Що спонукає кременчуцьких депутатів бути чесними в деклараціях: невідворотність покарання чи власна порядність?

27.04.2018, 15:08 Переглядів: 2 383 Р

Показати не можна приховати



Ідучи на вибори у 2015 році, кандидати в депутати місцевих рад подавали декларації про доходи. Це були іще паперові документи, за помилки чи невідповідності не було кримінальної відповідальності. У минулому році депутати уперше заповнювали електронні декларації – відповідальність за них більш сувора. Громадські активісти ГО КІПЦ «Європейський клуб» віднайшли старі паперові декларації та порівняли їх із новими: за 2016-й та 2017-й роки.


Старі декларації на стіл розклади…

Моніторинг декларацій передбачав порівняння паперових та електронних документів. Вони не є тотожними, хоча мають багато спільного. В обох - розділи про доходи, нерухомість, транспорт. Слід зазначити, паперові декларації нерідко були заповнені формально. Мало хто вказував житло або транспорт в користуванні. Сьогодні декларанти мають вказувати навіть готівку чи позичені іншим особам гроші, бо тепер декларації політика – не просто папір. Якщо посадовця чи депутата звинувачуватимуть в незаконному збагаченні, то декларації за кілька років покажуть реальну картину, як росли статки і звідки взялися гроші чи майно.


Щодо інформації про бізнес, то в старих паперових декларант вказував лише загальну суму внесків у статутні капітали своїх фірм. В електронних міститься значно більше інформації про власний бізнес декларанта. Сьогодні, завдяки відкритим реєстрам, кожен зацікавлений може легко побачити, чи отримує чиясь фірма державні замовлення, простежити історію зміни засновників підприємства, встановити бізнес-зв’язки серед депутатів, чиновників, членів їхніх родин. Активісти ГО КІПЦ “Європейський клуб” досліджували і це, але в першу чергу порівняли старі і нові декларації, зокрема – розділи про доходи, нерухомість і розміри внесків до статутного капіталу підприємств. Результат такий: лише 10 депутатів із 42 повно і правильно заповнили декларацію, коли йшли на вибори.


При вивченні декларацій бралися до уваги вказані депутатами дати набуття майна чи доходів. Унаслідок цього виявилося, що більшість декларацій за попередні роки були неповними.


  

Як депутати були відкритими перед виборцями, ідучи у владу в 2015 році?
10 із 42 повно і правильно заповнили майнову декларацію


У чому «помилялися» депутати?

Важко знайти єдиний критерій для оцінки чесності депутата при заповненні декларацій. Хтось, ідучи на вибори, забув вказати кілька квадратних метрів у квартирі батьків, а інший – «промовчав» про фінансову корпорацію. Наприклад, депутат «Опоблоку» Максим Литвиненко, син екс-керівника міськздороввідділу Валерія Литвиненка, детально описав 11 об’єктів нерухомості, але «забув» дещо суттєве - внески у статутні капітали підприємств. За даними реєстру You Control, станом ще на 2010 рік Максим Литвиненко був співзасновником ТОВ «Медіа-плюс», його внесок у статутний фонд становив півмільйона гривень. У цей час він працював звичайним лікарем у Кременчуцькому шкірно-венерологічному диспансері, а не керував приватною клінікою, як зараз.


Зауважимо, що у фракції «Опоблоку» найбільше бізнесменів, але в їх старих паперових деклараціях найменше інформації про внески в статутні фонди підприємств. На жаль, і з електронним декларуванням опоблоківці не одразу впоралися “на відмінно”. Минулого року Микола Порицький та Володимир Грінченко взагалі не подали декларації, натомість у цьому році наздогнали.


Депутати-бізнесмени із «Рідного міста» Олександр Роженко та Олександр Плескун вказували свої корпоративні права і в старих деклараціях, і в нових. Обоє декларують високі доходи та активи. Тим часом у деяких інших заощадження ростуть швидше, ніж доходи.



Де шукати інформацію про депутата?

  • Декларації й аналітика – declarations.com.ua
  • Чи отримує ФОП або фірма держзамовлення? – clarity-project.info
  • Реєстр ФОПів і юридичних осіб – usr.minjust.gov.ua
  • Портал публічних фінансів (усі розрахунки бюджетних установ) – spending.gov.ua
  • Аналітична система для ділової розвідки та перевірки контрагентів України – youcontrol.com.ua


14 мільйонерів у міськраді

За даними декларацій-2017, у Кременчуцькій міській раді 14 депутатів, чиї загальні грошові активи перевищують мільйон гривень: у декларації це іноді виглядає як довгий список вкладів у банках чи готівки у різних валютах, плюс позички третім особам. Щоб звичайні громадяни могли легше аналізувати декларації чиновників та депутатів, громадські активісти розробили аналітичні ресурси, де цифри з декларацій рахуються автоматично.


 


Проект Канцелярської сотні Declarations.com.ua – це сайт, де зібрано декларації, і він має додаткові можливості, одна з них – порівняння даних декларанта за кілька років. Наприклад, ми порівняли доходи та активи кременчуцьких депутатів. Найбільше уваги привернули мільйонери, у кого активи значно перевищують доходи. Звісно, депутат міг накопичувати капітал роками, але… Якщо дивитися сумарні активи за 2017 рік, то у Геннадія Іваняна («Опоблок») вони перевищують дохід в 13 разів, у Миколи Бокована («Поруч») – у 20 разів, у дочки екс-мера Олега Бабаєва Ольги Шляхової («Батьківщина») – в 27 разів. Безумовним рекордсменом є Олександр Головач («Батьківщина»): за роки депутатства він зумів зібрати заощадження, що в 40 разів більші за минулорічні доходи. Тобто цей депутат з 2014 року декларує дохід не більше 70 тисяч гривень за рік, але виріс до статусу мільйонера – заощадження 2,7 мільйона гривень.


Серед депутатів-мільйонерів є такі, хто демонструє стрімкий ріст. Ідучи на вибори, Віталій Таценюк («Батьківщина») декларував 31 тисячу гривень річного доходу, а за 2017 рік його дохід склав 2,2 мільйона гривень. Для такого результату доводиться багато працювати: в декларації Таценюка шість місць роботи і дохід від підприємництва.


Віктору Калашнику (позафракційний) вдалося за рік збільшити розмір заощаджень на суму, що майже удвічі перевищує річну зарплату. Тобто за минулий рік Віктор Калашник із дружиною заробили понад 800 тисяч гривень, а їхні активи виросли на 1,6 мільйона гривень.
Варто зауважити, що подібні арифметичні розбіжності можна помітити у деклараціях і тих депутатів, хто оперує значно меншими цифрами. І вже зовсім не хочеться згадувати про те, що частина депутатів не вказує транспорт або житло у користуванні. На жаль, ця стара “традиція” не зникла, хоча виборці давно хочуть запровадити нові традиції - довіри, відкритості та діалогу.


Депутати місцевих рад не отримують зарплату за своє депутатство, але витрачають багато часу. Очевидно, якщо людина іде в депутати, у неї має бути дуже висока мотивація. Щоправда, одні прагнуть працювати для всіх, а інші – для себе. Нам, виборцям, треба навчитися самостійно збирати та аналізувати інформацію про діяльність депутата, ставити запитання. Тільки так зможемо навчитися обирати найкращих і пишатися своїм вибором.


Запитання про декларації, які чують найчастіше активісти

Лариса Гориславець,
менеджерка проектів ГО «Європейський клуб»

1. Навіщо виборцям знати про статки депутатів?

Депутат – дуже важлива людина, він розпоряджається ресурсами громади. І не лише грошима. Для декого це – спокуса. Тому, наприклад, бачимо, як деяким депутатам вдається вирішувати власні земельні питання, оренди приміщень, чи заробляти лише на бюджетних замовленнях, не ведучи ніякої іншої комерційної діяльності.


2. Чому задекларовані мільйонні доходи депутата – це добре?

Якщо депутат задекларував високі доходи, значить – він сплатив податки. На жаль, наші виборці цінують заможних депутатів не за це, а думаючи про потенційну матеріальну вигоду: може, пофарбує під’їзд чи поставить лавочку.


3. Декларування допоможе подолати корупцію?

Декларація доходів чиновників та депутатів – це лише один реєстр, створений за демократичним принципом: інформація про гроші (інші ресурси) держави, їх розподіл, використання – відкрита. Нею може користуватися будь-хто. Якщо влада знає, що її контролюють, працює більш відповідально.


4. Це коректно з вашого боку – рахувати гроші в чужих кишенях?

Я поважаю право на приватність, але депутат (чиновник, політик) – це публічна особа, яка розпоряджається ресурсами громади, має вплив на процес розподілу або отримує зарплату з бюджету.


Публікація підготовлена моніторинговою групою ГО «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб» в рамках проекту “Розвиток моделей громадського моніторингу Е-декларацій на прикладі Полтавської облради та Кременчуцької міськради” за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


  






Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх