34 учні гімназії №6 потрапило до лікарні з діагнозом „дизентерія”

24.09.2009, 10:21 Переглядів: 2 568
Винуватців й досі не знайдено.
Увечері 16 вересня дітей привозили до лікарні з інтервалом 20-30 хвилин.

34 учні гімназії №6 потрапило до міської дитячої лікарні з діагнозом „дизентерія”. Ще 29 дітей лікується вдома – під наглядом лікарів поліклініки. Прокуратура зробила висновок, що масове захворювання – результат халатності службових осіб. Та винуватці цього й досі не знайдені. Батьки припускають, що все спишуть на „бабу Клаву”, а справжні „постачальники дизентерії” вийдуть сухими з води. 16-17 вересня Кременчук сколихнула звістка про масове отруєння дітей гімназії №6, що у Крюкові. Інфекційне відділення дитячої лікарні заполонили учні цієї школи віком від 6 до 13 років. А у приймальні головного лікаря Юрія Попенка засідав терміново скликаний штаб.

- Усю інформацію почуєте о 14 годині, на засіданнні надзвичайної протиепідемічної комісії (НПК) у виконкомі, - усе, що «ТелеграфЪ» почув того дня від мера о 8.30 ранку. Інформація від керівництва лікарні теж була скупою: до лікарні потрапило 20 дітей. Попередній діагноз - „гостра харчова токсикоінфекція”. До відділення теж не пускали.

Із батьками вдалося поспілкуватися біля приймального відділення, а згодом – на зборах у школі того ж дня. Дехто телефонував до редакції „Телеграфа”, щоб розповісти про деталі.

– У вівторок (15 вересня) дочка поїла в їдальні школи гречану кашу з сосискою. Після цього вона вже нічого не могла їсти. Її постійно нудило, вивертало навіть після чаю. Температура – під сорок. Ми викликали в той же день дільничного лікаря, але, мабуть, вона не має достатнього досвіду, бо сказала, що це – респіраторна інфекція і призначила лікування. Але вранці прийшла сама, і сказала, що дівчинку треба госпіталізувати. А тут, у лікарні, одні знайомі прізвища, всі учні нашого класу, – говорить тато 7-річної Карини Кудіярової.

Схожу історію про хворобу з такими ж симптомами розповіла й Ірина Карабаш, перший діагноз дільничного лікаря – респіраторна вірусна інфекція.

Павло Гордієнко, батько хворої першокласниці, обурювався, що лікаря викликали о сьомій ранку 16 вересня, а прийшов він – близько четвертої дня. А куми (батьки однокласниці, яка теж захворіла), за його словами, теж чекали на „швидку” близько години.

– Нашій дівчинці стало погано на групі продовженого дня, у вівторок, – розповідає Валентина Осадча, бабуся хворої третьокласниці.

– А вихователь на «продльонці» сиділа і чекала, доки прийдуть батьки. Чому нас не викликали вчасно? Уже ввечері, бігаючи по аптеках, ми бачили, як вся школа світиться, як на випускному вечорі – її всю вимивали! Значить, уже ввечері всі знали, що там НП. Але й наступного дня, зранку, батькам ніхто нічого не казав! 16 вересня ми дізналися про те що відбувається, зі ЗМІ. О 9.30 я пішла до школи. Бачу – стоїть купа машин, а шість міліціонерів не пускали до школи. Уже обмінюючись інформацією між собою, ми зрозуміли, що ж саме трапилося. Чому нам вчасно не повідомили, що саме відбувається у школі? Врешті – де були три шкільні психологи, чому вони не проводили роботу з батьками?

Під час екстренних батьківських зборів у гімназії мер Микола Глухов пообіцяв дітям повне забезпечення медикаментами за рахунок міського бюджету. Обіцянку влада виконала: було виділено 35 тис грн на медикаменти для лікарні, а згодом за кошти бюджету закупили препарат для профілактики інфекції в дітей, які були в контакті з тими, що захворіли.

Хроніка інциденту

16.09 – до лікарні поступило 20 дітей, попередній діагноз „гостра харчова токсикоінфекція”.

17.09.09 – ще 8 дітей опинилося у лікарні (увечері цього дня пацієнтів було уже 28, стан їх здоров‘я – важкий та середньої тяжкості).

Ще 14 дітей (за даними міського відділу охорони здоров‘я) лікувалося амбулаторно. Усього до школи не з‘явилося 167 учнів.

18.09.09 – кількість хворих дітей зростає. На кінець дня їх уже 33 у лікарні. Медики пов‘язують це з інкубаційним періодом хвороби.

19.09.09 – останньою до лікарні поступає хвора дівчинка, яка лікувалася амбулаторно, але її стан здоров‘я погіршився. Усього на стаціонарі опинилося 34 учні гімназії. Дітей оглянув головний інфекціоніст України Сергій Кравець.

21.09.09 – прокуратура порушила кримінальну справу за фактом захворюваня дітей. А з гімназії №6 звільнилися всі чотири працівники харчоблоку.

22.09.09 – відбулося засідання НПК в області при віце-губернаторі Надії Мякушко. Геннадій Москалик, начальник управління освіти Кременчука, заявив, що джерелом розповсюдження інфекції може бути не харчоблок, а брудний санвузол.

23.09.09 – з лікарні починають виписувати дітей.

Пряма мова

Віктор АКІМОВ, головний санітарний лікар Кременчука:

– Зараження відбулося в результаті вживання блюд, виготовлених у харчоблоці гімназії. Зараз важко сказати, що це за кишкова інфекція, але те, що вона виникла у харчоблоці - однозначно. Збудника ми встановимо після того, як будуть готові результати посівів. Але харчоблок знаходиться у вкрай незадовільному стані, він не підготовлений до нового навчального року. Не працює м‘ясорубка, протиральна машина: пюре давлять вручну, як удома на кухні. А це в громадському харчуванні не дозволяється. Ми перештрафуємо всіх, аж до посудомийок. Я наполягаю на тому, щоб увесь персонал харчоблоку повинен бути замінений ... Такого я ще не бачив - скрізь павутиння і бруд.

У харчоблоці гімназії №6 повним ходом іде ремонт. На нього та заміну обладнання виділено 200 тисяч гривень із бюджету. Школярі харчуються сухим пайком: запакованими коржиками або булочками. Директор закладу Олена Шаповал запевняє, що інформація про бруд у їдальні – перебільшена. Тим часом батьки бояться відправляти дітей до школи: 22 вересня були відсутні 411 учнів із 935. Із них (за даними відділу охорони здоров‘я) лікується від дизентерії (і в лікарні, і вдома) – 63.

Остаточний діагноз медиків – дизентерія

За результатами лабораторних аналізів (бакпосівів) дітям встановили діагноз «дизентерія». Також хворими виявилося двоє працівників школи (але не харчоблоку).

Відомо також, що за аналізами крові медики сподіваються встановити і людину, яка стала джерелом розповсюдження інфекції.
«Попала баба Клава…»

Такий коментар залишив на нашому сайті (http://www.telegraf.in.ua) один із читачів. Читачі активно обговорюють те, що насправді винним виявиться «стрілочник»:

«Під суд, звичайно, можуть віддати директора, вчителя, кухаря або прибиральницю ... Можуть віддати всіх відразу, але не віддадуть тих, хто вказує директору, де отримувати продукти; не віддадуть тих, хто проводить тендери із закупівлі продуктів; не віддадуть тих, хто контролює кругообіг грошей за це все ... і хто повинен забезпечити контроль за якістю продуктів», - ось один з коментарів. До речі, персонал харчоблоку гімназії №6 (чотири особи) звільнився за власним бажанням.

Підсумуємо: офіційно озвучених версій було дві: брудний харчоблок (варіація – руки кухаря) або брудні туалети. На користь останньої версії начальник управління освіти Геннадій Москалик навів той факт, що гімназія №6 готує їжу й для школи №29 (там є лише роздатковий пункт). Але там ніхто не захворів.

Проте батьки дітей говорили й про інше:

– Скільки дітей має отруїтися, щоб підняти питання про чистоплотність постачальника? – запитували батьки у міського голови Миколи Глухова під час екстрених батьківських зборів у гімназії №6. Йшлося про якість сосисок. Начмед дитячої лікарні Валентина Бондар підтвердила, що діти, які поступали до лікарні, скаржилися на смак сосиски…

Між тим, версію про неякісні продукти офіційні особи відкинули майже відразу. Мотивація: постачальник возить однакові продукти в усі школи, але захворіли учні лише в одній.

Прокуратура порушила кримінальну справу

За фактом масового захворювання дітей у Кременчуці прокуратура порушила кримінальну справу, повідомив прокурор міста Віктор Павлійчук. Йдеться про «неналежне виконання обов‘язків стосовно охорони життя та здоров‘я дітей» та «службову недбалість». Справу розслідують, поки що про вину конкретних осіб не йдеться.

Про що мовчать сосиски

Продукти завозять у школи щоденно, а залишків не буває. На все є документи, що посвідчують якість. Про це заявили на засіданні НПК у виконкомі 17 вересня Геннадій Москалик, начальник міського управління освіти та Віра Голосна, директор ПП «Діадема», яке постачає продукти у школи.

Та виявляється, що це, м‘яко кажучи, не так. Посвідчення про якість на «сосиски молочні» датоване 10.09.09 (термін зберігання, вказаний у документі – 10 діб.) Як з‘ясувало управління захисту прав споживачів, завезли цю продукцію у школи 11 вересня. А давали дітям – 15 вересня, підтверджують батьки. Тобто сосиски п‘ять діб мали десь зберігатися. Питання: де і як? Зате «залишків» у вигляді контрольної порції у їдальні школи не залишилося. А відтак чи не зарано «виправдали» їжу? До речі, серед шляхів передачі збудника дизентерії Зонне, який виявили у дітей, головним якраз є харчовий (джерело: «Інфекційні хвороби та епідеміологія», В.І. Покровський, 2007 http://www.eurolab.ua).

Коментар

Наталія МІХНО, керівник сектору Полтавського облуправління захисту прав споживачів:
– 17 вересня ми перевірили їдальню гімназії №6. Документи про якість та безпеку сосисок нам надали. Проте співставити документи з товаром, відповідно до маркування, ми не змогли – сам товар був відсутній. З‘ясовано, що акт готовності школи до нового навчального року був підписаний посадовими особами санстанції, але на акті відсутня дата. Також відсутня будь-яка інформація про обстеження буфету ПП «Діадема», що знаходиться в їдальні гімназії. У самому буфеті ми виявили солодкі хлібобулочні вироби, термін реалізації яких минув. Сам санітарний стан буфету – незадовільний.

Наостанок

22 вересня під час засідання обласної надзвичайної протиепідемічної комісії віце-губернатор Надія Мякушко поставила питання про відповідність займаній посаді Ольги Ямпольської, завідувачки відділом гігієни дітей та підлітків Кременчуцької СЕС. Також повідомили, що двоє працівників СЕС отримали догани. Дії медиків дитячої лікарні – навпаки, оцінені дуже високо.

Прокуратура порушила кримінальну справу
За фактом масового захворювання дітей у Кременчуці прокуратура порушила кримінальну справу, повідомив прокурор міста Віктор Павлійчук. Йдеться про «неналежне виконання обов‘язків стосовно охорони життя та здоров‘я дітей» та «службову недбалість». Справу розслідують, поки що про вину конкретних осіб не йдеться.


 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх