Виклич міліцію – отримай штраф: як у Кременчуці відбивають бажання телефонувати на «102»

9.04.2013, 09:58 Переглядів: 22 254

Виклич міліцію – отримай штраф: як у Кременчуці відбивають бажання телефонувати на «102»
Кременчужанку Людмилу оштрафували за те, що вона викликала міліцію через шумних сусідів. Правоохоронці вважають, що жінка зробила «завідомо неправдивий виклик», бо сусіди, на яких вона скаржилася, коли приїхали міліціянти, вже вгомонилися. Це дуже схоже на такий собі спосіб позбавитися набридливих викликів громадян та не витрачати зайвий бензин

Пані Людмила обурена – її оштрафували просто за те, що вона викликала міліцію через буйних сусідів по поверху. Тепер треба тричі подумати перед тим, як набрати «102»

 

Одного січневого вечора Людмила, що мешкає у будинку на вул. Радянській, викликала міліцію.


– Сусіди із під'їзду, що поруч, дуже шуміли, а у нас з ними спільна стіна, – розповідає жінка. – Моя дитина постукала їм, щоб вони схаменулися. І тут почався такий гуркіт, ніби хтось нам у стіну молотком гепає. Я не витримала і викликала міліцію. Ті приїхали через дві години, вже вночі (у міліції стверджують, що приїхали через 10 хвилин – ред.).


Звісно, у цей час вже всі спали: і сім'я пані Людмили, і шумні сусіди. Спросоння жінка пояснила, чому викликала міліцію. Правоохоронці задокументували те, що розповіла скаржниця, та попросили залишити кілька автографів.


– Мене запитали, чи розумію я, що несу відповідальність за дачу неправдивих показів, – каже Людмила. – Звісно, я погодилась, бо розповіла все як воно було. До сусідів (на яких скаржилися – ред.) міліція так і не зайшла, бо в них на під'їзді стоїть кодовий замок.


Міліціонери поїхали собі, а жінка пішла спати. Вона і не згадувала про цей випадок аж до кінця березня. Новина, котру Людмила почула від знайомого, ледь не збила її з ніг.


– Зустрічаю сусіда, а він мені й каже: «А ти знаєш, що тебе оштрафували?». «За що?» – запитую. «За хибний виклик міліції», – відповідає він мені. Я в шоці! Спочатку не повірила, – розповідає збентежена Людмила вже в редакції «Телеграфа». – Пішла до райвідділу, а там кажуть, що мене дійсно оштрафували за хибний виклик міліції! Чому? Виходить, не можна викликати правоохоронців?


В Автозаводському райвідділі міліції кременчужанці сказали, що на неї дійсно 26 січня складений протокол за статтею 183* Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб». Сума штрафу – 85 грн. Зазвичай за це карають телефонних хуліганів, які розважаються викликами пожежних, «швидкої», міліції, аварійних служб. Сума штрафу за цією статтею – від 51 до 119 гривень. Але чому правоохоронці вирішили покарати пані Людмилу? Невже скарги на шумних сусідів вже прирівняні до телефонного хуліганства? Із цими запитаннями жінка звернулася до прокуратури Кременчука та написала заяву.

 

*Ви ще не викликали міліцію?


«Завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, міліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» (51-119 грн).
(Стаття 183 КУпАП)

 

Вірним шляхом ідемо, товариші?

 

За логікою, якою керуються кременчуцькі правоохоронці, виходить, що будь-який виклик на правопорушення може стати завідомо неправдивим. Для цього достатньо, щоб міліціонери не побачили самого правопорушення, коли приїдуть на місце. Зважаючи на те, що міліцію буває доводиться чекати довгенько, то можна зробити висновок, що краще їх й не викликати. Ось уявіть собі: ви йдете по вулиці та бачите, як кілька бевзів лупцюють перехожого. Ви як порядний громадянин телефонуєте на «102». Доки міліція приїжджає, нападники тікають, а потерпілий йде (чи відповзає) подалі від того місця. Правоохоронці приїхали, а нікого немає! Лише ви, свідомий громадянин. І на вас складають протокол про хибний виклик. Запитуємо: чи будете ви наступного разу телефонувати до міліції, якщо знову на вулиці когось битимуть?


– Звісно, 85 гривень – це не такі вже й гроші, – каже Люмила, – але ж тепер щоразу будеш думати – телефонувати в міліцію чи ні.


Наші люди не особливо переймаються долею співгромадян. Часто кременчужани гинуть через байдужість – то сусіди не зателефонували в міліцію, хоч і чули бійку, стогони чи крики, то перехожі пройшли повз чоловіка, якого злочинці залишили лежати на морозі... А при такій позиції правоохоронців люди взагалі можуть перестати набирати номер «102».

 

Коментар міліції

 

«Ми діємо в межах закону»


У Кременчуцькому міському управлінні міліції вважають, що їх співробітники все зробили правильно та за законом. У відповіді, яку дали «Телеграфу» через прес-службу, зазначено, що дійсно на жінку склали протокол про адміністративне правопорушення, а саме через завідомо неправдивий виклик міліції. Чому він вважається хибним, якщо кременчужанка викликала правоохоронців через те, що сусіди шуміли і заважали їй спати? Міліціонери кажуть, що діяли за законом, і заперечують, що їхали за адресою довго.


– О 22.50 був зафіксований виклик, – кажуть у прес-службі міськуправління міліції. – А о 23.00 опергрупа вже була на місці. Шуму не було. Міліція опитала свідків, жінку, яка телефонувала, та сусідів, на яких вона скаржилася. О 23.50 в Автозаводському райвідділі інформація про складений протокол щодо неправдивого виклику вже була внесена до реєстру.


Тобто міліція діяла просто блискавично. Протокол на жінку пояснюють просто: якщо на час приїзду слідчо-оперативної групи порушення немає, міліціонери вважають, що викликали їх хибно, а той, хто викликав, має відповісти за свої дії.


– Ми нікого не караємо, – кажуть у міліції, – цього від нас вимагає закон, і ми діємо в його межах. Громадянка сама розписалася у протоколі, також були підписи свідків.


Правоохоронці кажуть, щоб не виникало подібних суперечливих ситуацій, скарги на сусідів краще передавати дільничному міліціонеру, щоб звернення не вважалося екстреним викликом.

 

Поради юриста



Звертайте увагу на документи, які підписуєте


Однією з причин, чому Людмилу оштрафували, стало те, що вона неуважно читала документи, які їй дали підписати. Жінку можна зрозуміти – була ніч і вона ніяк не очікувала отримати штраф за виклик.


– По-перше, ніколи, ні при яких обставинах, не потрібно підписувати документи без ознайомлення з їх змістом, особливо вночі, – радить адвокат Ірина Осадча. – Працівники міліції повинні допитати не тільки особу, яка викликала, але й «винуватців» такої поведінки, сусідів, свідків, і тоді скласти протокол допиту (який, можливо, і підписала жінка).


Адвокат зазначає, що при неможливості вночі або за іншими обставинами зробити письмові протоколи допиту працівники міліції повинні викликати людей для складення документів до себе. Після збору всіх показів (заявниці, сусідів-свідків, «винуватців») та вивчення ситуації складається Протокол про адміністративне правопорушення.


– Протокол складається у двох екземплярах, один мали  вручити жінці, – каже Ірина Осадча. – У даному випадку складно сказати, що вона підписувала. Можливо, це був і протокол її допиту, і заразом протокол про адміністративне правопорушення.


Адвокат зазначає, що після складення протокол направляється на розгляд до адміністративної комісії, яка і вирішує, штрафувати людину чи ні (наша штрафниця про це нічого не чула, її нікуди не викликали – ред.).


– Якщо жінка дізналася випадково про те, що її притягнули до відповідальності за завідомо неправдивий виклик, їй потрібно звернутися до кваліфікованого юриста та з його допомогою витребувати або ознайомитися з матеріалами адміністративної справи, – каже Ірина Осадча. – Та оскаржувати протокол і винесену по ньому постанову у виконавчому комітеті ради (при якому засідає адміністративна комісія) або в суді.

 

"Кременчуцький ТелеграфЪ" від 4 квітня.

Автор: konstantinov
Теги: милиция
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх