«Есть у повышения начало, нет у повышения конца...»

28.07.2006, 11:07 Переглядів: 1 989
Цей вираз цілком точно відображає те, що нас чекає найближчим часом. Енергоносії, нафта та газ “паравозиком” потягнуть за собою зростання цін на товари та послуги. Це все посприяє збільшенню рівня інфляції. Міністерство економіки України прогнозує до кінця року інфляцію 11,4%.

Політичний армагедон
Від чого залежать наші гроші? Від того, як буде вести себе валюта, гривня та інфляція. А на думку експертів, це зараз, залежить від політичної ситуації в країні. Тобто, від народних обранців, за яких ми віддавали свої голоси. Тих самих, які зараз ніяк не поділять “портфелі”.  На сьогоднішній день можливі три сценарії: розпуск парламенту, прихід до влади “біло-синіх” або “яскраво-помаранчевих”. Фахівці сходяться у тому, якщо Верховну Раду відправлять на всі чотири сторони, новий виток інфляції гарантовано. Експерт однієї з банківських установ міста, який побажав залишитись невідомим вважає, якщо сформований уряд буде діючим, то незалежно від того, сядуть у крісла “сині” чи “помаранчеві”, великої інфляції не буде – 3-4 відсотки на місяць. Для порівняння: за статистикою, минулого місяця міс-інфляція становила 0,1%.  Але ми її вже відчули.
На думку нашого експерта, лідер “Регіонів” Віктор Янукович з точки зору зростання цін може виявитись вигідним:  до нього росіяни ставляться більш прихильно. І, можливо, не підвищуватимуть далі ціну на газ. Проте не дивлячись на мир та дружбу із “батьком” Лукашенком, російський газ для Білорусії нещодавно теж суттєво подорожчав.
Лариса Тараненко, начальник відділу зовнішньо-політичної діяльності та валютних операцій «Промінвестбанку» каже, якщо уряд сформують “біло-сині”, долар  буде зростати планово, помірно, і так би мовити, під пильним контролем. З “помаранчевими” дещо важче: можуть бути валютні скачки та хаотичність. Що буде, якщо уряд очолить Тимошенко, прогнозів не дають.

Електрична шокотерапія
З вересня Національна комісія регулювання енергетики збирається підвищити ціни на електроенергію для населення на 25%. І це ще не все. 25-відсоткова терапія чекає на нас кожні півроку, аж до 2008-го. Тобто електроенергія на шару відтепер хіба що на електричному стільці.
Такими кроками в НКРЕ сподіваються “докрокувати”  до економічно обґрунтованого рівня оплати – населення повинно платити 100% реальної вартості електроенергії. Зараз, після травневого підвищення, ми компенсуємо енергетикам лише половину реальної вартості. Після осіннього “злету” сума компенсації досягне 60%.
Президент Віктор Ющенко підтримує енергетиків. За його словами, подорожчання енергоносіїв – світова тенденція. І Україна має враховувати, що з кожним роком нафта та газ дорожчають. Чи зможе це зрозуміти баба Нюра, у якої компослуги разом з електроенергією забирають більшу частку пенсії? Навряд чи.
Дороге світло в оселі – крапля в морі, порівняно з тим, до чого може призвести подорожчання енергоносіїв. Бо електроенергія – основа ціноутворення. Її зростання в ціні призводить до збільшення вартості кінцевої продукції підприємств. Втім, на думку експертів, якщо не буде політичного казусу, подорожчання електроенергії до великої інфляції все ж не призведе.

Маршрутки подорожчають
Бензин теж починає дорожчати. Експерти стверджують, що вже у серпні він може коштувати 5 гривень за літр. Керівник служби голови правління «Укртатнафта» Сергій Біленький відзначає, що одна з причин підвищення – сезонність: влітку попит перевищує пропозицію. Окрім того, війна в Лівії, країні-експортері так званого “чорного золота”, вплине на світовий ринок нафти. А він через якийсь час може потягнути за собою зростання цін на українське пальне. Якими будуть ціни восени невідомо, але навряд чи вони знизяться після літа. Як наслідок – вартість проїзду у транспорті зросте. Це підтверджує влада і не заперечують самі перевізники. Але суму поки що не називають.

«Платочки белые, глаза печальные…»
Залізничники вже підняли ціни на квитки десь на 46-49%. І обіцяють не зупинятись на досягнутому. Починаючи з нового року, поїздка потягом щоквартально коштуватиме на 10% дорожче. Однією з причин підвищення гендиректор “Укрзалізниці” Віктор Гладкіх називає подорожчання енергоносіїв. А ще в потягах нововведення – пропонується ввести у вартість квитка добровільно-примусовий комплект білизни. Так що, “платочки белые, глаза печальные…».

Новий урожай хліба виллється в копійку
Що пожнемо, те і з’їмо. І з’їмо дорожче, ніж цього року. Бо бензин почав зростати в сезон збирання врожаю. Лариса Тараненко каже, що це неминуче призведе до зростання цін на хлібобулочні вироби. Заступник голови облдержадміністрації Віктор Андрієнко зазначає, що в Україні “немає великого хліба”,  тому пшениця, особливо продовольча, буде в ціні. Логічно, що в такому разі в ціні буде і хліб.

Почому газ для народу?
Зараз ми отримуємо від Росії газ за 95 доларів. Але йдуть розмови, що це лише до кінця року. У “Газпромі” не виключають подальше підвищення цін на блакитне паливо. Якими вони будуть залежить від того, хто з портфелем у руці піде домовлятись, про „газ для народу”. Але основний ризик – навіть не підвищення вартості газу у наших плитах.  Бо головні споживачі – промислові підприємства. Зростає ціна газу для них – зростає вартість продукції для нас.
Керівник служби соціально-економічної політики Секретаріату Президента пан Гайдуцький каже, що всі промислові вироби можуть подорожчати на 26%. І більш за все це торкнеться хіміків, бо вони споживають найбільшу кількість газу. Тут прогнозують подорожчання продукції на 57-60%. В першу чергу подорожчають мінеральні добрива. Крім хіміків постраждають металургія та машинобудування – у цих галузях економісти передрікають підвищення цін на 20-35 %.
Підвищення вартості продукції може призвести до зниження прибутковості  виробництва. А звідси – зменшення відрахувань до держбюджету. Якщо бюджет погано наповнюється, в першу чергу страждає соціально-культурна сфера, яка зазвичай фінансується державою. Виникає загроза, що до нас можуть повернутись затримки у виплатах зарплат викладачам, медикам, бібліотекарям та пенсій пенсіонерам. До речі, іноді місто ледве зводить кінці з кінцями, аби виплатити бюджетникам зарплати. Тому й затримуються аванси на два-три дні. Те саме стосується і пенсіонерів. Лариса Тараненко каже, що це свідчить про нестачу грошової маси у державі.

Бюджетна катастрофа
«Нас чекає бюджетна катастрофа», – з такою гучною заявою нещодавно виступив голова парламентського комітету з питань бюджетної політики та один з лідерів Партії регіонів Микола Азаров. За його словами, в першому півріччі бюджет провалено приблизно на 3 млрд. гривень. «Якщо така тенденція збережеться, то ця сума складе до 8 мільярдів гривень до кінця року», – каже він. Пан Азаров також відзначив, що вже зараз існують проблеми із наповненням пенсійного фонду. Його підтримує новообраний спікер Олександр Мороз. Він також попереджає про серйозну економічну кризу в країні. Можна, звичайно, назвати ці заяви перебільшенням та спробою «очорнити» діючу владу.  Але чому ж тоді пенсіонери вже відчувають грошові затримки? Втім, банківські експерти кажуть, якби справи були дійсно такі погані, то про це вже давно б  кричали телеканали, що належать політичним конкурентам.

А тепер, любі друзі, про приємне. ВВП зростає
Оптимістичні цифри показують, що у червні цього року ми спрацювали на 9,3 відсотків краще, ніж минулого. Це, за словами, Президента, один з кращих показників у Європі. І заробітні плати піднялись всім-всім-всім. Аж на третину. І інфляція за півроку складає три відсотки. Тому і з’їла вона всього нічого від наших доходів, і отримуємо ми (за статистикою) на 20,6% більше. Виходить, жити стало краще, жити стало веселіше. Навіть Президент каже, що ціни у нас зростають від хорошого життя: «Так ринок реагує на те, що в кишенях українців з’являється більше грошей».
Пан Єхануров запевнив громадян, що українська економіка позитивно реагує на політичну ситуацію, яка вже не перший місяць будоражить країну. І на інвестиції в економіку, політичний хаос виходить, також не впливає. Інвестори нас ще не бояться.
Та вже починають надходити заяви щодо того, що «веселі» цифри не завжди відповідають дійсності. Місцеві фахівці, із якими спілкувався репортер «Телеграфу» також сумніваються у їхній стовідсотковій достовірності. Проте, як би там не було а ВВП на хліб не намажеш!

Гадаємо на інфляцію!
Інфляція – річ підступна. Влітку вона не так зростає, бо знижуються ціни на продовольчі товари, такі, як молоко, м’ясо, яйця... Разом вони подешевшали на 0,3%. Але восени ці продукти разом з іншими зростуть у ціні. Тоді і виявиться, що «облом» підкрався непомітно. І якщо в червні цього року інфляція склала 0,1%, то за прогнозами наших експертів, далі слід очікувати щомісячного зростати на 3-4%. І до кінця року ми можемо отримати близько 36%. Мінфін тим часом вважає, що інфляція зросте лише на 11,4%, проте для наших гаманців і цього достатньо аби вони потоншали. А взагалі фахівці кажуть, що перед виборами інфляцію штучно заморозили, і тому у другому півріччі вона наздожене втрачене.

Рятуйте ваші гроші!
Фахівці кременчуцьких банків сходяться у думці, що найкращій спосіб застрахуватись від можливих ризиків – зберігати гроші в гривнях і в доларах. «Ці грошові одиниці пов’язані між собою. Якщо піднімається долар, гривня втрачає, і навпаки. Зараз я не бачу посилань для економічної кризи. Тому краще вкладати 65%  коштів у гривнях, 35 – у доларах. А в критичній ситуації – 50 на 50», – радять банкіри. Лариса Тараненко рекомендує довгострокові вклади зберігати у твердій валюті. Але у якій саме однозначної поради фахівці не дають. Бо для кожного випадку потрібно рахувати окремо. Але  із доларами все ж таки ви будете спати спокійніше.
За інформацією, наданою економістом відділу по роботі з корпоративними клієнтами „Кредитпромбанку” Наталією Альохіною, депозитні ставки зараз в середньому складають близько 15,6% річних у гривні, і 10,4% у доларах США та євро.
Фахівець «Приватбанку» каже, що, можливо, будуть незначно підвищуватись депозитні ставки. Втім, деякі експерти прогнозують, що навпаки, найближчим часом вони будуть знижуватись.

Сезонні коливання
Щодо курсу долара, то різні фахівці називають різні цифри. Але восени всі чекають на його сезонне подорожчання десь на 10-12 копійок. Максимум, кажуть банківські фахівці, курс долара сягне 5,30.  Прогноз щодо  євро дати ще складніше: ця молода валюта змінюється, як погода в Європі.
 
Золото – недешеве, але вигідне задоволення
Якщо ви збираєтесь відкладати гроші на довгий термін, то Наталія Альохіна радить витратити їх на дорогоцінні метали. Лише за один тиждень банківське золото зросло в ціні на 2,96%, Але, по-перше, коштує золото недешево, а, по-друге, якщо ви незабаром вирішите перетворити його на гроші, втратите на різниці. До речі, золото в ломбарді також зростає в ціні.

Нерухомість плавно «повзе» вгору
Нерухомість лідирує у рейтингу найприбутковіших вкладень. Фахівець одного з банків міста каже, що вкладення коштів у банк не дасть такого прибутку, як у нерухомість. Але щоб придбати зайву квартирку, потрібно мати вільні гроші. Експерти агентства з нерухомості «Єдина система нерухомості» прогнозують, що далі житло зростатиме в ціні десь 1-1,5% на місяць. До речі, купівля квартири в кредит також може бути вигідною «Доходність будь-якого вкладу потрібно порівнювати з відсотками за банківськими депозитами. Якщо ви придбали квартиру за 20 тисяч доларів і здаєте її за 600 гривень на місяць, це можна співставити із доходом по депозиту – близько 150 доларів на місяць». Крім того, додають фахівці, поки що нерухомість не обкладається податком, але з наступного року його можуть ввести.

Економія на кредиті
Іноді інфляція може зіграти на руку: «Мені потрібні були кошти, аби доплатити за квартиру, і я позичила їх у банку. Але інфляція стрімко поповзла вгору. Через рік я повністю розрахувалась із банком з однієї зарплати», – каже  колишня вкладниця.
Але якщо інфляція  невелика, то навряд чи вам буде вигідно брати кредит.
Щодо інших придбань, наприклад, машин, то вони швидко втрачають свою і ціну. Тому вкладати у них гроші невигідно, бо рівноцінний продаж авто – справа випадку.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх