Надія Савченко вибачилась перед мамою кременчужанина

3.06.2016, 12:00 Переглядів: 8 006

Надія Савченко вибачилась перед мамою кременчужанина

Надія Савченко повернулась в Україну. Сьогодні вона – найшанованіша українка і в себе вдома, і в світі. Відповідно, ця постать не може не хвилювати тих, хто прагне зберегти свій вплив. Та й пересічні українці, схоже, покладають на Надію забагато сподівань. «ТелеграфЪ» пропонує подивитися, що з цього може вийти.

Льотчиця Надія Савченко – символ незламності та мужності українки – повернулася в Україну з російського полону. 25 травня вона прилетіла в Київ. А вже 31 травня виступила на ранковому засіданні Верховної Ради. Виступ льотчиці був незвично короткий, як для Ради. І вона співала Гімн України. Спершу співала сама, якимось дивним чином українські нардепи розгубилися і не одразу підхопили національний гімн. Та воно й зрозуміло – український гімн представники влади дружно співали лише у 2014-му, одразу після Майдану. Наразі ж на дворі 2016-й.

 

Втім, почала свій виступ Савченко навіть не гімном. Найперше вона попросила вибачення у мами кременчужанина Вадима Пугачова. Надія сказала: «Я хочу попросити вибачення у матері Вадима Пугачова, який віддав життя за мою волю. Вибачте, що я жива, а ваша дитина мертва!».

 

 

Молодший сержант кременчужанин Вадим Пугачов загинув у бою з російськими спецназівцями, ГРУ-шниками Александровим та Єрофеєвим. Український журналіст Бутусов розповів, що саме Пугачов першим побачив окупантів і підняв тривогу. Почався бій, в якому Вадим загинув. А Єрофеєва та Александрова мали судити в Україні за військові злочини, вчинені на території суверенної держави. Та Президент Порошенко помилував окупантів в обмін на свободу Надії Савченко.

 

За це Надія і просила вибачення у мами Вадима Пугачова.

 

Повернення Надії Савченко спричинило неабиякий ажіотаж в українському політикумі. Адже постать знакова, народ її поважає, а вона ще й народний депутат України та делегат ПАРЄ. Звісно, зацікавлені особи гадають, який шлях обере Савченко – піде в політику чи повернеться до війська?

 

Чотири вчинки Савченко

 

Наразі найактивніше обговорюються чотири вчинки Савченко. По-перше, і народу, і зацікавленим особам впало в очі, що в день поверення в Україну вона, стоячи поруч з Президентом, спершу подякувала не йому, а своїй мамі та сестрі, а також усім добрим людям, які сприяли її звільненню.

 

По-друге, активно обговорювався той факт, що Савченко під час першої зустрічі ухилилася від обіймів лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, сказавши: «Ми з вами недостатньо знайомі!».

 

По-третє, в ході всіх урочистостей з приводу звільнення льотчиці народ побачив лише одну людину, якій Савченко дозволила підійти до себе близько і з якою дуже приязно спілкувалася – це Мустафа Джемілєв, народний депутат України і найвідоміший кримськотатарський дисидент та правозахисник.

 

А четвертий вчинок Савченко може, й не привернув увагу народу, проте на нього дуже активно відреагували політтехнологи та політологи. 27 травня під час прес-конференції Надія Савченко сказала: «Українці, якщо вам треба, щоб я була президентом, то я буду президентом!». Політологи, які взагалі висловились з цього приводу, вважають це першою і найнебезпечнішою помилкою Савченко.

«У нашій країні, де тільки в Раді 50 людей бачать себе на цій посаді, це майже вирок. Затопчуть. Так, вона справжня, але теорія ігор каже, що всі слабкі гравці об'єднуються, щоб знищити сильного», – написав політичний експерт Тарас Загородній.

 

«Закон Савченко», або Невдала спроба законотворчості

 

Перебуваючи в російському полоні, Надія Савченко стала співавтором закону №3413. 

 

26 листопада 2015-го року Верховна Рада за нього проголосувала (255 нардепів за). 22 грудня 2015-го року Президент Порошенко його підписав.

 

Наразі закон №3413 більше відомий як «закон Савченко». Він отримав чимало дуже серйозної критики та застережень з боку фахівців-правників, втім все-одно був підписаний Президентом. За цим законом, особі, яка знаходиться під слідством, один день перебування у СІЗО (слідчий ізолятор) зараховується як два дні відбування покарання – відповідно, загальний термін відбування покарання суттєво зменшується.

 

Ініціюючи цей законопроект, Савченко стверджувала, що в російських СІЗО чимало людей утримують незаконно, а, відповідно, те саме відбувається і в українських СІЗО, тому треба допомогти жертвам системи.

 

Зі свого боку, українські правники називали цей законопроект «реальною загрозою для суспільства», бо завдяки йому на волю вийдуть тисячі злочинців. Це вже сталося. Станом на квітень 2016-го за законом Савченко в Україні на свободу вийшли 5900 злочинців, серед яких, зокрема, вбивці та гвалтівники. Загалом же під дію закону Савченко в Україні підпадає близько 50 тисяч осіб, які вчинили злочини різного ступеня тяжкості. Голова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе неодноразово публічно заявляла, що після набуття чинності цього закону вона очікує зростання кількості злочинів.

 

У травні, ще до звільнення,  користувачі Фейсбуку запитали Надію Савченко, як вона оцінює наслідки своєї законотворчості? Надія відповіла, що із законом №3413 вона явно поспішила, і зазначила, що надалі не братиметься за те, що потім не зможе контролювати.

«ТелеграфЪ» невипадково нагадав читачам про закон Савченко. По-перше, він існує, і це варто пам’ятати, щоб потім не розчаровуватися, що національна героїня ініціювала ось такий закон. По-друге, про цей закон варто пам’ятати, бо тут виникає чимало різких запитань до державних службовців найвищої ланки. Чому цей законопроект, попри всі застереження кваліфікованих юристів, підтримали аж 255 народних депутатів? Вони такі ж малодосвідчені правники, як Надія Савченко? Чи вони безвідповідальні популісти, які бездумно грали у гру «Підтримай народну героїню і буде тобі рейтинг!»? Якщо так, маємо про це пам’ятати.

 

І, нарешті, запитання до Президента. Він має дуже кваліфікованих консультантів-юристів, чому ж пан Президент підписав такий неоднозначний законопроект? Теж грав у гру «Підтримай народну героїню і буде тобі рейтинг!»? Якщо так, маємо і про це пам’ятати.

Бо, якщо Президенту Порошенку чи ще якимось претендентам на президентське крісло примариться, що Надія Савченко стає надто реальною загрозою для чиєїсь політичної кар’єри, щоб скомпрометувати Савченко, як некваліфікованого правника, витягнуть з лантуха саме цей закон №3413.

 

Що пророкують Надії астрологи і політологи?

 

Політтехнолог Тарас Березовець в ефірі телеканалу «112 Україна» сказав:

 

«Думаю, легко спрогнозировать, что Савченко начнет с обвинений чиновников в коррупции, будет говорить о том, что когда она сидела в застенках ФСБ, люди здесь занимались коррупцией, воровали государственные деньги во время войны. Учитывая уровень доверия к ней, это может привести к эскалации и активизации определенных патриотически-ради­каль­ных сил. Поэтому это возвращение увеличивает шанс на проведение досрочных выборов в ВР». 

 

Політтехнолог Сергій Гайдай в коментарі для «Комсомольської правди в Україні» зазначив, що через повернення Надії Савченко найперше відчує дискомфорт Президент Порошенко – він же Головнокомандувач ЗСУ:

 

– Человек (Надія Савченко, ред.), который рисковал жизнью на фронте, отсидел в застенках Путина, потерял боевых товарищей, скорее всего, имеет много вопросов к Главнокомандующему (Президент України, ред.). Про минскую капитуляцию, про жирных армейских чинов и про офшоры во время Илловайского котла. Да и про многое другое. И вряд ли Надежда будет подпевать Тимошенко, которая хихикала с Путиным, сдавая украинские национальные интересы, подписывая газовый контракт. А на военном совете в 2014-м убеждала не отвечать на российскую агрессию – потому, что у нас нет такой возможности, – каже Гайдай.

 

Натомість експерт аналітичного центру «Політика» Володимир Цибулько взагалі припускає, що Савченко не залишиться у брудній українській політиці:

 

– Савченко – офицер Вооруженных сил Украины. И она – офицер в душе. Не исключаю, что, присмотревшись к коллегам по фракции, парламенту, ближе познакомившись с их морально-этическими качествами и посмотрев изнутри на грязь отечественной политики, она отдаст предпочтение армии, – вважає Цибулько.

 

Щуряча метушня вже почалася

 

Станом на середу, 1 червня, можемо зазначити, що повернення Надії Савченко неабияк нервує український політикум. Нервується і політтехнолог Тарас Березовець. Якщо 25 травня, у день повернення Савченко в Україну, він лише казав, що вона, скоріше за все, звинувачуватиме чиновників у корупції, то через п’ять днів, 30 травня, у коментарі для UA.ZIK вже заявив, що «деструктивные силы хотят использовать Савченко для дестабилизации в Украине»:

 

«Деструктивные силы хотят через Савченко добиться досрочных выборов, а по возможности еще и третьего Майдана, потому что в обществе есть доверие к этому человеку, но как политик она неопытная, поэтому ее могут активно использовать такие люди, как Медведчук, как Юлия Тимошенко, чтобы создать сегодня в Украине дестабилизацию», – каже Березовець.

 

Залишилось деталізувати, що ж так наполохало політтехнолога Березовця. А наполохало, за його ж словами, те, що партії «Свобода» та «Родина» пропонують Савченко перейти з «Батьківщини» до них.

 

Ой, а про астролога ледь не забули!

 

Ми ледь не забули про астролога та його пророцтва щодо Надії Савченко. Черговий київський астролог заявив, що Надія дуже схожа на Жанну д’Арк з усіма наслідками, що випливають із такої схожості. «Телеграфу» не хотілося б погоджуватися з цим пророцтвом – бо Жанну д’Арк, яка захищала свою країну і свій народ, зрадила влада. І героїню спалили живцем. Тож світла пам’ять Жанні д’Арк.

Хай живе Надія Савченко.

 

Довідка «Телеграфа»
 
Надія Савченко, 35 років. Герой України.
Народилася 11 травня 1981 року у Києві. Військова, штурман-оператор вертольоту МІ-24. Має звання капітана (до недавнього часу – старший лейтенант). Народний депутат України, член фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді – перший номер фракційного списку.
Делегат Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Надія Савченко – кадровий військовий. До Збройних Сил України (ЗСУ) вступила за контрактом. У 2004-му в складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку. Півроку служила там стрільцем.
Після повернення з Іраку вступила до Харківського університету повітряних сил. Закінчувала його важко – двічі її відраховували. Втім університет закінчила, отримала військову спеціальність «штурман Су-24» (реактивний бомбардувальник).

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх