Подорожуємо «європейською» Україною

3.09.2010, 13:32 Переглядів: 6 300

Подорожуємо «європейською» Україноюабо Що ми втрачаємо, коли у відпустку їдемо на море.

  Подорожуємо «європейською» Україною

Побачивши панораму Хотинської фортеці, чомусь одразу закортіло заспівати пісню про Сагайдачного. Твердиню тут починав будувати ще Володимир Великий. Із нею пов‘язані криваві та героїчні події козацької доби. Саме тут «накриває» думка про те, що всі ці війни та кровопролиття, в яких брали участь відомі історичні персонажі, відбувалися тут, біля цих стін. І зовсім недавно, бо що таке 300 років? Ніщо...
Фото: Станислав Константинов

Покинуті замки, доглянуті величні фортеці, дерев‘яні церкви початку 17 століття, цілі міста, побудовані в найкращих європейських традиціях, – все це чекає на туристів не десь за кордоном, а тут, в Україні. Достатньо сісти у потяг і наступного дня опинитися в іншому світі.

Про Західну Україну є два найпоширеніших «міфи» – страшний і добрий. Перший – про те, що там живуть самі націоналісти, які за російську мову можуть лінчувати. Другий – на заході живуть дуже культурні й освічені люди, а не такі варвари, як на сході. На існування не заслуговує ані перша думка, ані друга. Якщо і є область більш націоналістично налаштована, то це Івано-Франківська. Там навіть у переліках пільговиків вказано «ветерани колишнього союзу». Звісно є такі люди і на Львівщині та Тернопільщині, але значно менше. На Буковині та Закарпатті про націоналізм нічого не знають – там здавна мешкають різні народи і вони навчилися жити дружньо:). Про освіченість… Українська літературна мова звучить дуже рідко, а суржики та діалекти містять багато іншомовних слів, в тому числі  російських.

Ми довго вагалися – витратити гроші на «перевірене» море, чи «невідому» Західну? Врешті решт, купили квитки на львівський потяг. Проїхали Тернопіль – Чортків – Івано-Франківськ – Татарів, Ворохта – Чернівці – Кам‘янець-Подільський – Хотин. Не пожалкували жодної миті. За 14 днів подорожі ми побачили безліч цікавих місцин – справжніх «зірок» нашої історичної спадщини. Шкода, що до них не всюди ще по-господарськи відносяться – чимало з того заросло бур‘янами та обмальовано недоумками. Але людська недалекість не все ще сплюндрувала в Україні, і нам та нашим нащадкам є де побувати, чим подивуватися. Тож не потрібен нам «берег турецький».

 Цікаво

Винайняти садибу в Карпатах, житло у Тернополі – від 150 грн, у Чернівцях – від 200 грн, у Кам‘янці-Подільському – від 100 грн (ціни на двох за добу). Проте іноді доводилося ночували у кімнатах відпочинку на вокзалах – вони, як реальні машини часу, переносили нас у Радянський Союз із відповідними меблями, персоналом та ставленням до тебе.

Подорожуємо «європейською» Україною

Фото: Станислав Константинов

Історична частина Кам‘янця-Подільського зараз реставрується – з усіх боків поступово із багатовікової сплячки піднімаються будівлі, радуючи око. На фото – стара фортеця, яка захищала єдиний міст, що вів до міста. 

Подорожуємо «європейською» Україною

Фото: Станислав Константинов

Файне містечко з пекельною назвою Чортків (є ще Сатанів). У ньому – все як на долоні, і за короткий проміжок часу можна побачити, як курей біля руїн середньовічного замку, так і чудові європейські квартали. На фото праворуч – дерев‘яна церква, побудована без жодного цвяха.

Подорожуємо «європейською» Україною

Фото: Станислав Константинов

Чернівці не гірші за Прагу – кожен будинок зі своїми архітектурними викрутасами, історією. У старому місті всі дороги із бруківки. Головна туристична вулиця – Ольги Кобилянської – може дати фору і столичному Андріївському узвозу, і московському Арбату. 

Подорожуємо «європейською» Україною

Фото: Станислав Константинов

Садиба у Татареві (між Яремче та Ворохтою). На вулиці +20-25 градусів. У Кременчуці на той момент – усі +40. Лєпота… Господар садиби – людина «продвинута» – професор медицини, щирий українець та підданий англійської королеви:) Надто вболіває за долю нашої багатостраждальної країни. Поряд із садибою у навколишніх лісах можна назбирати грибів, чорниць. Один гуцул, якого ми зустріли тут же, розповів, що неподалік знаходиться маєток Ющенка:

– Він має 500 овець. Прилітає вертольотом і робить шашлик! – повідав дідусь подробиці гірського життя екс-президента.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/around/2010/09/03/ukrana_11725.html -->
 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх