Куди котиться гривня і що буде з баксом

19.09.2012, 12:44 Переглядів: 3 912

Куди котиться гривня  і що буде з баксомЯк зберегти свої гроші, коли стрибає валюта?

Минулого тижня долар вирішив «пострибати». В народі посіялась паніка. Мовляв, бакс утримають до виборів, а потім девальвація1 чи бодай дефолт2 – неминучі. Нацбанк поспішив запевнити: все під контролем, гривня – міцна. «ТелеграфЪ» намагався з'ясувати, що ж відбувається з курсом долара та як зберегти свої заощадження.

 

4 вересня в Україні раптово впав курс гривні. Долар того дня коштував 8,18-8,20  грн – такого не було більше року. Деякі ЗМІ здійняли паніку – розповсюдили інформацію, що американська валюта стрибне до 9,15 грн, а комерційні банки тим часом обмежили продаж валюти.

 

Втім, Нацбанк поспішив заспокоїти українців: подія 4 вересня стала наслідком випадкового збігу кількох обставин. Головна – валютні спекуляції кількох банків.

 

Майже за день НБУ «поборов девальвацію» – долар перестав зростати. А голова Нацбанку Сергій Арбузов навіть пообіцяв покарати п'ять банків, які нібито штучно створили девальвацію. Щоправда, їх назви станом на вечір вівторка так і не уточнили.

 

Чому ж «трухнуло» гривню?

Поки що паніка в Україні, як і в Кременчуці, припинилась, долар зупинився. На думку київських експертів, з якими спілкувався «ТелеграфЪ», зараз підвищеного попиту немає, навіть з'явились ті, хто хоче долар продати.

 

– Те, що ми побачили,– це елементарні валютні спекуляції, – коментує «Телеграфу» Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру (Київ). – Проте чи не буде більше провокацій, сказати неможливо. Адже є багато бажаючих скористатись передвиборним моментом, дорого продати людям валюту та заробити.

 

З тим, що спекуляції з валютою минулого тижня таки були, погоджується і Сергій Кисельов, економічний експерт при Національному університеті Києво-Могилянської академії, з яким також поспілкувався «ТелеграфЪ».

 

Однак, на думку експерта, є більше об'єктивних причин для зниження курсу гривні.

 

– На валютному ринку зараз дійсно багато невизначеності, у тому числі з євро, проте, як не дивно, ситуація з доларом виглядає стабільнішою, – говорить Сергій Кисельов. – Втім, із гривнею все складніше.

 

Справа в тому, що з України більше валюти витікає, ніж вливається. Сальдо3 за внутрішніми рахунками було негативним, бо імпорт перевищує експорт, і ця тенденція зберігається з 2005 року. Частково негатив покривають інвестиції, а також валютні перекази наших заробітчан, проте у цілому це ситуацію не рятує.

 

Серйозною проблемою, на думну пана Кисельова, є також зовнішній борг України – платежі заплановані на 2012-2013 роки. Крім того, потрібно розраховуватись за газ, і це передбачає серйозний відтік валюти.

 

Вибори VS долар: чи встоїть «зелений»?

Чи витримає гривня випробування виборами? У народі ширяться чутки, що Нацбанк «запустив станок» – на виплати тисячі вкладникам радянського банку, на підвищення пенсій тощо. Тому про те, як поведе себе національна валюта відносно долари, ми також запитали в наших експертів.

 

Олександр Охріменко:

– Після виборів долар може впасти. Може, не суттєво, але спуститись до позначки 8 грн. Так було після президентських виборів, така ситуація цілком імовірна.

 

Сергій Кисельов:

– Не думаю, гривня обвалиться, поняття дефолту я б не вживав узагалі. Але найімовірніше, що процес девальвації після виборів продовжиться і пришвидшиться. Влада намагатиметься утримати курс до виборів – зараз вона робить такі успішні спроби, але надалі утримувати ситуацію буде складніше, тому що є об'єктивні причини для знецінення валюти. До того ж немає підстраховки від МВФ* (є лише старі борги, які треба гасити та поступки, на які влада не йде, бо це – непопулярні кроки, особливо перед виборами).

 

Прогноз такий: девальвація, очевидно, буде. Але стрімкою чи плавною – покаже час. Є сподівання, що ситуація 2008 року, коли різко подорожчав долар, не повториться.

 

В яку «панчоху» сховати гроші?

– Я не розумію, навіщо люди скуповують долари, самі американці не знають, що з ним робити, – питає президент Українського аналітичного центру пан Охріменко. – Не можна сказати, що наявність доларів від чогось захищає. З досвіду видно, що ціни в американській валюті зростають швидше, ніж ми володіємо доларами. Тобто за тисячу доларів ви не купите сьогодні того, що можна було купити рік тому. І це – тенденція.

 

У чому зберігати? Якщо говорити про сьогодні, то найкраще – депозити в гривні, але на короткий термін, не більше ніж півроку. Це вигідно навіть при зростанні курсу долара. На довгий термін, на жаль, планувати важко. Адже і долар, і гривня зараз знецінюються.

 

Якщо у вас є достатній капітал, то найвигідніше на сьогодні вкладення, на мою думку, – у нерухомість.

 

Зберігати свої заощадження в американській валюті вважає доцільнішим пан Кисельов, експерт при Могилянці.

 

– Є традиційна схема: євро, долар, гривня у рівних пропорціях, хоча я б особисто більшу частину таки зберігав у доларах. Думаю, треба дивитись по ситуації: якщо у ваших планах – купівля нерухомості або подорож до країн, де в обігу долар, зберігайте в доларах, поїздка в Європу – в євро. На покупки в гривнях зберігайте гривню. Є, звичайно, варіант збереження заощаджень у золоті, але слід врахувати, що такий вклад доцільний лише на довгий термін.

 

Як зростав курс долара протягом року

Графік сайту finance.liga.net

1ДЕВАЛЬВАЦІЯ – офіційне зменшення золотого вмісту грошової одиниці чи зниження курсу національної валюти

2ДЕФОЛТ – стан у кредитних відносинах, що настає, коли позичальник не виплачує свої борги або платежі, порушення платіжних зобов'язань позичальника перед кредитором, (синонім – «банкрутство»)

3САЛЬДО (зовнішньої торгівлі) – різниця між експортом та імпортом країни, звичайно у вартісному вираженні. При перевищенні експорту над імпортом – позитивне сальдо, в зворотному випадку – негативне.

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх