Суддів хочуть карати за ухвалення завідомо незаконного або необґрунтованого рішення

26.10.2023, 07:48 Переглядів: 1 328 Коментарів: 1

  

Законопроєкт щодо кримінальної відповідальності суддів за умисне ухвалення завідомо незаконного або необґрунтованого судового рішення розробило НАЗК

Згідно з опитуванням населення та бізнесу «Корупція в Україні 2022: розуміння, сприйняття, поширеність» для українців вкрай важливою залишається проблема несправедливості у системі правосуддя. Про це заявило 78,7% опитаних. Одним із превентивних засобів для забезпечення ухвалення законних та обґрунтованих судових рішень є інститут кримінальної відповідальності суддів за свавільне зловживання своїми повноваженнями.

Раніше в Україні була чинною стаття 375 Кримінального кодексу, яка встановлювала відповідальність за постановлення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови. Однак Конституційний Суд України своїм рішенням від 11.06.2020 року №7-р/2020 визнав цю статтю неконституційною. Разом з тим, згідно з міжнародними стандартами, судді можуть нести кримінальну відповідальність за умисну неналежну поведінку під час правосуддя. Про це повідомляє «Судово-юридична газета» з посиланням на Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

НАЗК розробило законопроєкт, яким пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 374-1 щодо кримінальної відповідальності суддів за умисне ухвалення завідомо незаконного або необґрунтованого судового рішення, вчинене з корисливих чи інших особистих мотивів. Відповідальність за це настає, якщо рішення суду, вирок, ухвала, постанова або судовий наказ завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам окремих фізичних, чи юридичних осіб або державним, чи громадським інтересам. 

Такі дії судді пропонується карати обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк від 2-х до 5-ти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Також у законопроєкті передбачено, що у випадку, якщо зазначені дії спричинили тяжкі наслідки, вони каратимуться позбавленням волі на строк від 4-х до 8-ми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Істотною шкодою у контексті цієї статті пропонується вважати таку, яка полягає у заподіянні матеріальних збитків, що у 100 та більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (1700 грн – ред.)

Тяжкими наслідками пропонується вважати таку шкоду, яка завдала матеріальних збитків, що у 250 та більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян (4250 грн – ред.).

Для забезпечення процесуальних гарантій суддів законопроєктом передбачається, що керівник обласної прокуратури вносить до ЄРДР відомості, які можуть свідчити про вчинення суддею злочину, передбаченого статтею 374-1 КК. Також пропонується передбачити процесуальну гарантію у вигляді погодження керівником обласної прокуратури у такому кримінальному провадженні клопотань про дозвіл на затримання з метою приводу, обрання запобіжного заходу, проведення обшуку, а також застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій. Крім того, передбачається обов’язкова участь судді, який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого статтею 374-1 КК України, під час розгляду таких клопотань.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

917
26 жовтня 2023 09:56

Стосовно суддів це добре, що готують такий закон. Ще б до цього закону крім суддів ще б добавили і прокурорів


5 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх