Кременчужанам більше не видаватимуть талони в лікарнях: МОЗ скасувало частину паперової документації

14.03.2018, 12:01 Переглядів: 5 538

 

А студентів визнало звичайними людьми;)

Відтепер медики не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати стоси паперів - 13 березня набув чинності Наказ Міністерства охорони здоров'я України № 157 від 26.01.2018, яким скасовуються морально застарілі форми первинної облікової документації. Він полегшить життя не лише лікарям, але і пересічним кременчужанам, адже Наказ скасовує талони, визнає студентів звичайними людьми, а медична карта дитини для вступу до школи чи дитсадка тепер непотрібна.


- Прощавайте, талони в лікарнях! І талони на талони. І навіть маленькі талончики, - написала у своєму Facebook виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.


Електронний журнал

За повідомленням прес-служби МОЗ, Україна починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Раніше, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублювалася, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так звичайний талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) мав майже 40 полів для заповнення. Для подальшої обробки дані з паперових талонів виписувались або переносились в комп'ютер, а медперсонал повинен був вручну перераховувати значну кількість талонів за різними показниками. І ви ще дивуєтесь, чому лікар не радий вас бачити?




Аби максимально спростити і пришвидшити огляд пацієнта на первинній ланці, «Журнал реєстрації амбулаторних хворих» перетворюється на «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». Погодьтеся, що у людини може бути безліч причин для звернення до лікаря, окрім хвороби.

В новому журналі реєструватимуться звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2.


На перехідному етапі заклади, які наразі не комп’ютеризовані, вестимуть таку відомість в паперовій формі, однак, кількість інформації для її заповнення в рази менша за існуючі форми. З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи в журналі формуватимуться автоматично з записів амбулаторної карти.


Також наказ суттєво спрощує і форму узагальнення обліку візитів № 039/о «Відомість обліку відвідувань пацієнтів».



Прощавайте талони!

Найбільш символічними у тому, що писали лікарі, були талони. При кожному зверненні пацієнта оформлялись: талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) або талон на прийом до лікаря (025-4/о) та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів (025-2/о).


Існування талонів привело до того, що у деяких медичних закладах з’являлись «талони на талони». Пацієнт мав відстояти чергу, щоб отримати маленький талончик (не по формі МОЗ) на отримання через декілька днів талончику (по формі МОЗ) на візит до лікаря ще за декілька днів. Більше такого не буде!


Студенти та школярі теж люди

Скасована форма № 025-3/о «Медична карта студента». У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка.


Для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини більше не потрібна. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати. Зберігання персональних медичних даних в навчальних закладах суперечить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику. Дітям достатньо пройти звичайні медичні огляди у свого лікаря, та отримати стандартну довідку.



Міфічна диспансерізація

Скасовується контрольна карта диспансерного нагляду № 030/о.


«Диспансеризація» — регулярний огляд здорових людей — не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Крім того, майже всюди «диспансеризація» в Україні проводиться на папері. По суті лікарі заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу, - пояснює у Facebook Уляна Супрун.


Лікар по телефону – без реєстратури

Скасовується Книга запису викликів лікарів додому № 031/о.


Лікар не зобов’язаний звітувати про відвідування усіх пацієнтів, що звернулися до реєстратури. Усе звітування зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень до лікаря дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.



Пацієнт та лікар зможуть перестати спілкуватися через реєстратуру, а отримати доступ один до одного по телефону. Пацієнт та лікар будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому.


Чого чекати далі

За інформацією прес-служби МОЗ, готується зміна існуючих форм амбулаторних карт і їх узгодження з процесами комп’ютеризації. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.


Також здійснюється робота щодо переробки та суттєвого скорочення звітних статистичних форм.


Повністю ознайомитись з Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 157 від 26.01.2018 можна тут.


Автор: Руслана Горгола Джерело фото: Рівне Вечірнє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх