У 15 разів збільшилася кількість жінок в українському війську

27.10.2019, 10:35 Переглядів: 2 935

 

Дівчата не змогли залишатися вдома, коли в боях за свою землю, незалежність держави гинули їхні чоловіки, сини, друзі

У сучасній Україні Збройні Сили доволі тривалий час залишалися традиційно одними з найконсервативніших щодо питання перебування жінок на військовій службі. Війна на Сході внесла свої корективи. Дівчата не змогли залишатися вдома, коли в боях за свою землю, незалежність держави гинули їхні чоловіки, сини, друзі. Про це повідомляє сайт Армія inform.


Гендерний прорив у війську


За даними Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України нині у війську 27074 жінок–військовослужбовців, з них 949 - старші офіцери. Для порівняння, торік у війську проходило службу 24897, у 2017-му - понад 23 тисячі, а у 2008 році їх було всього 1800.


Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС надано 9916 жінкам, 166 військовослужбовиць у період з 2014 року відзначено державними нагородами України.


Довідково. Під час проведення АТО/ООС загинуло 7 жінок-військовослужбовців.


Рівні права не тільки на папері, а й у реальному житті


Для країни надто важлива якість війська, тому Збройні Сили України нині не зважають на стать — передусім професіоналізм. Міноборони почало просуватися в цьому напрямі доволі активно і стало чи не єдиним відомством, яке повністю взяло на себе виконання цілей партнерства із НАТО саме в гендерних аспектах військової служби. Нині створено якісний алгоритм, який охоплює всі аспекти, що відповідають національному плану дій на виконання резолюції Радбезу ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Передусім, це забезпечення жінкам перспективи кар’єрного зростання відповідно до рівня освіти, досвіду і результатів службової діяльності.


Нагадаємо, що у 2016 році було розширено перелік військових професій для жінок. Якщо раніше вони претендували переважно на посади зв’язківців, діловодів, кухарів (небойових), то нині вони можуть бути механіками, водіями, артилеристами тощо.


З 27 жовтня 2018 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях», який зрівняв права жінок та чоловіків. Віднині жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками, за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі.


Наразі в Головному управлінні персоналу ЗСУ організовано роботу щодо усунення обмеження комплектування посад осіб офіцерського складу військовослужбовцями жінками у військових частинах спеціального призначення.


Довідково. В арміях різних країн-членів НАТО жінки вже давно обіймають найвищі керівні посади. В Австралії з 2011 року вже немає жодних обмежень для жінок на будь-яких посадах, а в Норвегії аналогічний закон ухвалено ще 1985 року. Декілька років тому Міноборони США відкрило всі штати для жінок. Проте всі показники «б’є» Ізраїль — 34% загальної чисельності ЦАХАЛ є саме жінки. Найвідомішим підрозділом в ізраїльській армії є створений 2004 року жіночий батальйон «Каракаль» (піщана рись).


 


Українські жінки служать і в складі Місії ООН


Військовослужбовиці нині проходять службу і на посадах миротворчого персоналу в складі Місії ООН зі стабілізації в Конго (спостерігач), Місії ООН у Республіці Південний Судан (штабний офіцер) та Спільних миротворчих силах у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (спостерігач).


У Збройних Силах України працюють над тим, аби кількість жінок-військовослужбовців зростала. Наразі триває активний відбір та підготовка жінок з подальшим направленням до складу міжнародних операцій з підтримки миру і безпеки на посади офіцерів штабу та радників з гендерних питань.


Дівчачий дебют у військових навчальних закладах!


Головна новація цьогорічної вступної кампанії - дівчата-ліцеїстки. Вперше за всю історію існування Київського військового ліцею імені Івана Богуна плацом крокують 20 дівчат, які мріють обіймати командні посади в майбутньому. У строю моряків Військово-морського ліцею, що на Одещині, цього року їх лише дві.


Дівчата рвуться в командири і у найбільшому військовому навчальному закладі - Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, де вперше в історії незалежної України набрали жінок на спеціальності командирів механізованих підрозділів, ракетних військ і артилерії, інженерних військ тощо. Загалом із майже чотирьох із половиною сотень цьогорічних вступників - 58 дівчат. Ще приблизно стільки ж навчатимуться у Військовому коледжі сержантського складу, де загальна кількість першокурсників майже дві сотні. За підсумками первинної військово-професійної підготовки, яка традиційно відбулася в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, курсантки не поступалися юнакам, а за рівнем мотивації та жаги до здобуття знань часто навіть випереджали хлопців.


Дебют цього року і в українських танкісток. Для п’яти першокурсниць вперше відкрив двері Харківський військовий інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Разом з юнаками здобуватимуть офіцерські звання понад 40 дівчат і в Одеській військовій академії.


Жінка-генерал. Шанси в українок великі…


І це лише з однієї простої причини - кількість жінок-офіцерів, які навчаються на оперативному рівні, за останні п’ять років зросла в декілька разів. Якщо раніше жінка на оперативному рівні - це поодинокий випадок на кшталт медика чи гуманітарія, то нині жінки є і на командних спеціальностях. За кілька років опинимось у ситуації, коли жінки претендуватимуть на заміщення керівних посад не лише в галузі юриспруденції чи медзабезпечення, а й на серйозних командних посадах, як у НАТО.


Головне - це ментальна готовність офіцерів-чоловіків до сприйняття і виконання рішень та команд, які віддає жінка-офіцер. Під час нинішньої війни всі побачили, що і в нас є військовослужбовиці, які дивують навіть західних партнерів.


Утім є і «але»: жінка-військовослужбовець за посадою має виконувати увесь обсяг навантаження на рівні з чоловіками згідно з її посадовими обов’язками. До речі, такі службові вимоги діють і в арміях країн НАТО…

Теги: военные
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх