У Кременчуці мер та депутати не "декомунізували" принаймні три вулиці

18.02.2016, 10:22 Переглядів: 5 256

У Кременчуці мер та депутати не "декомунізували" принаймні три вулиці

Незабаром Віталій Малецький отримає “лист щастя” від фахівців Українського інституту національної пам'яті, який зобов'яже його виконати закон

 

У переліку вулиць, які мер Віталій Малецький перейменує відповідно до рішення міської ради, немає вулиць Маршала Жукова та Миколи Залудяка. З приводу цього точилися суперечки на сесії. І не дарма. Закон про декомунізацію містить чіткі критерії, і перейменуванню підлягають об'єкти топоніміки, у назвах яких «використані імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище)». 

 

Роз'яснення щодо списку таких осіб надає державний Український інститут національної пам'яті. І список, розміщений на сайті УІНП, є обов'язковим для виконання, бо формується саме з огляду на критерії Закону. Георгій Жуков є в списку осіб, на яких поширюється дія закону про декомунізацію. Зі списком можна ознайомитися на сайті УІНП memory.gov.ua.

 

Георгій Жуков - радянський воєначальник, маршал; Міністр оборони СРСР (1955-1957), член президії ЦК КПРС, відзначився чисельними наказами про розстріли червоноармійців та мародерством на окупованих територіях Німеччини. Учасник придушення Угорської революції 1956,” - така інформація міститься в довідці УІНП.

 

Тобто мер Віталій Малецький та секретар міської ради Юрій Гриценко, який очолює комісію з найменування об'єктів міського підпорядкування, свідомо саботують закон про декомунізацію. Бо громадські діячі наголошували на необхідності включення прізвища Жукова до списку, посилаючись роз'яснення УІНП.

 

- Вулиця Маршала Жукова однозначно підлягає перейменуванню. Якщо хтось із представників територіальної громади Кременчука офіційно звернеться до нас за роз'ясненнями, ми надішлемо “лист щастя” міському голові, який зобов'язує виконати закон і перейменувати вулицю, - коментує ситуацію “Телеграфу” Богдан Короленко, начальник відділу регіональних особливостей та політики національних меншин Українського інституту національної пам’яті.

 

Те саме, за його словами, стосуватиметься й вулиці імені Миколи Залудяка — компартійного діяча, який був секретарем обкому КПРС (тобто займав посаду вище секретаря райкому). Прізвища Залудяка немає в переліку на сайті УІНП, але розміщений перелік осіб не є вичерпним, оскільки певним чином формується за зверненнями місцевих органів влади за роз'ясненнями та постійно доповнюється.

 

Судячи з позиції “Товариства української мови”, “Спілки інтелігенції Кременчука”, лист до УІНП за офіційними роз'ясненнями не забариться, а відповідно — і “лист щастя” міському голові.

 

- Ми завжди кажемо, що список Українського інституту національної пам'яті не є вичерпним. І якщо після 21 травня 2016 року (останній термін до якого вулиці має перейменувати голова ОДА — прим.), ми будемо виявляти назви, які містять імена та прізвища осіб, які підпадають під дію закону, ми будемо звертатися до органів місцевого самоврядування з вимогою виконати закон. За його невиконання передбачена кримінальна відповідальність, - наголошує Богдан Короленко.

 

На його переконання, вулиця Аврори, яка названа не на честь римської богині, а на честь крейсера, який дав поштовх революції 1917 року, теж однозначно підлягає перейменуванню.

 

Закон

 

За пропаганду тоталітарного режиму можна «загриміти» на строк до 5 років: так передбачає стаття 436-1 Кримінального кодексу України.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх