Цукор та гречка – жертви ажіотажу

4.02.2010, 22:40 Переглядів: 3 155
Кременчужани злякалися підвищення цін.
Фото: Дмитрий Бабец

Дефіцит цукру та круп – тимчасовий. У складних погодних умовах важче постачати продукцію. Та це не означає, що «все дорожчатиме», говорять адміністратори супермаркетів.

У п’ятницю, як звичайно наприкінці тижня, я зайшла прикупити продуктів у АТБ. Полиці із крупами виглядали якось зовсім бідно: на них – тільки рис. Хоч у китайця перетворюйся! Гречку, і навіть пшеничну крупу, розкупили. Цукру теж не було. Народ змітав із прилавків усе, що не дуже швидко псується, ніби готувався до новітнього голодомору.
У вівторок роблю контрольний похід по магазинах у центрі. В АТБ пшенична крупа  з‘явилася, гречки та цукру, як і раніше – зась. Адміністратор магазину каже, що виною всьому – ажіотажний попит покупців, і обіцяє, що гречку підвезуть, а от цукор – ще невідомо.

– Якщо у якихось магазинах і є перебої з товарами, то це пов’язано із погодніми умовами та доставкою. Різкого сплеску цін не очікується, – коментує ситуацію Ігор Запорожченко, регіональний керуючий мережі АТБ.

У «Біллі» звичайного цукру теж немає, лише «крутий» коричневий по 46 та по 60 з гаком гривень за кілограм. Та ні, краще вже «чорнослив у шоколаді» купити….Гречка є, але лише від одного виробника і за ціною 9 гривень (останнього разу я купувала її по 6 гривень). Олександр Бірюков, керуючий супермаркетом «Білла», говорить, що дефіцит цукру та круп – тимчасовий, і не є передвісником подорожчання:

– Протягом місяця  в нас не було поставок сипучих продуктів: круп, борошна, цукру. Через погодні умови  постачальники не підвозять товар. Але різкого зростання цін на крупи не очікується – принаймні ніхто із постачальників нас не попереджував про підвищення.

У супермаркеті «Амстор» із цукром картина така сама: його немає взагалі. Продавці кажуть, що солодкий товар розкупили зовсім недавно, а  доставити ще не встигли. Проте обіцяють, що скоро цукор буде. Гречка тут є, при  цьому за різними цінами: від 5.83 і вище.

Центральний ринок, напевне, найшвидше зреагував на підвищений попит і дещо знижену пропозицію. Цукор – по 11 гривень, гречка – по 7.65 – тобто вже трохи «підросла» у ціні.

Держінспекція вже йде по цукор

Держінспекція з контролю за цінами Полтавської ОДА 2 лютого отримала урядове доручення перевірити обґрунтованість формування цін на цукор.

– Проведемо спільні перевірки разом із управлінням боротьби з економічними злочинами. Виробники востаннє декларували підвищення цін на цукор у листопаді. Підвищення у січні не декларувалося. Можливо, ціни підвищили посередники, але ми це перевіримо, - каже Ольга Кукіна, заступник начальника Держінспекції.

Чого очікувати від цін

Олія
Василь РУБАН, керівник сільськогосподарського підприємства, власник торгової марки «Олія Деївська»:

– Ми не підвищували ціни, починаючи з вересня минулого року, хоча деякі олійні заводи  її  підвищували,  але ненабагато. Об’єктивних причин для різкого подорожчання олії сьогодні немає. Сировини – достатньо, і ціна на даний час обґрунтована. Проте впливають на неї різні фактори, у тому числі кон’юнктура світового ринку. Тобто – попит на соняшникове насіння за кордоном і конкуренція між його експортерами та виробниками олії на внутрішньому ринку України. Але, якщо ціна й зростатиме, то поступово, ненабагато, без ажіотажу. У заявах тих, хто каже, що олія сильно дорожчатиме (такий прогноз, зокрема, зробив телеканал «1+1») більше політики, ніж економіки.

Сіль
Олексій МАЛЬОВАНИЙ, представник компанії «Укрсіль», для «Телеграфу»:

Сіль подорожчає на 10-15%. Але, враховуючи її невисоку ціну, подорожчання буде практично непомітним для людей. Причина: починаючи з лютого, виробник  (компанія «Артемсіль») оголосив про підвищення оптової ціни.

Молочна продукція

Кременчуцький молокозавод у грудні направив лист до відділу торгівлі міськвиконкому, де пояснив підвищення цін на свою продукцію зростанням вартості сировини «на 67% у грудні порівняно з вереснем». Так, за інформацією підприємства, закупівельна ціна на молоко (у юридичних осіб – тобто оптовиків) була у вересні 2,09 грн, а у грудні – 3,5 грн.

Проте у лютому, зазвичай,ситуація на ринку молочної сировини стабілізується: у лютому корови теляться, відповідно, надої молока зростають. Тож об’єктивних причин для нового підвищення цін – немає.

До того ж, закупівельні ціни на молоко в Європі вже пішли вниз. «На думку експертів Української аграрної конфедерації, зниження цін на молоко в Європі може позначитися на роздрібних цінах на молочні продукти в Україні.

У зв’язку з цим, за їхніми прогнозами, в Україні найближчим часом значного підвищення цін, яке можна було спостерігати в останні місяці, не передбачається», – пише biz.liga.net.



 
Теги: Цукор
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх