«Віртуальний» прожитковий мінімум для безробітних та інше: новації при призначенні субсидій

25.10.2018, 17:03 Переглядів: 6 749

Зміни, про які ми ще не говорили

На минулому тижні уряд ухвалив Постанову №841, яка вносить зміни до Порядку призначення субсидій. Про сім основних новацій, які презентував уряд, ми вже писали. Наразі Постанова вже опублікована на офіційному порталі КМУ, і ми детальніше ознайомилися зі змінами. В основному, вони на користь людям, проте уряд впроваджує специфічний підхід до визначення доходу безробітних, що перебувають на обліку у центрі зайнятості.


Як тепер визначатиметься дохід безробітних


Якщо раніше доходи осіб, які отримували допомогу по безробіттю, враховувалися на рівні фактичних (крім випадку, коли людина взагалі не отримувала допомогу), то тепер підхід до доходів змінюється:

  • якщо безробітний отримував допомогу меншу за прожитковий мінімум для працездатних осіб (зараз це 1841 грн), то за кожний місяць отримання допомоги в такому розмірі при призначенні субсидії враховується прожитковий мінімум (станом на кінець періоду, за який враховуються доходи);
  • якщо безробітний отримував допомогу більшу за прожитковий мінімум для працездатних осіб, враховуються (як і раніше) фактично отримані доходи;
  • якщо безробітний не отримував допомогу, враховується дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (тут нічого не змінилося — така норма існувала й у попередній редакції.

Боржникам по аліментах субсидія не призначатиметься

Уряд доповнив перелік тих осіб, яким не призначається субсидія — тепер сюди потрапили боржники по аліментах. Отже, субсидія не призначається, «якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря)».


Субсидії даватимуть на лічильники

Змінений Порядок передбачає призначення субсидій на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами. Зміни внесені відповідно до нового Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» - цей закон поклав встановлення вузлів обліку (лічильників) за рахунок споживачів.


Субсидія може бути призначена на велике помешкання, якщо особові рахунки розділені

У попередній редакції постанови була норма, що субсидія не призначається , якщо площа квартири перевищує 120 кв м, і індивідуального будинку — 200 кв м. Тепер субсидія може призначатися, якщо в такому будинку, наприклад, мешкають дві родини, і особові рахунки було розділено до 1 травня 2018 р. В цьому випадку питання призначення субсидії кожній родині вирішується окремо.

Місцева влада може розширити перелік субсидіантів — за рахунок свого бюджету

Положення про субсидії доповнили таким пунктом:

«Житлова субсидія за рішенням комісії може бути призначена у випадках, не передбачених цим Положенням. Фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх