Безсмертний: Нам необхідно перезаснування держави

2.10.2018, 16:00 Переглядів: 1 526

 

26 вересня в Полтаві відбувся форум-дискусія «Якої ми хочемо України».

Захід був організований відомим політиком і дипломатом Романом Безсмертним і пройшов уже у низці міст України. Мета дискусії – почути думки українців з приводу майбутнього країни.
У краєзнавчому музей, де відбувався форум, зустрілися громадські активісти Полтавщини, підприємці, науковці та журналісти. Було багато запитань щодо тем, які хвилюють людей: завершення війни, створення об’єднаних громад, відкриття ринку землі.


Драматичний розрив
За словами Романа Безсмертного, сьогодні головною проблемою України є колосальний розрив між державою та суспільством. Люди і держава живуть самі по собі, і цей розрив загрожує самому існуванню країни. Так сталося, тому що органи держави замкнулися в собі і відірвалися від потреб громадян.
«Косметикою» і переписуванням повноважень проблеми не вирішити – необхідне повне перезаснування держави. Інструментом такого перезаснування є прийняття нової Конституції, яка буде більше сфокусована на правах та інтересах людини, а не на повноваженнях державних органів.


Ефективна децентралізація
За словами політика, 2/3 потреб громадян вирішуються на місцях, натомість сьогодні 2/3 повноважень для цього знаходяться у центрі. Децентралізація потрібна, але справжня, а не імітаційна.
«Я сприймаю децентралізацію, що зараз проводить влада, як вимушений експеримент. Він знаходиться поза правовим полем і в ньому допущено ряд помилок. Проводити такі речі без внесення змін до Конституції, до законів про місцеве самоврядування, про державні адміністрації, Бюджетного кодексу — неприпустимо», - сказав Роман Безсмертний.
На його думку, зараз лише 34% новостворених ОТГ проявляють ознаки життя, а з іншими вирішили так: «знайшли князька – поставили на «царство», не знайшли — не створили ОТГ». Це більше схоже на Середньовіччя, ніж на зважений державний підхід.
Потрібно зробити усі райони самоврядними і прибрати звідти державні адміністрації, - переконаний політик.


Ринок землі
Коментуючи питання ринку землі, Безсмертний зауважив, що постійно подовжуваний мораторій на продаж землі негативно впливає на капіталізацію країни, тому що земля не приносить тієї користі, яку могла би. Відтак, ринок потрібний, але ринок цивілізований. Як до нього перейти в ситуації, коли люди не вірять державі? Політик переконаний, що це можна зробити через делегування низки державних функцій громадським організаціям, таким як фермерські асоціації. Відкриття ринку землі не мусить призвести до створення великих земельних монополій, ставка має робитися на дрібне та середнє землеволодіння.



Держави замало в питаннях безпеки, натомість забагато в бізнесі
"Скільки рішень із питань безпеки розглянув уряд за останні чотири роки? - вів далі Безсмертний. - Жодного. Тобто люди переймаються цією бідою, а система держави її ігнорує. В той же час війна надала в руки цивільного населення кілька мільйонів стволів зброї — і ця зброя періодично «стріляє».
Відтак, необхідно прийняття закону, який врегулює сферу обігу цивільної зброї та сприятиме підвищенню суспільної безпеки. Також врегулювання цієї сфери дозволить перейти до створення системи територіальної оборони.
Говорячи про завершення війни, Безсмертний зауважив, що в цьому питанні є три складові. Перша це сильна боєздатна армія. Та реальна сила, яка завжди підкріплює дипломатичні аргументи. Друге – діалог з Кремлем. Дипломатичним тиском міжнародної спільноти можна примусити Путіна до переговорів, але саме Україна має наповнити їх конкретикою. І третій пункт – діалог з мешканцями окупованих території. Там живе три мільйони громадян України, які не підтримують бойовиків, і з ними потрібно налагоджувати співпрацю заради подальшої реінтеграції.


Держава є похідною від інтересів людини
"Україні необхідне перезаснування держави, корінні зміни державної інституційної моделі. Адже сьогодні людини для держави не існує", - стверджує Роман Безсмертний.
Він у політиці майже 25 років. Працював майже з усіма президентами, крім чинного. Говорить, що вони надто різняться у цінностях: для Порошенка головним є гроші, а для Безсмертного – людина. Під час участі у Мінському процесі побачив кволість та немічність нинішньої держави і тому вирішив відійти від ролі технолога, яким був весь час, та балотуватися в президенти.
За словами Романа Безсмертного, необхідно повернути державу до її головної мети – служити інтересам та потребам людини.


Також політик зустрівся зі студентами у Полтавському педагогічному університеті. Роман Безсмертний, який брав участь у переговорах у рамках Нормандського формату щодо Донбасу, а також працював Послом України у Білорусі, поспілкувався з майбутніми географами та істориками на актуальні політичні теми.




Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх