«Легенди осені»

19.06.2010, 23:54 Переглядів: 3 436
Легендарний «Славутич» ще живий і перемагає, але вишиванки артистів вже зітліли....
Народний ансамбль пісні і танцю «Славутич» почав своє життя у 1975 році. Ініціатором його утворення виступив тодішній перший секретар Кременчуцького міськкому партії товариш Козенко. Амбітний керівник вважав, що Кременчук має перемагати Полтаву за усіма показниками – навіть за культурними. І Кременчук переміг. Вже перший виступ «Славутича» на святковому концерті 6 листопада 1975 року пройшов «на ура».
Фото: Дмитрий Бабец

Минуло 35 років. Востаннє на престижний  Міжнародний фольклорний  фестиваль до Франції  «Славутич» виїжджав у 2001 році.  Тоді колективу  дуже  допомогла кременчуцька мерія, яку очолював  пан Глухов.  Після 2001-го жодні закордонні гастролі колективу не відбулися.  Щороку він отримує запрошення на престижні міжнародні  фольклорні  фестивалі.  Щороку керівництво колективу звертається до міської влади з проханням про допомогу.  І щороку отримує відмову – нема коштів на культуру.

За останні 15 років костюми робочої групи не оновлювались, нові не шились. На рік вдається замінити 3-4 вишиванки в жіночій групі (бо дівчата соромляться виступати у задрипаних) та 2-3 – у чоловічій.  Тож не дивно, що розкішні червоні шаровари «славутянських» козаків дещо поблякли.

Втім,  козаки «Славутичу» навчені перемагати і в потертих  вінтажних  шароварах. От вони нещодавно і перемогли на регіональному турі Всеукраїнського конкурсу народної хореографії ім. Павла Вірського.  Відбірковий конкурс  проходив у Кременчуці на початку весни.  Вирішальний  відбувся у Національному оперному театрі, у Харкові.  Від усієї Полтавщини до списків переможців потрапили лише три колективи – кременчуцький «Славутич», кременчуцький Театр танцю Світлани Шумкової та народний колектив із Гадячу.  Вони представлятимуть Полтавщину на масштабному гала-концерті у київському Палаці «Україна».  Концерт запланований на листопад.  Тож кременчуцькій владі саме час пошити новенькі шаровари нашим козакам.  Все-таки козаки – носії національного духу України.  Втім, для кого носії – козаки, а для  кого – і бійці «Беркуту».  А то ще, може, іноземного «Витязя».



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх