Пам'ятник «Жертвам сталінських репресій» стоїть на місці розстрілів кременчужан

15.05.2015, 18:27 Переглядів: 3 429

Пам'ятник «Жертвам сталінських репресій» стоїть на місці розстрілів кременчужан

У 30-ті роки ХХ століття 3234 репресованих кременчужан, з них - 1094 розстріляні

Кременчужани, студенти та представники влади 15 травня біля підніжжя пам’ятного знаку "Жертвам сталінських репресій" вшанували пам’ять тих, хто постраждав від політичних репресій різних часів.

 

Старший науковий співробітник міського краєзнавчого музею Лідія Гришко розповіла "Телеграфу", що раніше на місці пам'ятного знаку були будинки міліції та НКВС, між якими був підземний перехід, в якому розстрілювали "незгідних" з системою.

 

- Сьогодні відомі імена 3234 репресованих кременчужан, з них - 1094 розстріляні енкавеесівцями. Найбільше постраждали українці - з 2168 чоловік розстріляні 661. Репресовано євреїв - 534, розстріляно - 147, росіяни - з 198 розстріляно 90, поляки - 101, розстріляно 63. Серед жертв репресій зустрічаються німці й білоруси, естонці, латиші та литовці, угорці й греки, албанці й вірмени. Сталінська репресивна машина винищувала усіх, хто намагався протистояти їй. Так, голова Кременчуцької міськради Федір Фусик 14 квітня 1937 року був заарештований. А 4 січня 1938 р. Військова Колегія Верховного суду СРСР засудила його до розстрілу з конфіскацією майна. І лише у вересні 1957 року Фусика було посмертно реабілітовано, - розповіла Лідія Гришко.

 

Хвилиною мовчання та поминальним молебнем вшанували невинно репресованих та закатованих жертв політичних репресій.

 

ДОВІДКА

Сталінські репресії — масові репресії, що здійснювалися в СРСР в 1930-і — 1950-і роки і пов'язані з ім'ям організатора і ідеолога репресій Й.В. Сталіна, фактичного диктатора Радянського Союзу в цей період. До цього явища можна віднести геноцид українців, чистки в рядах правлячої ВКП (б) (після 1952 р. КПРС), НКВС, розкуркулення, депортації цілих етнічних груп, гоніння проти «соціально чужих елементів» і «саботажників», масові ув'язнення і розстріли «ворогів народу». З точки зору міжнародного права, такі злочини нічим не відрізняються від злочинів Нацистської Німеччини, класифікуються міжнародним законодавством як злочини проти людяності і згідно до Лондонського Статуту Міжнародного військового трибуналу підпадають під юрисдикцію Міжнародного військового трибуналу.

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх