Бізнес на здоров‘ї

5.11.2010, 16:44 Переглядів: 5 881

Бізнес на здоров‘їЗнижки на лікарські препарати можуть виявитися хитрим маркетинговим ходом.

Бізнес на здоров‘ї

У ряді аптек Кременчука приваблюють пенсіонерів та ветеранів знижками на медикаменти. Проте, як показує досвід, у аптеках без знижок часто можна купити ліки дешевше, ніж зі знижками. Особливо це стосується препаратів, ціни на які не регулює держава.

Порівнюємо ціни

У одному з номерів «Телеграфа» ми надрукували перелік аптечних установ, де можна купити ліки зі знижками. Інформація була надана виконкомом, за результатами моніторингу торгової мережі. Знижки продавці ліків встановлювали на власний розсуд – так би мовити, крок назустріч покупцям. 

Проте по виході газети до редакції звернувся пенсіонер і розповів: 

– Минулого тижня я пішов у одну з аптек, де обіцяли знижку пенсіонерам 20%. Там препарат «Ланотан» (краплі для очей), який був мені потрібен, коштував 107 гривень. Зі знижкою вийшло близько 86 гривень. А в аптеці поряд, без знижки, я побачив той самий препарат за 84 гривні. Ми зацікавилися досвідом кременчужанина і самі пішли по аптеках з невеликим переліком. Не скажу, що продавці-провізори зустрічали дуже приязно. 

– Як ви задовбали своїми питаннями, – почули ми в одній з аптек. Але врешті таки надали всю необхідну нам інформацію.

Подіяла фраза про те, що ми, як споживачі, в праві знати ціну на товар, який купуємо. Тому взяли для нашого споживчого експерименту і аптеки, які надають знижки, і ті, що торгують без них. «Ланотан» по 84 гривні ми не знайшли. Знайшли вже й по 109 гривень з гаком – причому якраз в аптеці, де обіцяли знижки пенсіонерам від 10% (на окремі препарати) до 20% (на більшість препаратів).

Закономірність не по всіх позиціях, але простежується: чим вищі обіцяні знижки, тим вища ціна на препарат. (Детальніше див. у таблиці). Особливо корисно мати це на увазі  тим, хто не користується знижками. Бо фактично таким споживачам і доводиться оплачувати знижки для пенсіонерів!

Бізнес на здоров‘ї

Як складається ціна на ліки

В чому причина великої різниці цін на одні й ті самі ліки в різних аптечних установах?  Усе на совісті продавців медикаментів: і гуртових, і роздрібних постачальників. «ТелеграфЪ» неодноразово висвітлював тему подорожчання ліків. На фармацевтичному ринку Кременчука присутні тільки роздрібні продавці, і їх коментарі такі: 

1. Ціна залежить від оптових постачальників. Навіть в одній аптечній мережі ціна на один і той же препарат може різнитися (залежно від дати закупки партії).

2. Ціна практично на всі ліки залежить від курсу долара. Це стосується і препаратів вітчизняного виробництва, бо  Україна практично не виробляє власної сировини для  ліків, уся вона – імпортована.

3. У різних виробників може різнитися відпускна ціна на один і той самий препарат. (Так, нам сказали, що оксолінова мазь, яка застосовується для профілактики грипу, від виробника «Лубнифарм»  коштує дешевше, ніж від російського виробника).

 Світлана Онопко, завідувачка Кременчуцької філії Полтавського обласного комунального підприємства  «Полтавафарм» (у різних очках установи ми помітили розбіжність в роздрібних цінах), зауважила:

– Ціни на ліки у оптових постачальників останнім часом дуже швидко пішли вгору , причому без будь-яких конкретних пояснень з їхнього боку. Подорожчали й противірусні препарати, і багато чого іншого. У нашій мережі препарати розкуповуються. Тому ціна різних партій, або від різних оптових постачальників, може суттєво відрізнятися.  

 

Бізнес на здоров‘ї

Держава регулює ціни на ліки, але не на всі

Однак до коментарів продавців ліків слід додати ще одне зауваження: держава регулює ціноутворення на ліки. Але не на всі медикаменти та медичні препарати, а тільки на найнеобхідніші – ті, що внесені до «Національного переліку основних лікарських  засобів  і  виробів медичного призначення». Цей перелік затверджений Постановою Кабміну №333 від 17 жовтня 2009 року. До цього переліку входять 215 найменувань за міжнародною  (загальноприйнятою) назвою діючих речовин. 

Тут слід детальніше пояснити, що таке загальноприйнята назва. У торговій мережі практично один і той же препарат може бути під різними торговими назвами. Наприклад, патентована торгова назва «Панадол» - це бренд, під яким увійшов на медичний ринок «Парацетамол» (загальноприйнята назва). Ця речовина (парацетамол) якраз входить до національного переліку, який підлягає регулюванню.

Держава ж регулює ціноутворення таким чином: граничні постачальницько-збутові  надбавки  для оптових постачальників ліків мають бути не вище, ніж  12 % від оптово-відпускної ціни. Якщо це стосується імпортних препаратів, то націнка не більше 12% встановлюється до вартості після розмитнення. 

А граничні торговельні  (роздрібні) надбавки мають бути не вищими за 25 %  закупівельної ціни. 

Природно, що за таких умов куплений за кордоном  «Панадол» буде коштувати дорожче, ніж вітчизняний «Парацетамол» (тут має значення форма випуску, ціна виробника і митна вартість), але це й не буде порушенням державної цінової політики. А відтак, ніхто не може вплинути на ціну очних крапель «Ланотан», що не входять до національного переліку. І ця ціна – лише на совісті торговців!

Як змінилися закупівельні (оптові) ціни

Бізнес на здоров‘ї

Інспекція по цінах оштрафувала несумлінних продавців ліків

 

Як повідомила «Телеграфу» Ірина Максимішина, керівник Державної інспекції з контролю за цінами в Полтавській області, порушення у вигляді завищення ціни на ліки в області таки мають місце. Інспекція перевіряє тільки ліки та медпрепарати, що входять до Ннаціонального переліку. Загальноприйнятих назв, як уже було сказано – 215, а торгових назв – близько 4 тисяч (із 14 215 найменувань ліків, що офіційно зареєстровані в Україні інспекцією по якості лікарських засобів).

Так, за інформацією Ірини Максимішиної, за 9 місяців поточного року інспекція перевірила 38 суб’єктів господарської діяльності, які торгують уроздріб медикаментами.  Порушення у вигляді завищення цін виявлені у 40% перевірених аптечних установ. Завищені ціни приводяться у відповідність до обґрунтованого рівня (тобто після перевірки аптекарі знижують надмірно завищені ціни). А за порушення інспекція накладає економічні санкції: сума зайво отриманої виручки за проданий товар плюс штраф у подвійному розмірі перераховуються до бюджету. Так, загальна сума санкцій по області, за результатами перевірки інспекцією, склала 7,4 тисячі гривень. З них штрафи – 5 тисяч гривень. Крім того, на відповідальну особу накладається адміністративний штраф.

У Кременчуці перевірялося 7 різних аптек, із них завищення цін виявили в 4 аптеках: ПП ТФ «Надія Новак», ПП «Біофарм», ПП «Авіцена», ТОВ «Адлер». Сума економічних санкцій, накладених на порушників, склала 2 тисячі гривень. 

–  Найбільше завищення роздрібної націнки, виявлене у Кременчуці – це 37% (замість 25% до закупівельної ціни) на німецький препарат «Азимед» (антибіотик, загальноприйнята назва «Азитроміцин» – прим. ред.)  у аптеці «Авіцена». Препарат коштував 33 грн. 88 коп. (обґрунтована ціна була 30 грн. 91 коп.). Тобто зайва виручка на кожній упаковці складала 2 грн. 97 коп. В області ж були виявлені порушення, коли націнку безпідставно піднімали й до 50%. 

 

Що робити споживачу?

 

Що робити споживачу?

 

1 Звичайно, ви не станете бігати по всіх аптеках, щоб купити «Цитрамон», Але якщо вам виписують величенький список, варто поцікавитися в різних аптеках ціною на найдорожчі препарати – зі знижкою і без знижки. 

2 Ми не дарма розповідали про міжнародні назви препаратів (діючої речовини). Саме їх назвами і варто поцікавитися у лікаря. 

– Буває так, що приходить той чи інший представник фармацевтичної компанії і пропонує свій препарат. Я знаю, що він аналогічний тому, який вже є в торговій мережі. Але це, так би мовити, новий аналог. Бренд,                                                            який розкручують на ринку. Для лікування це не має  значення, але новий препарат дорожчий. Фармацевтична компанія часто матеріально заохочує лікарів, і вони йдуть на те щоб виписувати дорогі ліки, – розповів на умовах анонімності один з кременчуцьких лікарів. 

Але якщо ви спитаєте про міжнародну назву препарату, про аналоги з цією ж діючою речовиною, у багатьох випадках зможете заощадити на ціні. Так, оригінальний препарат з патентованою назвою «Но-шпа» (No-spa, виробництва Угорщини) коштує в межах 14 гривень. А препарат «Дротаверин» (за назвою діючої речовини) вітчизняного виробництва коштує вдвічі дешевше. Вам вирішувати, платити за бренд чи за самі ліки.

В ТЕМУ

Антимонопольний комітет України зобов’язав 16 основних оптових постачальників ліків утриматися від дій, що можуть призвести до економічно необґрунтованого підвищення цін на медикаменти або виникнення штучного дефіциту фармацевтичної і медичної продукції, повідомляє УНІАН. Як встановив АМК, на сьогодні об’єктивні причини для підвищення цін на ліки відсутні, за винятком обґрунтованого збільшення вартості продукції виробником.

 



<!-- http://www.telegraf.in.ua/health/2010/11/05/biznes-na-zdorov-yi_12738.html -->
 
Теги: лекарства
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх