Борги залишать вас без даху

27.03.2011, 12:36 Переглядів: 5 074
Квартплата з лютого почала стрімко зростати, а вже в березні судовим виконавцям стало значно легше виселяти з осель людей, які заборгували за компослуги..
Якщо ваш борг понад 9500 гривень, можете залишитися без житла

Ще у листопаді у закон «Про виконавче впровадження» та купу інших нормативних актів були внесені зміни, проте вони вступили у дію лише у березні. І тепер умови щодо боржників стали жорсткішими. Наприклад, відтепер, якщо борг, який з вас за рішенням суду мають стягнути, більший 9410 грн (10 мінімальних зарплат), ваше житло можуть виставити на продаж, а ви протягом 15 днів маєте з нього виїхати. Щоправда, це станеться у тому випадку, якщо у вас більше нічого взяти: немає техніки, машини, іншого нерухомого майна. Продати квартиру за борги могли і раніше, проте конкретна сума прописана не була. Якщо ж ваш борг менший за обумовлену суму, спіть спокійно – виконавці житло не чіпатимуть. А от нововведення, за яким окрім як до суду на судових виконавці більше поскаржитись нікуди, явно не на користь боржника. Раніше він міг, принаймні, скаржитись на виконавців, із діями яких не згодний, їхньому керівництву.

– Задача нової редакції закону зробити роль боржника у виконавчому впроваджені меншою, – пояснює в.о. керівника виконавчої служби Автозаводського району Тетяна Тагірова.  –  Якщо є рішення суду, то чому боржник його не виконує? Завжди є можливість взяти відстрочку чи розстрочку.  Тож тепер можливість не виконати рішення суду значно зменшується. 

А от можливості самих виконавців суттєво розширюються. Наприклад, описати майно вони можуть і без вашого відома, якщо вас не буде в потрібному місці в потрібний час. Раніше це робили лише повідомивши про опис. Якщо на ваш рахунок за борги накладено арешт, то просто так відкрити новий ви вже не зможете. Адже тепер банки вимагатимуть виписку з так званого реєстру обтяжень. Якщо ви у ньому фігуруєте як боржник, банк відправить вас до виконавчої служби.

Дізнаватись про все ваше рухоме і нерухоме майно виконавці зможуть набагато швидше – раніше вони писали відповідні запити до інших відомств. Тепер матимуть доступ до єдиного реєстру  – побачили, які ви маєте статки і одразу ж приступили до стягнення.

Змінюється й інше правило – раніше виконавці мали самі пересвідчитись, чи виконали ви в обумовлений термін рішення суду. Тепер навпаки – це ви маєте довести до відома виконавця, що погасили свій борг. Якщо цього не зробите – оштрафують, навіть якщо ви погасили борг. До речі, штрафи за невиконання збільшились вдвічі і для фізичних осіб тепер становлять 170-340 грн. З гарних новин для боржників – якщо ваш кредитор не віддав держвиконавцям рішення суду про стягнення  протягом року, воно анулюється. Раніше цей строк складав три роки.

Для тих, хто шукає, де можна придбати конфісковане виконавцями майно, є новина. На аукціонах продаватимуть лише нерухомість, автівки, човни тощо. Все інше реалізовуватиметься на комісійних умовах. 

– Поки що не визначено як здійснюватиметься подібна торгівля. Я бачу це як магазин, де буде реалізовуватися техніка, арештована держвиконавцями. Держвиконавець матиме право самостійно оцінювати майно, якщо його вартість на сьогодні не перевищуватиме 2550 грн. Думаю, це питання вирішиться найближчим часом, – розповідає Тетяна Тагірова.

Вона додає, можливо, система уцінки, що існує зараз на товар, який не продається, буде актуальна і в комісійній системі. До того, як усі питання буде вирішено, побутова техніка та інші дрібні товари не підлягатимуть реалізації.



 
Автор: nikolaeva
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх