759 тонн заборонених пестицидів зберігають на Полтавщині

23.04.2011, 09:45 Переглядів: 5 105
Науковці КНУ розповідають про заборонені пестициди та умови їхнього складування.
В окремих випадках заборонені пестициди зберігаються
під відкритим небом. (Фото з архіву)

21 квітня у Кременчуцькому національному університеті (КНУ) почала роботу Всеукраїнська конференція молодих вчених. Науковці обговорюють зміни клімату, проблеми забруднення землі та води.

Пересічні громадяни звикли вважати, що наука не має нічого спільного з реальним повсякденним  життям. Між тим, науковці досліджують та систематизують найактуальніші проблеми людської  життєдіяльності.  Як правило, вони вчасно інформують про імовірні наслідки небезпечних процесів. 

21 квітня в КНУ почала роботу XVIII Всеукраїнська конференція молодих вчених – “Актуальні проблеми життєдіяльності суспільства”. Приїхали туди  науковці зі Словаччини та інших країн. Та нас зацікавили доповіді саме кременчуцьких науковців – найперше, дослідження  аспіранта В. Корнет  «Стан зберігання непридатних та заборонених до використання пестицидів та отрутохімікатів на Полтавщині». 

Ми дізналися, що на території Полтавської області зберігається 759,386 тонн заборонених для використання та невизначених пестицидів. Лежать вони на складах, а складів таких аж 110.  Причому, на 50-ти складах умови зберігання пестицидів незадовільні – це значить, що хімікати можуть потрапляти у повітря, на землю, забруднювати підземні джерела водопостачання.  Лише на одному Хорольському складі пестицидів сільгоспхімії зберігається 461 тонна заборонених для використання пестицидів та отрутохімікатів. А склад занесений до переліку екологічно небезпечних об’єктів області. Фахівці стверджують, що  високий рівень захворювань органів дихання в Хорольському районі пов’язаний з високою концетрацією на території району непридатних та заборонених пестицидів.

  Нам здається, інформацію про 50 екологічно неблагополучних складів, розкиданих по області, корисно знати любителям попити «чистої як сльоза» водички на городніх та дачних ділянках. Хочеться пити воду «на природі», відвезіть її спершу на аналіз.

***

На ринку України  офіційно реалізується 750 засобів захисту рослин.

Для їх виробництва використовують 192 діючі речовини.

30 з цих діючих речовин заборонені для використання в країнах ЄС.

(за даними Кучеровської С. В., Стефановської Т. Р. , Підліснюк В.В.)



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх