спорту дозволяє повірити у власні сили, подолати себе і свої страхи.


Не всі зможуть стати хорошим спортсменами, але зате все можуть просто полюбити скелі в тому вигляді, як вони є, рухаючись вперед, ти кожен день вдосконалюєш себе, радіючи від досягнення поставлених цілей. Все це приносить яскраві емоції від заняття скелелазінням, поїздки та незвичайні подорожі з друзями. Нові емоції та цікаві знайомства, позитив від скелелазіння в найближчому майбутньому для кого то стане улюбленою роботою, хобі, спортом, або більше ніж хобі.


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Тетяна Пічка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх