Міфи та правда про смугасті ягоди

17.08.2006, 15:08 Переглядів: 8 054
Коли на ринках з’являються кавунові купи, ми починаємо мучитися над питаннями на зразок: „Чому так рано привезли? Може, їх хімією накачали? Чи не зелені бува?”. А якщо наважуємося купити кавуна, то вибираємо його згідно з власними, „залізними” прикметами..

Кавун – ягода смачна. Є в неї єдине „але” – дізнатися, чи достигла вона, можна лише розрізавши смугастий плід. Ще можна повірити продавцю на слово або скористатися власними методами. Пригадавши все, що знаю про кавуни, я вирушила на ринок.
– Звідки кавунчики? – жваво цікавлюся у засмаглого продавця.
– Мелітопольські, дуже смачні, – відповідає він.
Я натхненно обстукую всі кавуни, до яких здатна дотягтися. Звук глухий. Мабуть, і правда стиглі. – А це кавуни якого врожаю? – ставлю підступне запитання.
– Що? – округлює очі продавець. – Це в якому плані?
– Ну, першої, другої чи третьої черги? – підказую.
– Першої, першої, – перелякано поспішає запевнити він мене.
– А це ви мені кавуничку важите? Мені тільки кавуничку! – не зупиняюсь я.
– Та кавуничку! Найсолодшу. Хочеш, розріжу, і сама переконаєшся, – пропонує чоловік аби лишень якнайшвидше від мене відкараскатись.
Легенд про кавуни в народі вистачає. Насправді, більша половина з них – нісенітниці. Принаймні, так стверджують баштанники з досвідом. Ось про що можна дізнатись, зазирнувши на спеціалізований сайт в Інтернеті.
Кавуни плодоносять тричі на літо
– Я ніколи не міг зрозуміти, звідки у міських людей, котрі ніколи баштану в очі не бачили, стільки „кавунових” легенд у голові, – каже досвідчений баштанник Юрій Валентинов. – Коли я почав продавати кавуни, то до сліз сміявся, а потім звик – роками одне й те саме питають. Якщо літо спекотне видається і кавуни достигають швидше, запитають „Чому так рано привезли?”, „Де взяли?”. А кавуни, між іншим, тричі за літо квітнуть і дають три черги зав’язі. Перша „зміна” – найцінніша. Потомство малочисельне, але коштують ранні ягоди дорожче. Друга „черга” достигає швидше за першу і переростає її за розмірами. Тут і починається масовий збір, навіть не зовсім стиглих – треба встигнути продати урожай. Третя черга достигає під кінець літа чи на початку вересня. Кавуни третьої черги часто бувають неправильної форми.
Чи відрізняються плоди першої черги від другої?
– У загальній купі, якщо вже пішла масова вирубка, їх не відрізниш. А принципова різниця між ними існує. Перша черга пролежала на сонечку довше, значить, процес фотосинтезу пройшов по повній програмі. Від цього залежить стиглість плоду, він солодший.
Чи правда, що кавуни терба обирати із сухим хвостиком?
– Ні, це байки. Сухий хвостик – це ознака того, що кавун зняли давно і він довго десь пролежав. Зелений кавун спокійно може бути з сухим хвостиком. А ось звук при постукуванні чи хрускіт при здавлюванні – це ще більш чи менш ознака стиглого кавуна. Хоча ягода, що почала підгнивати зсередини, теж буде хрустіти.
А ще є такі покупці, які шукають тільки „дівчинку”. Вони вважають, що кавун з великою плямою, особа жіночої статі, більш смачний. Я особистою ніякої різниці не бачу.
А як щодо пестицидів?
– Сміх, та й годі! Кавун росте на піщаному грунті, у нього коріння сягає двох-трьох метрів, щоб вологу з землі всмоктувати. Щоб до нього ці добрива дійшли, я навіть не знаю, скільки тонн пестицидів треба вбухкати. Це надто дорого.
А чи їх наколюють, щоб більшими були?
– Теж нісенітниці. Баштан займає тисячі гектарів, хто ж буде ходити і колоти кожен кавун? Звісно, якщо справа йде про виставкові екземпляри по десять кіло, то, може, чимось і колють. Я б обережно до таких гігантів ставився. Взагалі, розмір кавуна від води залежить. Наприклад, на полі часто трапляються балочки. В них найбільші кавуни виростають – там коріння п’є більше води.

Ознаки стиглого кавуна
* Стиглий кавун не буває дуже важким. Коли ягода достигає, її щільність зменшується.
* Краще вибирати кавун зі „шрамами”, коричневими сухими лініями і сіточками на боках.
* Якщо на кавуні є восковий наліт, це свідчить, що він не достиг. Якщо стерти пил зі стиглого кавуна, на ньому з’являється сонячний блиск.
* У стиглої ягоди хвостик пересихає. Хоча не факт, що кавуна з сухим хвостиком не зрізали зеленим, а за декілька діб той не засох сам по собі. Зате мокрий і зелений – стовідсоткова ознака нестиглого кавуна. Краї п’ятачка, з якого росте хвостик, мають бути сухими.
* Шкірку стиглого кавуна неможливо проколоти нігтем. У стиглого „панцир” дуже міцний. Якщо ніготь пронизує кавун легко, це означає, що ягода „зелена”



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх