Чи вдасться у 2013 році завершити приватизацію кременчуцьких малосімейок?

12.11.2012, 13:24 Переглядів: 3 664



В області вважають, що це реальні строки, та у Кременчуці процес неабияк гальмується

Чи вдасться у 2013 році завершити приватизацію кременчуцьких малосімейок?

Із 32 гуртожитків приватизацію кімнат дозволили тільки у 18. Коли міська влада ухвалить рішення по інших будинках – посадовці скромно мовчать.
До редакції «Телеграфа» звернулася Наталія, мешканка малосімейки на вулиці 50 років Жовтня, 29-а.


– Наш гуртожиток «Укртатнафта» передала місту ще у 2009 році. Ми всі очікували, що нарешті зможемо приватизувати кімнати, як передбачено законом. Та минуло три роки, а міська рада й досі не ухвалила рішення щодо дозволу на приватизацію у нашому гуртожитку. Коли ж воно нарешті буде? – цікавиться Наталія.


Усього в місті 32 комунальні гуртожитки, однак приватизацію міськрада дозволила тільки у 18 із них. Два визнані соціальним житлом, яке не підлягає приватизації. Але жителі 12 будинків, які мають статус «гуртожиток», усе ще не можуть реалізувати гарантоване їм законом право на оформлення у власність кімнат. Чому процес гальмується? Цим ми поцікавилися в Сергія Яроша, начальника управління житлово-комунального господарства – органу, відповідального за приватизацію у Кременчуці.


– Чому процес далі не йде високими темпами? Нам би теж хотілося. Та без інвентаризації приміщень, кімнат надавати дозвіл на приватизацію неможливо. У деяких гуртожитках є самовільне будівництво, перепланування. Треба провести повну інвентаризацію. А приватизація не зупинена, – ось що ми почули від пана Яроша.


Два колишні гуртожитки «Укртатнафти» – на вул. 50 років Жовтня, 29-а та на вул.Карнаухова, 13 – якраз ті, де проведене перепланування, яке й до цього часу не узаконене. Люди не винні у тому, що підприємство видало їм ордери на кімнати, які не переведені із нежитлових приміщень у житлові. Міська влада прийняла у комунальну власність «усе, як було», але не допомогла мешканцям вирішити їхні проблеми. Та власне, це стосується й тих гуртожитків, що з давніх-давен належали територіальній громаді й мали статус «будинків для малих сімей».


Чому приватизація у гуртожитках гальмується?


Віктор ЖИВОТЕНКО, перший заступник голови ОДА, голова обласної комісії з реалізації житлових прав мешканців гуртожитків:


– Ми цю програму моніторимо на обласному рівні. Думаю, 2013 рік буде роком завершення питань по гуртожитках.
Олег БАБАЄВ, міський голова:


– У нас склалася така ситуація, що гуртожитки наполовину заповнені людьми, які не повинні там проживати. Пустили орендарів, ще якихось незрозумілих людей... Як тільки ми навели лад, промоніторили, всіх зайвих прибрали – далі йде процес приватизації. Вона ведеться, таке завдання поставлене квартирному управлінню.

 

Як влада порушила процедуру реалізації закону


У березні 2010 року міськвиконком ухвалив рішення, яким змінив статус «будинків для малих сімей» – на той час їх у комунальній власності було 30 – на інші статуси, передбачені Законом «Про реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків» (далі – Закон). При цьому 28 будинків отримали статус «гуртожиток». А два – у пров. Толстого, 36 та на вул.Гагаріна, 24 – були визнані житлом соціального призначення – тобто таким, яке, згідно з цим же Законом, не підлягає приватизації.


Ст. 18 Закону передбачає обсяг повноважень місцевих органів влади щодо приватизації житла у гуртожитках. Відповідно до цього, вони, цитуємо, «приймають рішення про надання відповідним житловим комплексам статусу «гуртожиток» і одночасно про надання дозволу на приватизацію жилих і нежилих приміщень таких гуртожитків відповідно до цього Закону». Ключове слово – ОДНОЧАСНО. Та, як уже було сказано, рішення про приватизацію 12 гуртожитків не прийняті, і коли їх нарешті ухвалять – ніхто з посадовців (від начальника УЖКГ до мера) конкретно не каже.


У цій ситуації зрушити віз можуть лише самі люди: писати листи на адресу міської влади, посилаючись на процитовану вище статтю Закону, та домагатися права на приватизацію. Радимо звернутися й до обласної влади, яка обіцяє в 2013 році завершити приватизацію гуртожитків.


(0532) 60-20-76 – Животенко Віктор Федорович, перший заступник голови ОДА – голова обласної комісії з реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Можна надіслати звернення на адресу: м. Полтава, вул. Жовтнева, 45, кім. 136, або на електронну адресу: oda@adm-pl.gov.ua

 

У яких гуртожитках можна приватизувати кімнати:
вул. Першотравнева, 19, 33, 37, 39
вул. Перемоги, 18, 8
вул. Ціолковського, 10
вул. Східна, 22
бульв. Пушкіна, 9,
пер. Кошового, 5,
вул.Чапаєва, 64
вул.Шевченка, 27
вул.50 років Жовтня, 29, 76
вул.Гагаріна, 16
вул.Сербіченка, 3
вул.Республіканська, 89
вул. Ярмаркова, 2-А.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: ukrcity.com.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх