Віталій Малецький: Мер повинен бути господарником, а не політиком

11.11.2015, 12:05 Переглядів: 3 641

 

Віталій Малецький: Мер повинен бути господарником, а не політиком

 

Лідер місцевих виборів про найближчі перспективи розвитку Кременчука

- Результати першого туру виборів мера Кременчука показали, що кременчужани бажають бачити хоч якісь перспективи розвитку міста. Як ви можете пояснити Ваш високий результат?

 

- Довіра людей на виборах – це аванс для керівника міста. П'ять років тому городяни обрали рух вперед замість болота, в якому опинився Кременчук. На жаль, після загибелі Олега Бабаєва протягом останнього року місто стало знову занурюватися в це болото. Все, що задумувалося народним мером, потихеньку стало спускатися на гальмах, перспективні проекти і задумки - лягати під сукно. Моє рішення піти на вибори було продиктоване бажанням змінити ситуацію, запустити заново механізм перетворення та модернізації міського господарства. Так, як це свого часу зробив Олег Бабаєв.

 

- Сьогодні ситуація дуже нагадує 2010 рік. Тоді на повну був включений адмінресурс: комунальникам забороняли зустрічатися з Бабаєвим, з директорами підприємств проводилися «бесіди» про підтримку Глухова, губернатор, так само як і зараз, проводив закриті зустрічі з партгоспактивом, на яких давалися ввідні по «правильному» голосуванню. Наскільки це може перешкодити Вам здобути перемогу в другому турі?

 

- Все вище перелічене ніяк не допомогло Миколі Глухову. Кременчужани - це розумні люди, які не терплять, коли на них тиснуть - або з боку партій, або з боку керівників підприємств. Городяни керуються власною думкою, а не тією, яку їм нав'язують заїжджі політики чи начальство. Не бачу сенсу це обговорювати, тому що я вірю в кременчужан, бо я сам виріс у цьому місті.

 

Одна розумна людина сказала, що люди відрізняються не поглядами, а глибиною поглядів. Якщо у нинішнього керівництва міста немає бачення перспективи, якщо стиль управління став кабінетним, без виїздів на місця, без контролю над комунальним господарством – то не буде ніякого руху вперед. Зараз залишатися в бездіяльності та ейфорії – це знищувати міське господарство, інфраструктуру, соціальну сферу. Я з цим ніколи не змирюся. І люди в цьому мене підтримують.

 

Хочу зазначити, що робота мера знаходиться в господарській площині, а не в політичній. Адже не партійні гасла прибирають вулиці, ремонтують дороги, забезпечують тепло в будинках. У мера, поряд з рутинною роботою із життєзабезпечення міста, має бути постійне прагнення до поліпшень. Цих напрямків величезна кількість, і потрібно вже починати ними займатися.

 

- Робота комунальників зараз викликає багато критики. Навіть після проведення міського суботника не вчасно було вивезене сміття ...

 

- Дійсно, суботник протиставив ентузіазм кременчужан і передвиборний саботаж комунальників. Але цього б не сталося, якби керівництво житлово-комунального господарства замість гри в політику виконувало свої обов'язки. Головне – що місто після суботника стало чистішим і ошатнішим. Я вдячний усім людям, які підтримали суботник. Адже це наше місто, нам в ньому жити і нам його робити красивим, затишним і комфортним для проживання.

 

Що стосується комунального господарства, то його чекають великі зміни. У першу чергу необхідно реформувати диспетчерську службу. Вона повинна стати як «швидка допомога» з усіх комунальних проблем. Наприклад, якщо прорвало трубу в підвалі, кременчужанину достатньо буде тільки повідомити про це на гарячу лінію. Протягом 10-15 хвилин повинна виїхати оперативна бригада і ліквідувати аварію. Якщо на вулиці вкрали люк – то після дзвінка оперативна бригада так само швидко забезпечує заміну. Потім вже будемо розбиратися – кому належить колодязь, і хто зобов'язаний за ним стежити.

 

Подібних проблем виникає безліч, але єдина диспетчерська служба стане першим помічником для кременчужан. І головне – зробити так, щоб був постійний контроль і певні контрольні терміни по виконанню всіх звернень городян, а не тільки з «гарячих» питань.

 

- У місті накопичилися проблеми з ремонтів та будівництва, з освітлення вулиць, з якістю води та прибирання вулиць. Як бачить вирішення цих проблем мер Малецький?

 

- Якість питної води в Кременчуці – це болюче питання вже багато років. Але, як кажуть, під лежачий камінь – вода не тече. Цим потрібно займатися відразу у декількох напрямках. По-перше, потрібен перенос міського водозабору на Дніпрі в місце з активним перебігом, а не зі стоячої води. По-друге, необхідна модернізація обладнання з водоочищення на міськводоканалі. Яке конкретно і в якій кількості – будемо розбиратися і закуповувати. По-третє, повинні бути альтернативні джерела питної води, - це бювети. Ми проводитимемо геологорозвідку по виявленню водоносних шарів з чистою водою, будемо робити свердловини, облаштовувати їх, як це зроблено в Києві. Там бювет – це не тільки джерело води, але й місце для відпочинку – з освітленої альтанкою, лавочками, клумбами навколо.

 

Що стосується будівництв – вважаю, що потрібно провести повну ревізію довгобудів і, в першу чергу, довести їх до завершення, а вже потім приступати до інших проектів.

 

Освітлення вулиць, вже ледь осторонь від центру, залишає бажати кращого. За останній рік програма освітлення Кременчука, ініціатором якої був Олег Бабаєв, повністю зупинена. Але ж ще трохи, і на вулицях буде сніг і ожеледь. Травматизм виросте в рази через неосвітлені вулиці і двори, буде спокуса і для злочинців. Це неприпустимо, тому що здоров'я і безпека наших жителів – це головне завдання міської влади.

 

Планується залучення донорських коштів (зокрема, Європейського банку реконструкції та розвитку і Світового банку) та коштів інвесторів, повна заміна ртутних і натрієвих ламп на LED-світильники, організація пілотного проекту на одній з вулиць, а потім і впровадження сучасних економних систем освітлення на всіх вулицях і у дворах Кременчука.

 

- Багато кременчужан скаржаться на поганий стан доріг. Чи знає мер Малецький спосіб, як навести лад на дорогах?

 

- Міські дороги зараз перебувають не в найкращому стані. Я знаю кілька способів, як покращити ситуацію. По-перше, контролювати якість ремонту доріг, виключити розкрадання на всіх рівнях. Дотримання технологій дозволить відремонтованій дорозі служити довго. По-друге, навіть взимку можна підтримувати стан доріг. Для цього необхідно придбати рециклер і здійснювати роботи весь час, як тільки дозволяють погодні умови. По-третє, вже навесні приступити до повноцінного ремонту. Я вважаю, що потрібно відходити від практики ямкового ремонту доріг, оскільки він не вирішує проблему, а тільки згладжує її на деякий час. Потрібно брати відрізок дороги і робити його капітально, тоді він і прослужить довше. І першим, що ми зробимо - буде ремонт дороги на Молодіжному на відрізку від зупинки «Радянської армії» до «Керченської», який вже кілька років ніяк не можуть закінчити.

 

- Як Ви бачите розвиток соціальної сфери?

 

- Є кілька напрямів, за якими потрібно вже зараз починати працювати. Наприклад, створення мережі комунальних аптек в медичних установах міста. Це допоможе у забезпеченні ліками за низькими цінами соціально-вразливих верств населення – в першу чергу, пенсіонерів.

 

Для працівників медицини та освіти необхідно вводити муніципальні надбавки до зарплат.

 

Необхідно утримувати об’єкти соціальної сфери, дбати про освіту і дозвілля дітей. Діти повинні навчатися у сучасних школах та мати змогу відвідувати різноманітні гуртки та секції за інтересами. Будемо розвивати і об’єкти спортивної інфраструктури, починаючи з майданчиків у дворах і закінчуючи велодоріжками на вулицях міста.

 

Ще важливим напрямком вважаю створення муніципальної їдальні для малозабезпечених. Адже нинішні ціни на продукти харчування дуже погано поєднуються з мізерними зарплатами та пенсіями у багатьох кременчужан. У Кременчуці не повинно бути голодних людей!

 

Потрібно приймати програму цільової адресної допомоги малозабезпеченим. У тому числі і впровадження картки кременчужанина, яка дозволяє отримувати знижку на певні товари, дає право на різні пільги і знижки, а також на іншу допомогу.

 

- Як мер Малецький робитиме міську владу прозорою і відкритою для людей?

 

- Думаю, що мер повинен почати з себе. Я вже говорив, що після перемоги в кабінеті мера буде працювати он-лайн камера, щоб кожен кременчужанин міг бачити на сайті – чим займається міський голова під час робочого дня. Якщо ж будуть об'їзди по місту, то про це теж в он-лайн режимі повідомлятиметься кременчужанам. Крім цього, будемо запроваджувати електронне врядування і розвивати центр надання адміністративних послуг. Мешканці міста зможуть відслідковувати прийняття всіх нормативних документів, отримувати адміністративні послуги швидко і якісно через Інтернет, або ж витрачаючи мінімум часу на відвідання адмінбудівлі.

 

Ще одним важливим напрямком вважаю фінансову публічність. Це – публікація фінансових документів на сайті міської ради, публічний контроль закупівель і тендерів, а також впровадження публічної та прозорої системи звітності для комунальних підприємств. Все це бюджетні гроші, гроші платників податків. Будь-яка закритість призводить до такого явища, як корупція. Я впевнений, що нова мерія буде працювати чесно на благо міста і кременчужан!

 

 

 

Політичне реклама

Автор: reklama
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх