Освіта в Польщі

13.03.2016, 08:30 Переглядів: 5 306

Чи реально кременчужанам отримати вищу освіту в Польщі та у скільки це обійдеться

Ми поспілкувалися з ректором познанської Академії готельного бізнесу паном Коралевські, який відвідав Кременчук 4 березня 2016 року, та студенткою варшавської Академії фінансів та бізнесу Людмилою Матвєєвою.

 

У 2005 році Україна і Польща підписали міжурядову угоду про академічне визнання документів про освіту та рівноцінність наукових ступенів. Тобто всі польські ВНЗ визнають український атестат. Тому цього документа цілком достатньо, щоб після закінчення школи одразу ж вступати в той чи інший вищий навчальний заклад Польщі. При цьому абітурієнтам навіть не потрібно проходити ЗНО, що також приємно.

 

 

– Найважливіше розуміти, ким ви хочете бути в житті і чим хочете займатись, – пояснює ректор Академії готельного бізнесу та громадського харчування в Познані пан Якуб Коралевські. – При виборі спеціальності зверніть увагу на те, що європейський ринок праці зараз перенасичений спеціалістами-гуманітаріями. Я би радив Вам обирати прикладну або технічну спеціальність – на таких фахівців завжди є попит.

 

Визначившись зі спеціальністю, кожному кандидату в студенти потрібно обрати собі навчальний заклад. Зробити це можна, наприклад, на сайтах www.studyinpoland.pl або www.studiamagisterskie.info, що створені спеціально для того, аби залучити іноземних студентів у польські вузи. Вони, до речі, мають україномовну сторінку. Там можна знайти загальну інформацію про ВНЗ з посиланням на офіційний сайт, вартість навчання, спеціальності, а також стипендіальні можливості для студентів-іноземців. На сайті обраного навчального закладу ви знайдете Центр рекрутації іноземців з адресою е-mail та Skype того працівника університету, який відповідає за набір іноземців, і всі питання, що вас цікавлять, зможете поставити йому англійською або польською мовами (а іноді і російською).

 

 

– Цього року я вступила на факультет графічного дизайну до Вітсули (Академія фінансів та бізнесу Вітсули у Варшаві), – ділиться своїм досвідом Люся. – Я шукала в Інтернеті, читала відгуки, рейтинги, але вибирала більше за ціною. Знайшла декілька відповідних університетів, але в одному з них, як виявилось, навчають не зовсім того, чого я очікувала, а в Польсько-японській академії, в яку я дуже хотіла, було задорого. Тому я понесла документи до Вітсули.

В нашій країні вважається, що навчатись у державному виші престижніше. Донедавна в Польщі теж існувала така думка. Кожен із варіантів має свої переваги і недоліки.

 

– Наразі цей стереотип вже зруйновано. Деякі приватні вузи зрівнялися в рейтингах із державними, а деякі навіть лідирують в окремих спеціальностях, – упевнений пан ректор Якуб Коралевські. – Крім того, державні університети приділяють більше уваги вивченню теорії, тоді як приватні, такі як наша Академія, зосереджені на прикладному застосуванні знань студентами. У нас при Академії навіть є ресторан, в якому клієнтів обслуговують студенти. Його шеф-кухар, до речі, українець.

 

 

Які збирати документи? 

 

Вступна кампанія починається в кінці травня і триває до середини липня. Порівняно з іншими європейськими країнами, польські вузи менш вимогливі до наших студентів, ніж, приміром, британські або німецькі. Наприклад, пакет документів, який потрібно підготувати, тут набагато менший, хоча і його слід почати готувати заздалегідь.

 

Конкретний список документів також краще шукати на сайті обраного навчального закладу, але, крім цих документів, швидше за все, всім абітурієнтам доведеться зібрати:

 

  • заповнену онлайн-анкету (вона висить на сайті обраного вишу)
  • 2-4 фотографії (лівий напівпрофіль)
  • відскановану сторінку паспорта з особистими даними і фотографією
  • довідку про склад сім’ї з перекладом на польську мову
  • довідку про доходи батьків з перекладом на польську мову
  • сертифікат про знання польської або/та англійської мов (його вимагають не завжди). 

 

Існують нюанси, через які підготовка необхідних паперів може вилитися в копієчку. Наприклад, на документах про освіту в обов'язковому порядку повинен стояти апостиль (спеціальна печатка) українського Міністерства освіти і науки, який підтверджує їх справжність (вартість – 60-648 грн + держмито 51 грн за один документ). Також, приміром, державні ВНЗ вимагають, щоб документи перекладав тільки спеціальний присяжний перекладач, зареєстрований в Національному реєстрі Міністерства юстиції Польщі (їхній перелік тут – www.ms.gov.pl). Його послуги коштують 35 злотих (близько 7,75 євро) за 1125 знаків. Якщо ж переклад зроблений в Україні, його потрібно нотаріально завірити в Консульстві Республіки Польща (30 євро за сторінку). 

Розгляд документів від абітурієнта – платний. Так, за прийом документів у державний заклад доведеться заплатити 200 євро, а ось у приватному вузі ця сума може бути меншою.

 

Як відкрити студентську візу?

 

Після розгляду документів університет вишле (на адресу, вказану в анкеті) або передасть особисто чи через довірену особу: рішення про прийом на навчання та прохання до відповідного Консульства для отримання візи. З цими документами ви маєте звернутися до Консульства за студентською візою. Обов'язковим документом є виписка з банку про наявність коштів, необхідних на утримання студента. Згідно із законами, пред'явлена сума має бути не меншою ніж 6000 злотих (приблизно €1400). Також необхідною є квитанція про оплату навчання за І семестр і страховий поліс. Повний перелік документів можна знайти на сайті Консульства.

 

До чого готуватись? 

 

Більшість польських вузів приймає кандидатів на бакалаврат без вступних випробувань. Зазвичай відбір відбувається на підставі конкурсу атестатів. А в приватних вузах – просто на підставі черговості подачі документів. Однак можливі винятки. Наприклад, деякі вузи можуть попросити кандидата здати профільний тест ( залежно від обраної спеціальності) на польській мові або ж пройти співбесіду по Skype, щоб перевірити рівень володіння мовою.

 

Мовне питання

 

Основне, що необхідно студенту – це знання польської мови. У більшості університетів навчання відбувається польською мовою, і знати її треба досить добре. Тому що лекції, іспити і тести пишуться польською. Навіть якщо навчання проводиться англійською, все ж для спілкування з людьми, які живуть у гуртожитку або місті, необхідна польська. Тому підготовку до навчання треба почати з вивчення мови.

 

– Думка про те, що польська з українською дуже подібні і в Польщі можна спокійно жити, не знаючи мови, не зовсім правильна, – впевнена студентка Вітсули. – Польська дійсно подібна до української, якщо ти її вже вивчив. Людина, що вільно володіє польською, погодиться з тим, що багато слів розуміються українцями інтуїтивно, але для людини, яка ніколи не вчила польську, комунікація стане проблемою – на рівні «розумію, але відповісти не можу». 

 

Якщо обраний ВНЗ вимагає сертифікат знання польської, то є два способи його отримати – закінчити курс в одній із мовних шкіл Польщі, з сертифікатом якої можна вступати в будь-який ВНЗ (перелік їх є на nauka.gov.pl), або здати іспит і отримати сертифікат Держкомісії Польщі. Зареєструватися на нього можна на сайті – certyfikatpolski.pl. Там же можна скачати приклади завдань. 

 

Сам тест складається з письмової та усної частин, а мінімум балів необхідний для підтвердження рівня – 119 з 200. Коштує іспит від 60 (для рівня B1) до 80 євро (для рівня B2). Також доведеться віддати 20 євро за сам сертифікат. 

 

Ціна питання 

 

Ціна польської освіти порівняно невисока. В середньому за рік навчання у державному вищому навчальному закладі іноземцям доведеться заплатити 2000-4000 €, а в приватному можна вкластися і в 1000-1500 €. Ті українці, у кого є Карта поляка (документ, що підтверджує приналежність до польського народу), взагалі можуть навчатися там безкоштовно.

 

Навчатися в Польщі безкоштовно, не маючи такої карти, можна лише в державних ВУЗах. Навчання проходить на польській мові. При вступі діє конкурсна система: вступні іспити і обмежена кількість місць (найчастіше – 1% від загальної кількості).

 

– Я плачу 2000 € за рік, перший універ, до якого я хотіла віднести документи, коштував 900 € на рік, Польсько-японська Академія – 3000, – орієнтує нас у цінах Люся.

 

Поляки, до речі, хоч і в Євросоюзі, не надто активно використовують євро. В Польщі прийнято розраховуватись у злотих, але для зручності конвертації в гривні ми приведемо приклади цін у євро. Для прикладу в таблиці наводимо порівняння цін на навчання в польському та українських технічних ВНЗ (ціни взяті з сайтів навчальних закладів).

 

Витрати приблизні і взяті з olx.pl та особистого досвіду. Все залежить від міста і особистих якостей студента.

 

Хостел – від 60 € на місяць

Оренда квартири (для спільного проживання) – від 150 € на місяць за квартиру.

Харчування та інші щоденні потреби – близько 150 € на місяць: у вузах студентам пропонують обіди за 3-4€. Стільки ж коштуватиме обід в ресторані швидкого харчування та похід у кіно.

Проїзд у громадському транспорті (місячний абонемент) – від 10 €.

 

Деякі університети можуть надавати іноземцям місце в гуртожитку, в деяких вузах, таких як Університет Лазарського, Лодзинський технічний університет, Варшавський університет соціальних і гуманітарних наук, працюють відділи по забезпеченню проживання та організації студентського побуту.

Студенти в Польщі мають право працювати під час навчання, що суттєво полегшує фінансове навантаження на батьків таких студентів.

 

"Кременчуцький Телеграф", №10 від 10 березня 2016 року.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх