Общественные деятели просят омбудсмена защитить право Крыжановского на справедливое расследование

14.09.2014, 17:08 Переглядів: 4 773

Авторы письма просят правозащитников убедиться в том, что в отношении Александра Крыжановского не применяются пытки, из-за которых он мог оговорить себя, признавшись в организации убийства мэра Кременчуга

На фото - А. Крыжановский

Председатель общественной организации «Комитет защиты конституционных прав граждан «Выбор» Людмила Шаповалова инициировала обращение в защиту прав человека в отношении Александра Крыжановского, подозреваемого в организации убийства мэра Олега Бабаева. Ее поддержал председатель Кременчугской городской организации ВО «Майдан» Владимир Пилипенко, а также трое других лидеров организаций. Сбор подписей под обращением продолжается.

Активисты просят уполномоченного по правам человека Валерию Лутковскую, а также известные правозащитные организации – Харьковскую правозащитную группу, Украинский Хельсинский Союз и других – выступить в качестве общественных защитников Крыжановского. А именно, в реализации его права на справедливое расследование соблюдением прав человека.

Авторы обращения приводят ряд аргументов, которые, по их мнению, дают основания полагать, что Крыжановский оговорил себя. В частности, указывают на то, что обвиняемый по этому же делу Александр Мельник говорит в суде в том, что при очной ставке с Крыжановским заметил, что тот имел заторможенный вид и глубокие следы от наручников на руках.

«Просим задействовать законные способы, чтобы убедиться, что в отношении Александра Крыжановского не применяются пытки, что он находится в нормальном психоэмоциональном состоянии, что во время следствия ему гарантировано соблюдение всех гражданских прав», - сказано в письме к правозащитникам.
Ниже приводится полный текст обращения.

ЗВЕРНЕННЯ
Ми, представники громадських організацій Кременчука, просимо допомоги у правозахисників – захистити права затриманого представника громадської організації «З питань протидії корупції» Олександра Крижановського. Існує обґрунтована підозра, що він зазнав катувань при затриманні та у слідчому ізоляторі Полтавського обласного управління МВС та через звіряче побиття обмовив себе, зізнавшись у вбивстві міського голови Кременчука Олега Бабаєва.

Олександра Крижановського затримали співробітники обласної міліції 2 вересня. А вже наступного дня міністр МВС на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив на усю країну, що затримані виконавці та замовник вбивства. А ще через день він нібито зізнався у тому, що був посередником у вбивстві і вказав на директора приватної телекомпанії «Візит» Олександра Мельника як на замовника злочину. До речі, той же міністр МВС знову на всю країну про це повідомив, лише переплутавши прізвище Мельника (назвавши його Ковалем).

Існує кілька факторів, що змушують вважати, що О.Крижановський обмовив себе.

1) До нього не допустили адвоката, найнятого рідними та друзями, пояснивши тим, що нібито О.Крижановський має адвоката, наданого державою. І це при тому, що серед друзів Олександра Петровича чимало юристів, які б готові були допомагати захищати свої права.

2) Під час проведення очної ставки з Олександром Мельником (за свідченням самого О.Мельника, які він давав у Апеляційному суді Полтавської області з 10 по 12 вересня під час розгляду його скарги на незаконне затримання) Олександр Крижановський мав дуже дивний вигляд, поводився ніби загальмований, на його руках були помітні глибокі сліди від наручників.

3) Прокуратура області була категорично проти того, щоб Олександра Крижановського доставили та допитали прямо в залі Апеляційного суду, на чому наполягали адвокати Олександра Мельника. Суд прохання не задовольнив.

4) І Олександр Крижановський, і Олександр Мельник тривалий час перебували не в СІЗО, а в ізоляторі тимчасового тримання. О.Крижановський позбавлений можливості контактувати з ким завгодно окрім слідчих та оперативних працівників УБОЗу та адвоката, наданого державою.

5) Підозра в тому, що Олександр Мельник замовив убивство міського голови Кременчука ґрунтується виключно на показаннях Олександра Крижановського.

6) Слідство заявляє про підозру до причетності Олександра Мельника та Олександра Крижановського і ще й до другого вбивства - судді Крюківського райсуду Олександра Лободенка, хоча за підозрою у вчиненні цього злочину уже з травня 2014 року арештований 25-річний громадський активіст Майдану Олександр Сидоренко, якому досі не пред’явлено звинувачення. Цей хлопець ніколи раніше до кримінальної відповідальності не притягався, займався танцями. У день вчинення вбивства взагалі перебував у Києві (що готові засвідчити багато людей). Батьки Олександра Сидоренка уже зверталися до уповноваженої Верховної ради з прав людини В.Лутковської зі скаргами на порушення прав їхнього сина.

Вважаємо, що ні Олександр Мельник, ні Олександр Крижановський не мали ніяких мотивів убивати міського голову Кременчука, хоча критикували його діяльність і намагалися боротися з проявами корупції законними способами через громадський резонанс, публікації у пресі та телепередачі, звернення до правоохоронних органів з заявами про конкретні зловживання. За багатьма фактами, оприлюдненими О.Крижановським, правоохоронні органи порушували кримінальні справи проти міських чиновників.

Наприклад, Козельщинський районним судом, а потім і Полтавським апеляційним було винесено обвинувальні вироки проти злочинної групи – двох співробітників ЖЕПів Кременчука та керівника квартирного управління міськвиконкому у вимаганні хабарів з мешканців малосімейних гуртожитків за право приватизації.

Також О.Крижановський як громадський активіст розслідував справи про закупівлю за завищеними цінами тролейбусів для міста Кременчука (на жаль, ця кримінальна справа так і не була доведена до суду). Ще він всерйоз займався порушеннями прав мешканців Кременчуцького району внаслідок планів мільярдера Костянтина Жеваго розширювати будівництво своїх кар’єрів (для чого планується знести 15 сіл району). До речі, саме критичні сюжети проти будівництва цих кар’єрів не раз демонструвала й телекомпанія «Візит». Оскільки убитий міський голова Олег Бабаєв був близьким бізнес-партнером нардепа-мільярдера Костянтина Жеваго, не виключаємо, що він може мати стосунок до тиску на міліцію та фабрикування кримінальної справи проти громадських активістів. Таким чином не лише прибираються політичні опоненти, а й береться під контроль опозиційна телекомпанія «Візит».

Шановні правозахисники! Ми дуже стурбовані станом здоров’я Олександра Крижановського. Розуміємо, що триває слідство і теж зацікавлені в об’єктивному розслідуванні, але з безумовним дотриманням прав людини.

Просимо виступити в якості громадських захисників Олександра Крижановського, оскільки ви маєте значний досвід у цій сфері. Просимо задіяти законні способи, аби переконатися, що стосовно Олександра Крижановського не застосовуються катування, що він перебуває в нормальному психоемоційному стані, що під час слідства йому гарантоване дотримання усіх громадянських прав.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх