Як кременчужани хотіли працевлаштуватися, а стали жертвами розводів

26.06.2012, 09:28 Переглядів: 4 307

Як кременчужани хотіли працевлаштуватися, а стали жертвами розводів
Робота на вахті, зарплата – 7 тисяч гривень, офіційне працевлаштування, соцпакет і харчування – такі блага пропонують рекламні оголошення. Втім, за все це доведеться заплатити тим, хто роботу шукає... Будьте уважні, в Кременчуці з'явився черговий лохотрон

Фото:  visualphotos.com 


Кременчужани Ігор та Олександр шукали роботу. В газеті знайшли оголошення, ось його зміст: «Надам роботу охоронців у Харкові на вахту, зарплата – від 6 тисяч гривень, вік – до 55 років – з досвідом і без, навчимо «під себе». Надаємо житло, харчування, хороші умови роботи».

 

Кременчужани повірили. Поїхали до Харкова, витратились на дорогу. Прийшли за вказаною адресою. Там їх зустріла симпатична дівчина, підтвердила все, що написано в оголошенні і додала: «Нам потрібно, щоб ви були зареєстровані в Харкові, лише тоді ми зможемо офіційно вас працевлаштувати».

 

– Нам запропонували трудову угоду, – каже Ігор, – з печаткою, як належить, і дали адресу, куди поселятись. Але подивившись на прізвище підприємця на печатці, я одразу згадав: це лохотрон, так попався мій кум і «влетів» на 700 гривень. Гроші він заплатив нібито за поселення у квартиру. Ми не пішли на таке поселення, а поїхали додому.

 

Фірми-одноденки «легально» беруть гроші за свої послуги


«Прошерстивши» місцеві газети, ми знайшли чи не з десяток оголошень з подібними пропозиціями  та різними номерами телефонів, які швидко та дивно змінюються з наступним накладом видань. За допомогою кременчужан ми склали приблизну схему, як діють шахраї. Будьте уважні і не потрапте на їх вудку.

 

• Фірма дає оголошення в регіональні газети – на роботу до Харкова, Києва, Дніпропетровська беруть тільки немісцевих, бо кияни чи харків'яни знають місто, а прописка їм не потрібна.

• Пропонують разом із працевлаштуванням житло і прописку.

• Щоб мати місце для ночівлі, треба заплатити за зберігання речей. «Роботодавець» називає адресу житла.

• Шукачі роботи платять 700 гривень, «роботодавці» видають трудовий договір із печаткою і дві квитанції:

350 гривень за інформацію про роботу і ще 350 – за інформацію про житло.

• Вказаної адреси або не існує, або житло там ніхто не здає.

• Ошукані люди залишаються без 700 гривень і «влітають» на гроші за проїзд.

• Фірма, «влаштувавши» кілька десятків людей, змінює адресу офіса і номери телефонів. Знову дають оголошення в ті ж газети.

 

Де ховається «кидалово»?


Професійні портали, що займаються працевлаштуванням, дають поради шукачам роботи. Як же розпізнати оголошення про прийом на роботу, в якому ховається справжнісінький «лохотрон». Ось найрозповсюдженіші.

 

Варіант перший. «Кидалово»


Ви повинні насторожитися, якщо з вас вимагають гроші за співбесіду або оформлення документів. Іноді майбутнім співробітникам пропонують пройти платне навчання. Швидше за все, ніхто і не збирається брати вас на роботу, навпаки, керівництво контори таким чином намагається заробити на вас.

 

Більш м'який варіант «кидалова» – це коли беруть співробітника на випробувальний термін з низькою зарплатою, а по його закінченні повідомляють, що ви не пройшли.

Варіант другий. Заявлена ​​зарплата не відповідає реальній

 

В оголошенні про вакансію може бути вказана сума окладу 5 тисяч гривень, а коли ви на роботу влаштуєтесь, з'ясується, що оклад не перевищує тисяч двох. У відповідь на здивовані питання вам можуть заявити, що в цю суму входять різні премії і бонуси (які, зрозуміло, виплачуються нерегулярно). Щоб не потрапити в таку ситуацію, перш ніж відправляти своє резюме на будь-яку вакансію, з'ясуйте, яка середня зарплата у працівників, що займають аналогічні посади.

 

Варіант третій. Фірма шукає більше працівників «за нижчою ціною»


Найчастіше мова йде про роботу за сумісництвом. Може трапитися, що заробіток за щоденну каторжну працю складе до тисячі гривень. Обсяг роботи повинен реально відповідати сумі вашого доходу. Навчіться цінувати себе.

 

Варіант четвертий. Оплата послуг агентства з працевлаштування за передоплатою


Приходите за вказаною адресою, а потрапляєте не на місце роботи, а в звичайне агентство з працевлаштування. Там вас ще раз «обробляють» і, якщо ви людина довірлива, запропонують оплатити послуги агентства і отримати список телефонів і адресу потенційних роботодавців, які, до речі, тільки вчора ввечері дзвонили в це кадрове агентство і благали знайти їм достойного співробітника. Ясно, що і тут вас обдурили. За вказаними телефонами не відповідають або це не зовсім та робота, яку ви шукали.

 

Варіант п’ятий. Старий, але ще дієвий спосіб обману – робота на дому

У даному випадку вам пропонують певну роботу по складанню, зклеюванню, фасуванню чогось удома. Зазвичай все це відбувається в поштовому або інтернет-листуванні. Ви повинні оплатити заставну вартість висланого матеріалу, а коли його надішлють, здійснити ту роботу, для якої вас взяли. На жаль, матеріали після оплати чомусь не приходять. Контора зникає, і ви опиняєтеся не тільки безробітним, а ще й без певної суми грошей.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх