Дорога на Схід: невідомий Донбас – край дивовижної природи, курортів та екологічного туризму

11.11.2019, 11:01 Переглядів: 10 858 Коментарів: 1

 

Кременчужанин Віктор Крук, який протягом 8 днів мандрував дорогами Донбасу, продовжує ділитися своїми враженнями, намагаючись змінити стійкі стереотипи щодо цього регіону. Візит для групи журналістів був організований у рамках Програми ООН з відновлення та розбудови миру в Донецькій та Луганській областях.

Перлина Донеччини

Донбас – це не тільки терикони та заводські труби, як його собі уявляє більшість українців. У ньому є чимало чарівних та затишних куточків з дивовижною природою, де варто побувати. Мабуть найбільш цікавим з того, що ми побачили під час подорожі, було курортне містечко Святогірськ на самій півночі Донецької області. Тут заповідні ліси з віковими соснами та дубами оточують крейдяні гори, які омиває красень Сіверський Донець, а повітря кришталево чисте і цілюще. У селищі досить розвинута туристична інфраструктура: дитячі табори, багато санаторіїв та готелів. Є навіть чотирьохзіркові. І хоча восени відпочиваючих в них значно меншає, туристичний сезон тут не закінчується ніколи завдяки шикарній природі та духовній святині - однієї з трьох православних лавр України, старовинній Свято-Успенській Святогорській лаврі.


 

Святогорська лавра - вид з оглядового майданчика



 

Святогірська лавра - вид з іншого берега


Чоловічий монастир у печерах з’явився у дійсно казковому місці – на схилах крейдяних гір над водою Сіверського Дінця. Деякі історики кажуть, що перші поселення християн на території Святих гір з’явилися ще до хрещення Київської Русі – нібито тут знайшли притулок ченці, які залишили Візантію, рятуючись від гоніння іконоборників. А місцеві крейдяні пагорби нагадували їм святу гору Афон. Про поселення християн на цьому місці є запис в Іпатіївському літописі, де згадується їх зустріч з князем Володимиром Мономахом у 1111 році. По іншій версії, монастир заснували ченці Печерської лаври, що пішли з Києва, розореного монголами у ХІІІ сторіччі. А перші письмові згадки про Свято-Успенський монастир датовано 1526-м роком. За часів радянської влади його закрили, церкви розграбували, все в них спаплюжили і частково зруйнували. Відродити святу обитель вдалося лише із здобуттям Україною незалежності – у 1992 році, а статус лаври їй надали у 2004 році.


 

Вид на Сіверський Дінець


 

Церква Святого Миколая наче виростає із крейдяної скелі


Трохи вище самої лаври на горі збудована церква святителя Миколая – вона наче виростає із крейдяної скелі. Біля храму влаштований верхній оглядовий майданчик, на який можна піднятися пройшовши скрізь ходи в крейдяній горі та відвідавши підземні каплиці і церкви - все як у Києво-Печерській лаврі. Краєвиди для туристів та паломників з оглядового майданчика відкриваються неймовірні – золотисті купола церков, вигин річки, ліс та селище. А спуститися до підніжжя гори можна по живописній дорозі, милуючись красотами національного природного парку «Святі Гори», що оточує лавру. Я сам народився і виріс на Донбасі, але ніколи не думав що тут є така краса!


 

Барви осені на спуску з крейдяної гори


 

Національний парк Святі Гори оточує Лавру


 

Вид на Лавру з мосту


Лиманщина – край екологічного туризму

На Луганщині, по дорозі з Сєверодонецьку до Слов’янську, з вікон автобусу милувалися сосновими борами і дубовими гаями, в одному з яких біля міста Кремінна вдалося побували. Цей населений пункт на Сіверському Дінці відомий не тільки заповідними лісами, а й 9-тю кришталево чистими лісовими озерами, які розташовані неподалеку від нього – вздовж лівого берега річки. А вже на Донеччині - у Лиманському районі, наша група побувала у мальовничому українському селі Крива Лука, яке стало для нас справжнім відкриттям і де ми зустрілися з дуже цікавими людьми, які вболівають за свій край і Україну.


 

Неймовірна краса - яри під Кривою Лукою


Це село, розташоване на березі Сіверського Дінця, було засновано українськими козаками, що знайшло своє відображення у місцевих топонімах та назвах. Тутешні мешканці переконані, що саме біля урочища Крива Лука влітку 1708 року запорізькі козаки, прийшовши на допомогу донцям під час Булавінського козачого повстання, зустрілися в нерівному бою з військами Петра І. За свідченням істориків, у тій кровавій битві полягло понад 5 тисяч запорізьких січовиків...


 

Староста села розповідає про історію Кривої Луки


Про історію села, його сучасне життя та плани громади нам розповіли місцевий староста Любов Філоненко та голова громадської організації «ЦПГА «Крила» Яна Синиця, яка займається розвитком зеленого туризму. За підтримки Проекту ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», урядів Швеції та Швейцарської Конфедерації, Яна разом з однодумцями створила інтернет-ресурс «Туристична Лиманщина» для розвитку в районі екологічного туризму. А ще вони видали книгу-фотоальбом з 40 дивовижними краєвидами Донеччини. Ці ж краєвиди представлені у вигляді фотовиставки «Мальовничі місця Донбасу» у сільському клубі. Знімав місцеві краєвиди фотомитець Леонід Довгий, який є вимушеним переселенцем з Донецька, як і Яна Синиця. Їм обом не байдужий рідний край, і вони започаткували проект розвитку екологічного туризму на Донеччині за прикладом Карпат, щоб донеччани любили рідну землю, берегли і пишалися нею. І щоб її відвідували туристи зі усієї України. Для цього громадські активісти розробили маршрути туристичних екостежок по кращим місцям Ліманщини.


 

Околиці Кривої Луки - крейдяні пагорби


У сільській бібліотеці ми побували у музейній залі, де зібрана унікальна колекція місцевих мінералів. Колись на цій території плескався океан і у музейній експозиції зберігається безліч закам’янілих відбитків морських істот. А потім нас пригостили місцевими смаколиками, виготовленими за старовинними рецептами – жодні ресторани з цією сільською їжею не зрівняються за своєю смакотою!


 

Етнодвір у Кривій Луці


А потім ми побували на пагорбах навколо села і подивилися на неймовірні, мальовничі крейдяні яри, вкриті степовими травами. Описати їх красу словами неможливо – дивіться на фото.


 

 

«Славкурорт» і набережна у Краматорську

На околиці Слов’янська є цілий рекреаційний район – санаторний комплекс «Славкурорт». Тут є старий парк, солоне озеро з лікувальною ропою та три санаторія. Один з них унікальний – єдиний в Україні, який займається реабілітацією людей з інвалідністю, що мають спинальні розлади. Ми ознайомилися з роботою медичного закладу, його обладнанням, поговорили з пацієнтами та медичним персоналом. Про проблеми з фінансуванням та роботою санаторію нам розповіла голова «Донецької обласної організації ВО «Союз організацій людей з інвалідністю України» Надія Паламарчук. Вона наголосила, що держава повинна зробити все можливе для того, щоби зберегти та забезпечити безперебійну роботу цього унікального санаторію, та подякували Програмі за підтримку осіб з інвалідністю у питаннях інклюзії та створення середовища для безбар’єрного спілкування.


 

Алея старого парку на Славкурорті


 

Славкурорт - лікувальне солоне озеро


А у адміністративному центрі Донецької області промисловому місті Краматорську місцевий бізнесмен і громадський активіст Сергій Гаков показав нам міський парк, який реконструюють за кошти обласного екологічного фонду, і відремонтовану набережну. За його словами, після визволення міста у 2014 році Краматорськ почав розвивати свою інфраструктуру, чого не було раніше. Це стало можливо тому, що до війни більшу частину ресурсів області направляли на розвиток Донецька, а тепер вони розподіляються більш справедливо. До речі, річка Казенний Торець в останні роки стала значно чистішою - на берегах навіть рибалки з’явилися. Її русло почистили і розширили, схили відсипали кольоровою галькою, а береги облагородили тротуарною плиткою. Вийшло красиво.


 

Такий вигляд тепер має набережна у Краматорську


Загальне враження журналістів від цієї неймовірної поїздки: яка ж красива у нас Україна – від Карпат до Донбасу. І які щирі, ініціативні та працьовиті люди живуть на її землях. Вони не чекають покращення склавши руки, а гуртуються, виявляють ініціативу, знаходять підтримку і беруться за позитивні перетворення у власному селі, місті, районі. З такою багатою природою і такими самовідданими людьми все у нас буде добре!




Візит для журналістів «Огляд кращих практик співпраці влади, бізнесу та організацій громадянського суспільства в реалізації проектів розвитку в Луганській та Донецькій областях» проводився у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру в Донецькій та Луганській областях за напрямком роботи Програми розвитку ООН на Сході України «Громадська безпека та соціальна згуртованість», за участю Міністерства культури, молоді та спорту України та за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції і Швейцарії.


Автор: Віктор КРУК Фото: Сашко СІМОНЕНКО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

307
13 листопада 2019 18:33

Дякую, пишіть ще про різні куточки нашої Батьківщини


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх