Коронавірус vs грип: шукаємо схожість і відмінності

25.03.2022, 15:00 Переглядів: 2 158

 

Як повідомлялося нещодавно у матеріалі gordonua.com, захворювання ковід та грип мають як схожі фактори, так і низку відмінностей. З появою нових штамів коронавірусу обговорення цього питання розгорається з новою силою.

У чому схожість цих двох інфекцій?

Ковід і грип – вірусні інфекції, що вражають органи дихання. Кожна має ступені тяжкості, що дозволяє точно оцінити стан пацієнта. Обидві хвороби передаються повітряно-краплинним та контактним шляхами. Це означає, що заходи профілактики теж схожі. Вони включають дотримання дистанції та суворе дотримання правил гігієни. Захворілий у свою чергу обов'язково має прикривати серветкою рот і ніс при чханні та кашлі, а в ідеалі – піти на самоізоляцію, що й роблять свідомі громадяни в період пандемії.

Які знайдені відмінності?

Інкубаційний період грипу – від кількох годин до 4 днів, у середньому – 2-3 доби. У разі коронавірусної інфекції він може бути більш тривалим і складатиме від 2 днів до 2 тижнів. У середньому перші симптоми ковіду з'являються на 5 добу. Тобто заражена людина ще протягом кількох днів може передавати вірус іншим людям, навіть не знаючи про це.

Як зрозуміти, що є зараження?

Поставити точний діагноз можна лише лабораторним шляхом. Для цього пацієнти з підозрою на COVID-19 проходять ПЛР-тест. Його проводять багато лабораторій, у тому числі МедЛаб. Експрес-тест дозволяє швидко визначити, є даний пацієнт носієм коронавірусу чи має банальну ГРВІ.

Чи можливо перехворіти на грип після ковіда?

Таке може статися. Більш того, після COVID-19 імунна система організму дуже слабшає, через що людина стає сприйнятливою не лише до грипу, але й до будь-яких інших інфекцій. Причому вони будуть значно важчі, можливі ускладнення.

Чи захищає вакцинація від коронавірусної інфекції від зараження грипом?

На жаль, щеплення від COVID-19 не може захистити від грипу, оскільки це два абсолютно різні віруси. Фахівці рекомендують окремо вакцинуватися від грипу, навіть якщо щеплення від ковіду вже зроблено.

Новий штам «Омікрон»: що про нього відомо?

Вірус постійно мутує, і по планеті вже крокує новий штам, названий «Омікроном». Згідно зі спостереженнями епідеміологів, він поширюється набагато швидше за інші коронавіруси, проте відрізняється більш легким перебігом. Проте саме «Омікрон» найчастіше пробиває імунітет, набутий шляхом вакцинації або після перенесеної раніше коронавірусної інфекції іншого штаму.


Ліцензія МОЗ України Серія АЕ номер 571609 від 11.12.2014

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх