Чим зігрітися узимку?

28.01.2011, 18:11 Переглядів: 3 319
Врятуватись від застуди допоможе алкогольний напій або зимовий чай.

– Минулої суботи прокидаюсь і відчуваю – усе, «клієнт готовий». З носа біжать струмки, горло натякає, що із наступного тижня хоче взяти «тайм-аут», лоб якийсь гарячий, – розповідає кременчужанка Вікторія. – Проте до мне мали прийти гості – подітись нікуди, відлежатись не вийде. Спиртного не хотілось, проте приятель мене вмовив випити чаю із коньяком. Такий напій спочатку мало не опалив усе, що у середині, але потім мені стало значно легше. Легше настільки, що під вечір я наважилась на відпочинок у сауні і навіть занурилась у крижаний басейн. Наступного ранку не було жодних ознак застуди – як то кажуть, здорова, як бик.   

Схожий ефект має і кава із коньяком, або чай із вином. Бармен Лідія називає ще кілька напоїв, які замість ліків допоможуть врятуватись від застуди або просто зігріють, якщо ви змерзли удома чи після прогулянки:

– Найпоширеніші «зимові» напої – глінтвейн та грог, – пояснює бармен. –  Нічого складного у їхньому приготуванні немає, а дорогі інгредієнти, як правило, можна замінити на більш звичні. Окрім цього, зігрітися можна і звичайним чаєм, проте трохи його вдосконаливши – зробити з нього «зимовий». Для цього в напій слід додати «зігріваючі» інгредієнти: корицю, кардамон і імбир.

Тим, хто часто мерзне взимку, дієтологи радять вживати такі продукти, в яких є йод, калій, залізо і магній. Це морепродукти, сухофрукти, квасоля, м’ясо, яйця, риба, яблука, капуста, зелень, молоко. 

РЕЦЕПТ
Глінтвейн

Вважається, що першими змішувати вино з приправами здогадалися древні римляни. У кулінарній книзі, написаній близько 2000 років тому, є опис напою з вина з додаванням кориці, гвоздики, чебрецю, коріандру і лаврового листа. Класичний рецепт цього напою виглядає так:

• пляшка (0,75) столового червоного вина,
• 6-7 штук гвоздики,
• мускатний горіх по смаку,
• 1/3 склянки води,
• столова ложка цукру.

Засипте спеції в турку і залийте водою. Доведіть суміш до кипіння і варіть на маленькому вогні одну хвилину. Потім поставте відвар настоюватися протягом 10 хвилин.
Вилийте вино в емальовану каструлю, і коли воно трохи нагріється, додайте вміст турки і цукор. Склад напою можна і змінювати: кардамон, аніс, мед, червоний і чорний перець горошком, мускат, шкірки сухого апельсина, лимона або яблука – експериментуйте та додавайте все, що вам до смаку. Однак врахуйте, що  спеції не повинні бути меленими, а оптимальна температура для глінтвейну – 70 градусів, тобто напій не повинен закипіти.

Грог

Грог винайшов британський віце-адмірал Едвард Вернон на початку 18 століття. У ті часи в щоденний раціон моряків Британського Королівського флоту входила порція рому, що періодично викликало дисциплінарні проблеми і пияцтво матросів. Щоб припинити ці варварські традиції, Вернон наказав роздавати морякам ром тільки розведеним чистою водою з лимонним соком. Моряки цьому, природно, не дуже зраділи і назвали новий напій «грогом» – на честь плаща, який адмірал Вернон носив у будь-яку погоду.

• три склянки води,
• три горошини запашного перцю і 3 - чорного,
• кориця, мускатний горіх - на кінчику ножа,
• 1 стакан рому,
• три столові ложки цукру,
• 1 лимонна шкірка.

Воду доведіть до кипіння, додайте туди цукор, лимон і спеції. Вилийте ром і знову доведіть напій до кипіння. Потім відразу ж зніміть каструлю з вогню і дайте грогу настоятися 10-15 хвилин. Замість води також можна взяти чай, замість лимону – лайм, а замість рому – будь-який алкоголь міцністю до 40 градусів. Іноді в напій додають лікер для смаку.


 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх