Чи завжди пішоход правий: згадуємо правила дорожнього руху

12.10.2021, 14:31 Переглядів: 5 149 Коментарів: 6

 

Часто пішохід не звертає уваги на автомобілі, адже вважає, що закон на його боці в будь-якому випадку

Водії вже звикли, що пішохід може вибігти на пішохідний перехід, навіть якщо автомобіль за метр до перетину «зебри». Інколи, вибігаючи на дорогу, пішохід навіть не дивиться у бік автомобіля. А часто ще й розмовляє телефоном або слухає музику в навушниках.

Проте, пішохід при виході на перехід повинен керуватись не власним розсудом. Він має діяти відповідно до ПДР.

  • пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах. У тому числі підземних і надземних. А у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч (пункт 4.7 ПДР);
  • пішоходам забороняється, зокрема, виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід (пункт 4.14 ПДР);
  • небезпека для руху це, зокрема, поява рухомого об’єкта, який наближається до смуги руху транспортного засобу чи перетинає її. Даний перелік не є вичерпним (пункт 1.10 ПДР);
  • пішоход має право на перевагу під час переходу проїзної частини, позначеної нерегульованими пішохідними переходами. (пункт 4.16 ПДР);
  • водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека (пункт 18.1 ПДР).

Водіям слід пам'ятати, що забороняється здійснювати об`їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом. А також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід.

А пішоходам не варто забувати про частину 1 статті 127 КУпАП, яка передбачає накладення на пішоходів штрафу у розмірі 255 грн за «перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

272
12 жовтня 2021 15:05

От токі возюкаться з пішоходами наша поліція не має бажання- визначити особу, свідки... і т.д. пішохід ,якщо він сумлінний громадяним- то він признається в скоєному, а .... то буде нить... а вихід- це потрачений час.


5 5
222
12 жовтня 2021 17:03

Водителям штрафы поднимали уже множество раз, а вот пешеходам как было 17-51грн так и осталось... может пора поднять? вот если какая-то "бабка-маклауд" пару раз недополучит пенсию из-за вычета 250грн штрафа, то в следующий раз подумает трижды стоит ли бежать на красный за троллейбусом!

P.S. пешеходы, даже если водитель не прав вам все равно проще остановить свои 50-100кг нежели водителю обездвижить 1,5-2 тонны железа! Цените своё время и здоровье!


17 4
85
12 жовтня 2021 17:34

Цитата: Marshall
пару раз недополучит пенсию

Вы в своём уме? Ну высечь розгами, ну побить камнями... У Вас видимо мало знакомых бедных пенсионеров, пенсия - СВЯТОЕ!!!


7 9
222
12 жовтня 2021 18:43

Цитата: Akilbupser

Цитата: Marshall
пару раз недополучит пенсию

Вы в своём уме? Ну высечь розгами, ну побить камнями... У Вас видимо мало знакомых бедных пенсионеров, пенсия - СВЯТОЕ!!!

ЖИЗНЬ это святое! А бОльшая часть пенсионеров несущихся через 3 полосы на красный об этом забывают! Народ у нас такой - понимаю только когда рублём наказывают...


6 2
249
12 жовтня 2021 19:29

Вот разрешили бы розгами хотя бы бегущих оленей мотузить, может и был бы толк.

А так где доблесная полиция? Почему не смотрят за массовыми нарушениями? Как фуру догнать, так молодцы. А как жизнь пешеходу спасти, так в кусты.


5 1
129
12 жовтня 2021 22:10

у меня после такой бабки багажник уже второй год не закрывается нормально... зато она успела на тролейбус. 
конечно полиции легче водителя кошмарить, он никуда не денется с машиной. а пешеход убежал и лови его... плюс все трудности с доказательствами..


5 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх